Cumhuriyetin, azimli, fedakâr ve aydın öğretmenlerinden: Rukiye (İpçi) Karadadaş - Prof. Dr. İsa KAYACAN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Cumhuriyetin, azimli, fedakâr ve aydın öğretmenlerinden: Rukiye (İpçi) Karadadaş - Prof. Dr. İsa KAYACAN
Tarih: 10.12.2011 > Kaç kez okundu? 3335

Paylaş


Öğretmenlik mesleği öyle bir meslek ki, herkesin yapabileceği, başarılı olabileceği bir çalışma alanı değil. Azimli, kararlı, insan ve toplum sevgisiyle dolu olanların başarılı olabileceği, örnek olabilecekleri meslek olan eğitmenlik, öğretmenlik, kaynağını Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ten alıyor.

Rukiye (İpçi) Karadadaş: Annesi Makedonya, babası İstanbul doğumlu olan Rukiye (İpçi) Karadadaş üç kız kardeşin en büyüğü olarak 19 Eylül 1925 tarihinde İzmir/ Bayraklı’da doğdu. Balıkesir Necati (Bey) Eğitim Enstitüsünden 1949 yılında mezun olduktan sonra, Burdur- Tefenni Ortaokulunun kuruluş günlerinde, 1949 yılında, Fen Bilgileri Öğretmeni olarak göreve başladı. Sırasıyla, Seferihisar Ortaokulu Malatya Lisesi, Menemen Ortaokulu, Karaburun Ortaokulu, Çamlaraltı Özel Kız Kolejinde, Kuşadasında, İzmir Bayraklı Lisesi, Bayraklı- Sıdıka Rodop Ortaokulu, Karşıyaka Lisesi gibi pek çok eğitim kurumunda, öğretmenlik, kuruculuk, yöneticilik yaptı.

“Çalıştığım her okulda, okuttuğum Fen Dersleri ile ilgili materyalli özel derslikler kurarak, ders yapmak prensibimdi” diyen, “Bunları daima kendiği sağladığım imkânlarla gerçekleştirirdim” diyen, sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler ile savaş ve bunların birey ve toplum sağlığına olan etkileri ile ilgili çalışmalarda öncülük yapan, mesleğiyle ilgili onlarca ödül alan, “Türkiye’de Yeşilaycı öğretmen” seçilen, Kardeş köy çalışmalarında başarılara imza atan, örnek gösterilen, köye doğru hizmetleriyle takdir edilen, köylere elektrik getirilmesi projelerinde önemli katkıları olan, çok yönlü kooperatifler kurarak, köylerde sütçülük ve peynircilik imalatının başlatılmasına, köylere içme suyu getirilmesinde öncülük eden, köy odalarının yapımına katkı sağlayan, Remington marka daktilo makinası bağışlatan, köy gençleri için, kitaplıklar kurup okumalarını voleybol, futbol oynamalarını sağlayan, okul öğrenci ve velileri için, Atatürk İnkılâpları ve kahramanlık konularında temsiller verilmesini sağlayan Rukiye (İpçi) Karadadaş, köy okullarının tamir edilmesinde de öncülük etti.

Öğrenci velileriyle, çevre halkına, özellikle kadınlara, parasız okuma- yazma kursları açıp yöneten, Türk Kadınlar Birliği Şubeleriyle ortak çalışmalar gerçekleştiren, Her eve bir Türk Bayrağı kampanyalarına öncülük eden, çalıştığı Ortaokul ve liselerdeki eğitim seviyesinin yükseltilmesine önemli katkılar sağlayan, Okul Aile Birliği ve Koruma Derneklerinin kuruluşlarıyla, verimli çalışmalarında imzaları bulunan, rehberlik servislerini kurup harekete geçiren, ideal eğitim çalışmaları gerçekleştiren, Atatürk ilkeleri doğrultusunda, yılmadan çalışmalarını sürdüren, 21328 sicil numaralı Fen Bilgileri Öğretmeni, onlarca teşekkür ve takdir belgelerinin sahibi olan, Rukiye (İpçi) Karadadaş, 1949- 1950 öğretim yılında göreve başladığı, Burdur- Tefenni ilçesinde kurulmakta olan Ortaokul kadrosundaki; Müdür, Mithat Erden, Niyazi Turgut, Mehmet Özeren, İngilizce öğretmeni Cemalettin Yılmaz Soytürk, gibi isimleri sıralayan, Tefenni’de 26 Kasım 1949 tarihinde göreve başladığını hatırlayan, Tefenni’den 23 Eylül 1951 tarihinde gözyaşları içinde öğrencilerinden ve okulundan ayrılan, çalıştığı kuruluşların sonuncusu olarak; “Karşıyaka Lisesi Müdür Vekilliği ve Fen Bilgileri Öğretmeni- 15 Mart 1982- 27 Aralık 1982” kaydı bulunan, geçirdiği 40 yıllık başarılı iz bırakan eğitimcilik- öğretmenlik hayatının sonunda emekli olan Rukiye (İpçi) Karadadaş İzmir’de yaşamını sürdürüyor.

GÜNÜN İKİ HABERİ:

1. 28 Ekim 1972 tarihinde dönemin Belediye Başkanı Sabri Akay tarafından kurulup haftalık yayınlanmaya başlayan, Karabük ilinin ve İlçelerinin en eski gazetesi “Yenice”, oğul Mustafa Akay tarafından yayınlanmaya devam edilerek, 39.yayın yılına başladı.

2.Burdur, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik: “Vergi Ödül törenlerini İl’in genel kurulu gibi ele alıyoruz” dedi.



Dr. Sabiha Nevin İslâm’dan yeni bir resim sergisi

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Bazı insanların, on parmağında yirmi hüner oluyor, olabiliyor. Gazeteci, yazar çevirmen, şair ve ressam Dr. Sabiha Nevin İslâm vermek istediğimiz örneklerden biri, önde geleni.

Sabiha hanım Antalya’da yaşıyor. Zaman zaman, Antalya dışına çıkıp, değişik etkinlikler gerçekleştiriyor.

Merkezi Ankara’da bulunan TBMM Mustafa Necati Kültür Evi’nde, 06 Aralık tarihinde açılan ve 11 Aralık 2011 tarihine kadar açık tutulan, “Yüreğimde iki sevda” konulu, Yağlıboya Resim Sergisi açıldı Dr. Sabiha Nevin İslam’ın.

29 eserin yer aldığı sergideki tablo isimlerinden bazıları; Beşkonak, Bayram namazında üç nesil, Mostar, Vranduk Boşnak kasabası, Kızım gül, Masalcı dede, Eldeki balık, Bataklığın güzeli, Mostar köprü ayağından, Mostar Köprüsü, Saraçlı yörüğü 180 yıllık heybesiyle, Ormandan köye dönmüş, Kazak şairi Abay Somali’li dede ve torunu, Pamuğun güzelliği (vd.) şeklinde sıralandı.

Dr. Sabiha Nevin İslam, Türkiye Yazarlar Birliği, İLESAM, GESAM gibi pek çok kuruluşun üyeleri arasında yer alıyor. Yurtdışına yönelik çalışmalarıyla dikkat çeken İslam, değişik zamanlarda, değişik yerlerde açtığı sergileriyle göz dolduruyor.

Sabiha hanımın, resim sergilerinin açıldığı yerlerden bazıları şöyle sıralanmakta:

-Irak- Türk Kültür Merkezi (Ankara) Kişisel yağlı boya resim sergisi. Bu sergiyi müteakip Irak’la ilgili bir yağlıboya resmi çok beğenilince, Bağdat’a davet edilmiştir.

-Side Müzesi Müdürlüğü Bahçesi’nde, Open exhibitation, kişisel yağlı boya resim sergisi (1990)

-Kaman Ceviz Şenlikleri kapsamında kültür eski Bakanlarından Gökhan Maraş’ın himayelerinde (1991)

-Azerbaycan kültür eski Bakanı Polat Bülbüloğlu’nun davetlisi olarak, Nevruz Şölenlerinde Bakü’de (1993)

-Sabiha Nevin İslam’ın portresini yaptığı merhum Ebulfeyz Elçi Bey’in resmi. Merhuma Ankara ziyaretlerinde takdim edilmiştir.

-Söke’de, Antalya’da pek çok resim sergisi.

Ayrıca; Merhum eski Başbakanlardan Adnan Menderes’in portresi (Aydın Menderes tarafından satınalınmıştır), Kültür eski Bakanlarından N.Kemal Zeybek’in Gökhan Maraş’ın, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in portreleri yapılarak, kendilerine takdim edilmiştir.

Dr. Sabiha Nevin İslam, yaşlı ve bilge mahiyetteki, nurlu ve fazilet timsali dedelerin resimlerini yapmaktan derin bir memnuniyet duyduğunu ifade ediyor. Tebriklerimizi sunuyoruz efendim.



GÜNÜN SÖZLERİ:

1- İnsanlar hatalarını mutluyken değil, mutsuzken anlar (Daniel Defoe)

2- Doğruyu konuşmak için iki kişi ister: Doğru söyleyen, doğru dinleyen (Thoreau)

3- Endişelerinizden kurtulmak istiyorsanız, yaşamaktan en çok korktuğunuz şeyin bir gün başınıza geleceğini kabul edin (Sokrates)

4- Sorgulamayan bir hayat, yaşanmaya değmez (Eflatun)

5- Her savaş insanlığın ilerlemesini engelleyen kötülük zincirine bir halka ekler (Albert Einstein)





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1442
Toplam Tekil 4065649
IP 3.16.66.206






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu