Perdedeki hikmet sahneye yansıyor… Karagöz’ün “Hakikati” SKSM Sahnesinde… - İsmail CENGİZ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Perdedeki hikmet sahneye yansıyor… Karagöz’ün “Hakikati” SKSM Sahnesinde… - İsmail CENGİZ
Tarih: 23.11.2011 > Kaç kez okundu? 2842

Paylaş


Perdedeki hikmet sahneye yansıyor…

Karagöz’ün “Hakikati” SKSM Sahnesinde…

Küçükçekmece Belediyesi, Türkiye’nin kültürel dokusunu canlandırmaya ve özümsemeye odaklı projelerine bir yenisini daha ekliyor. Karagöz’ün bir eğlence oyunu olmaktan öte, Anadolu İslam kültürünün remizlerini ifade eden bir semboller bütünü olduğu fikrinden hareketle ortaya çıkan Zıll-i Hakikat (Hakikatin Gölgesi) Karagöz, birçok özelliği ile Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Genel Sanat Yönetmenliğini Murat Özer’in yaptığı projenin en önemli özelliği, Türkiye’de ilk defa Karagöz’ün hikmetine dair hususiyetlerin yer alacağı epik anlatımlı bir kurguya sahip olması… 25 Kasım Cuma akşamı saat 20.00’da Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahnelenecek olan gösteride Kanal 7 spikerlerinden Cemalettin Tül, Karagöz’ün görünmeyen yüzünü hikâye edecek ve perdenin arkasında kalan sûretler, usta sanatkâr Hayâlî Tacettin Diker’in icrasıyla sahnede can bulacaklar.

Kadimsanat Grubu imzası ile ortaya çıkan projede, Karagöz oyununun toplumsal bir bütünlüğün ürünü olması sonucu sahip olduğu müzikalite ise, Âyân Musiki Topluluğunun icraları ile dinleyenlere renkli olduğu kadar keyifli bir mozaiğin kapılarını açacak…



Hakikatin Gölgesi KARAGÖZ

Geleneksel Türk tiyatrosunun köşe taşlarından biri olan gölge oyununun ilk akla gelen başlığı şüphesiz ki, yüzyıllardır varlığını sürdüren Karagöz oyunudur. Teknolojinin hayatımıza bu denli müdahil olmadığı vakitlerde Osmanlı’da, avamdan saraya halkın en önde eğlence kaynaklarından biri Karagöz oyunu idi. Osmanlı coğrafyasında barış içinde yaşayan pek çok milliyetten tipin canlandırıldığı bu oyun, yalnızca kaba güldürüye hizmet eder gibi aksedilmektedir. Ancak içinde barındırdığı perdesinden karakterlerine, hayâlîsinden (oynatıcı) müziklerine kadar tüm unsurlar derin bir kültür ve felsefenin perdeye yansımış birer “gölge”leridir.

Osmanlı’da, Tanzimat’a kadar Batılı tarzda tiyatronun rağbet görmemesi ve tasvip edilmemesiyle birlikte Karagöz oyunu, bu yaşantı içerisinde oldukça itibar görmüştür. Çünkü bu oyun, bir tiyatro türü olmakla birlikte o dönemin İslami yaşayışı içinde de sorun teşkil etmiyordu. Bu durumun en önemli sebebi ise, Karagöz’ün tasavvufi unsurlar barındıran bir oyun olmasıdır.



Kadimsanat Grubu hakkında…

Kadimsanat Grubu 2002 yılında, “geleneksel” niteliğini kazanmış kültür-sanat projeleri geliştirmek amacıyla temellerini atmaya başlamıştır. Kurumsal niteliğini kazanmadan evvel de pek çok projeye katkısı olan Kadimsanat Grubu, çok sayıda kültür-sanat projesinde münferit ve toplu şekilde danışmanlık hizmetleri vermiştir. 2007 yılından itibaren ise, kurumsal kimliğini kazanmak amacı ile bir araya gelerek yaratıcı projeler masaya yatırmış ve bünyesini de günden güne artırmıştır. Bugün ise, pek çok müzik adamı, müzikolog, hattat, müzehhip, sanat danışmanı, edebiyatçı, medya uzmanı, sanat tarihçisi ve geleneksel sanat araştırmacısını bir araya getirmektedir. Sanat grubunun Genel Sanat Yönetmenliğini Murat Özer sürdürmektedir.

TARİH : 25 KASIM CUMA

SAAT : 20.00

YER : SKMS – SEFAKÖY KÜLTÜR SANAT MERKEZİ SALONU

Tevfikbey Mah. Maslak Çeşme Cad. - KÜÇÜKÇEKMECE

TELEFON : 0212.470 6 170 – 0212.470 6 171





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 851
Toplam Tekil 4072778
IP 3.15.219.217






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu