AZERBAYCAN YİNE ŞAŞIRTMADI - Fırat KÜÇÜKKÖMÜRCÜ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









AZERBAYCAN YİNE ŞAŞIRTMADI - Fırat KÜÇÜKKÖMÜRCÜ
Tarih: 25.11.2011 > Kaç kez okundu? 3271

Paylaş


23 Ekim günü öğle saatlerinde acı haber bu defa Van’ın Erciş ilçesinden geldi. Türkiye bu acıyı Erzincan’dan, Gölcük’den, Bolu’dan tanıyordu… 7.2 şiddetindeki depremle sarsıldık. Yüzlerce genç-yaşlı, çoluk-çocuk vatandaşımız enkaz altında can verdi. Binlercesi yaralandı.



Türkiye’ye bu dar gününde ilk dış yardım, o dost ve kardeş ülkeden geldi… Azerbaycan’dan… Aslında aksi olsa buna şaşırmamız, sorgulamamız gerekirdi. Azerbaycan yine kendisine yakışanı yaptı. 20’nci bağımsızlık yıldönümünü şu günlerde büyük bir coşkuyla kutlayan Azerbaycan, tam 20 yıl önce kendisini tanıyan ilk ülkeye, yani Türkiye’ye ilk el uzatan oldu.



Azerbaycan böylece “iki devlet bir millet” söyleminin ‘kuru bir söz’ değil, hayatın içinde yaşanan cap canlı bir gerçek olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Azerbaycan, Van’a , ‘öylesine’ de el uzatmadı. 213 kişilik arama-kurtarma ekibi, bin 250 çadır, 700 yatak, 40 jeneratör, 5 bin battaniye ve 40 adet mutfak malzemesi ile geldiler,



KARDEŞLİK GÖREVİ

Erciş’teki Atatürk İlköğretim Okulu'a kamp kuran Azeri Kurtarma Ekibi’nin Başkanı Cihangir Gulamov’un sözleri iki devlet arasında kazılmaya çalışılan kuyuların aslında hiçbir anlam ifade etmediğini de gözler önüne seriyor. Türkiye’nin başına gelen bu felaketten dolayı duyduğu üzüntüyü diye getiren Cihangir Gulamov, deprem haberini duyar duymaz hazırlıkları kısa sürede tamamlayarak, hemen Türkiye’ye intikal ettiklerini, bunun bir kardeşlik görevi olduğunu anlatıyor.



Azeriler, deprem olunca 145 kişiden oluşan bir kurtarma ekibi göndermiş. Ancak hasarın büyüklüğü dikkate alınınca bu sayı sonradan gelenlerle birlikte 213’e ulaşmış. Erciş’te halktan büyük ilgi gördüklerini söyleyen Gulamov, “Ekibimiz, çalışmalar bitene kadar burada kalmaya hazır” diyor.



Erciş'te gruplar halinde enkazlarda kurtarma çalışmalarını sürdüren Azeri ekip, mağdurlara daha çok yardım etme gayretinde. Erciş’in değişik noktalarında kurtarma çalışmalarını sürdüren ekipte görevli Faris Şiver, Türk halkına yardım vermekten büyük mutluluk duyduklarını anlatıyor. Faris Şiver’in başkanı olduğu 20 kişilik grup, ikisi canlı toplam 10 kişi çıkartmış.



102 SAAT SONRA GELEN MUCİZE



Azeri ekibinin depremden 102 saat sonra gerçekleştirdiği mucizeyi ‘es geçmemek’ gerek.



Yerle bir olan apartmanın enkazında kalan İmdat Padak, cep telefonuyla yakınlarına ulaştı. Yakınları da yetkililere haber verdi. Böylece Zeylan Caddesi’ndeki Aydın Apartmanı’nda çalışmalara ağırlık veren Azerbaycanlı ekipler, 18 yaşındaki İmdat Padak’ı tam 102 saat sonra canlı olarak kurtardı Üniversite öğrencisi olan İmdat Padak yağmur sularını içerek kayatta kalmayı başarmış. Vücudunda ezik dahi bulunmayan ancak önlem olarak yoğun bakıma alınan İmdat Padak’ın uzun süre susuz kaldığı için sadece böbreklerinde sorun olabileceği belirtiliyor.



YÜZDE 20’Sİ İŞGAL ALTINDA



Azerbaycan’ın Türkiye’ye ilk yardıma koşan ülke olmasının başka bir anlamı daha var. Bir ülke düşünün ki, topraklarının yüzde 20’si bir başka ülkenin, yani Ermenistan’ın işgali altında.1 milyondan fazla vatandaşı da topraklarından sürülmüş, mülteci olarak hayat mücadelesi veriyor. Ve bu ülke dar zamanımızda birkaç saat içinde yardımımıza koştu.



Dünyanın, özellikle de Ermenistan’ın anlayamayacağı da tam olarak budur. Kendilerinin ‘dostlukları’, çıkar ilişkisi üzerine kurulu olduğu için herkesi de öyle sanıyorlar. Belki onlar da haklı… Küçük dünyalarında paradan başka bir değer yok ki…





Fırat KÜÇÜKKÖMÜRCÜ

bilgi@globalyorum.com



http://www.globalyorum.com/inc/newsread.asp?readid=3067







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 80
Toplam Tekil 4066215
IP 3.17.6.75






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.478 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu