KKTC solu karıştı - Yurdagül BEYOĞLU - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









KKTC solu karıştı - Yurdagül BEYOĞLU
Tarih: 09.12.2011 > Kaç kez okundu? 2987

Paylaş


** İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın katıldığı bir televizyon programında “Sol çevreler Kıbrıslı Türk onurunu, kimliğini, Rum yönetimini kabul ederek eritiyorlar” sözleri CTP dışındaki sol partileri kızdırdı.

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat katıldığı bir televizyon programında KKTC solunu eleştirdi. Bazı sol kesimlerin farkında olmadan Kıbrıslı Türk onurunu ve kimliğini, Rum yönetimini kabul ederek erittiğini belirten Talat, “Rüzgar iki yönden geliyor. Biz her ikisine de açığız ve gittikçe inceliyoruz, zayıflayıp küçülüyoruz” sözleriyle KKTC’deki bazı sol partilere gönderme yaptı.

Talat’ın sözlerini değerlendiren Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, ikinci cumhurbaşkanı Talat’ın sözlerini yadırgadığını söyledi.

“Bizden destek istediğini unuttu”

“Beğenmediği sol çevrelerden destek istediğini unuttu. O sol partilerin kendisini nasıl desteklerini unuttu. O gün böyle açıklamalar yapmıyordu” diyen Çakıcı, CTP’nin siyaset yaptığı süre içinde Kıbrıslı Türklerin 60 anlaşmasındaki haklarını talep etmediğini anımsattı.

“CTP 60’daki haklarımızı talep etmedi”

Çakıcı, KKTC’ye uygulanan izolasyonlarda CTP’nin de payı olduğunu belirterek şöyle dedi: “60’dan kaynaklanan hakları talep etmek için ne CTP’nin ne de Talat’ın çabası olmadı. Onun için Kıbrıslı Türkler izolasyon altında kaldı. Onlarda memnun oldu. Bu nedenle geçmişte ABAD kararları çıktı. Futbolda ambargoyla karşılaştılar. Bunlar, UBP’nin, CTP’nin yaptığı, Talat’ın da içinde olduğu hatalar.”

“KOP’a üye olmamak CTP’nin stratejisiydi”

CTP’nin KOP’a (Kıbrıs Rum Futbol Federasyonu)üye olmadığını, bunun bir strateji olduğunu dile getiren Çakıcı, “Hem ticarette, hem siyasette, hem he futbolda izolasyon altında kaldık” dedi. Kıbrıs Türk Halkının toplumsal haklarını talep edemediğini yineleyen Çakıcı, Rumların bu yasal konumu kullandıklarını belirtti.

“AB’nin başında bir Kıbrıslı Türk”

Çakıcı, bugün yapılacak bir anlaşma ile Kıbrıs Türk Halkının toplumsal haklarının daha ileriye taşınabileceğini vurguladı. Federal bir cumhuriyette Kıbrıslı Türk Başkanın olabileceğini, bundan 15 yıl sonra AB’nin başında da Kıbrıslı Türk’ün bulunabileceğini ifade eden Çakıcı, AB zirvesine katılmalarının önemini açıkladı.

“Bunlar avantaj”

“Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığında ne olacağını öğrenmek avantajdır. 1-2 yıl sonra anlaşma olursa bir sonraki dönem Kıbrıs Türk Tarafı AB dönem başkanı olabilir. O yüzden AB’yi takip etmemizde yarar var” ifadesini kullanan Çakıcı, muhafazakar ve önyargılı çevrelerin, AB zirvesi için Brüksel’e gidilmesini yanlış yorumladıklarını kaydetti.

“Kıbrıs Türk kimliğini korumak Talat’ın uhdesinde değil”

Kıbrıs Türk kimliğini korumanın, Talat’ın ya da UBP’nin uhdesinde olmadığını savunan Çakıcı, “Kıbrıs Türk kimliğini korumak sadece Talat’a ya da UBP’ye mi düştü? Madem bu kadar yargılıyor, niye bizden destek istedi” diyerek sözlerini tamamladı.

“Önce kendini sorgulasın”

Öte yandan Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Başkanı İzzet İzcan Mehmet Ali Talat’ın sözlerini üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, Talat ve CTP’nin önce kendisini sorgulaması gerektiğini söyledi. “Kıbrıs Türk kimliği yok olma noktasına gelmiş ve Kıbrıslı Türkler kendi ülkelerinde azınlık durumuna düşmüşlerse bunda Sayın Talat başkanlığındaki CTP’nin büyük payı vardır” diyen İzcan, BKP’nin Kıbrıs Cumhuriyetini kabul ettiğini ancak, Kıbrıs Cumhuriyetinin, Kıbrıslı Rumların malı olmadığını vurguladı.

“Bizi peşmergelere benzetiyorladı”

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) yürütme kolu sekreteri Murat Kanatlı ise, Talat’ın açıklamalarının kendilerini hayrete düşürmediğini kaydetti. Mehmet Ali Talat’ın, Derviş Eroğlu’ndan farklı bir yol izlemeyeceğini bildiklerini ve YKP olarak farklı bir siyaset yaptıklarını savunan Kanatlı, “Bizi peşmergelere benzetiyorlardı” dedi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 22
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1527
Toplam Tekil 4067661
IP 3.137.220.120






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu