ABDÜLMECİD, VAHDETTİN VE ATATÜRK - Prof. Dr. Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ABDÜLMECİD, VAHDETTİN VE ATATÜRK - Prof. Dr. Nurullah AYDIN
Tarih: 17.11.2011 > Kaç kez okundu? 2828

Paylaş


Türkiye’de; devlet, millet, vatan, rejim din, kimlik tartışılıyor. Rejim değişikliği, düzen değişikliği, hukuk sistemi değişikliği tarih boyunca elbette olmuştur, olacaktır. Bu doğal gelişme ve değişmedir. Devlet, millet, vatan algısındaki değişim ve dönüşüm yıkım getirir.







Türk tarihinde dönüm noktaları vardır.



Büyük Selçuklu Hakanı Alparslan’ın 1971 Malazgirt zaferi sonrası, 1074 de komutanlarından Kutalmışoğlu Süleyman Şah Anadolu Selçuklu Devletini kurdu. Türkler; Avrupalıların Haçı seferlerine karşı, varolma yok olma savaşını 1176 da Miryakefalon’da yapmış ve İkinci Kılıçarslan Anadolu Türklüğünün yokoluşuna dur diyecek zaferi kazanmıştır.







Asyalılar; başkent Konya’yı işgalle, Anadolu Selçuklu devletini yıkar. Anadolu beyliklere bölünür. Osmanlı beyliği Anadolu’da birliği sağlamak için yüzyıla yakın bir süre mücadele eder. Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika egemenliğine paralel, imparatorluğa dönüşür. Çok uluslu, çok dinli devletin çekirdeği, Türklerden oluşmuştur.







Halk-teba; Müslüm-gayrimüslim olarak varlığını sürdürür. Batı’nın dünya sömürge ağına karşın Osmanlı duraksar, gelişemez.







Bu süreçte; batı ile işbirliğine girmek, batı değerlerini kabul etmek, batı kurum ve hukukunu alarak çözülüşe ve gerileyişe çare aramaları başlar.







3. Selimle başlayan ikinci Mahmut’la devam eden reform çalışmaları, Birinci Abdülmecid döneminde kesinleştirilir.







1839 Gülhane Hattı Hümayunu ile Tanzimat ve 1856 Islahat fermanları ile Türklerin egemenliğine son verilir. Türkler; Gayri Müslimler ve diğer etnik halklarla eşit düzeye getirildi. Devlet yönetimi, Osmanlı vatandaşlığı ile Türk olmayan unsurların eline geçer.







Birinci Abdülmecid; batılı yazarların takdir ve sevgiyle andıkları bir padişahtı.







Abdülmecid’le başlayan batının Osmanlının devlet yönetiminde etkin olma ve Osmanlı halkları olan Hıristiyan haklarını koruma kollama çabası, önce Balkanlarda açılım adıyla halklara önce özerklik sonra bağımsızlığa dönüşür, halklar ayrılır.







Nihayet kapitülasyonlarla, Osmanlı imparatorluğu Türk devleti olmaktan çıkar, gayri Müslim ve diğer etnik halkların yönetiminde yıkıma doğru sürüklenir.







Türk kimliğini, aldıkları yabancı eşlerle iyice kaybeden Osmanlı hanedanı için artık kimlik, kişilik zaafiyeti başlar, yabancıların himayesinde saltanatlarını koruma ve kollama kaygısına düşerler.







Bunun sonucunda Birinci Dünya Savaşı’na giren Osmanlı parçalanır, başkent İstanbul işgal edilir, ana vatan olan Anadolu, her taraftan işgale uğrar.







Son Osmanlı padişahı Vahdettin; esareti tarih boyunca kabul etmemiş Türk Milleti’nin Mustafa Kemal liderliğinde başlattığı bağımsızlık mücadelesine karşı çıkar.







Anadolu’daki Ermeni, Rum, Levanten, batıyla işbirliği içine girerken, Türk Milleti Mustafa Kemal liderliğinde, esareti, mandayı kabul etmez, varolma yokolma savaşı verir.







Bu süreçte; TBMM, Türklerin bağımsızlık mücadelesinin merkezi olur. TBMM, gazi meclis olarak Türk Devleti’nin temel kurucu ilkelerini kabul eder.







Şimdi aynı TBMM sanki bu tarihi süreç yaşanmamış gibi Vahdettin’in kaçtığı tarihte yani 17 Kasım’da, 1. Abdülmecid’in 150’nci ölüm yıldönümünü yani Türklüğün devlet hayatından çıkarıldığı Avrupa’nın himayesi altına girildiği tarihin yıldönümünü kutlama yapıyor.







Mustafa Kemal için idam fermanı yazan Vahdettin, halife-i müslim imzası ile; “Dersaadet işgal orduları başkumandanı General Harrington cenaplarına... İstanbul’da hayatımı tehlikede gördüğümden, İngiltere devlet-i ahimanesine (yüce devletine) iltica ve bir an evvel naklimi taleb ederim efendim” diye dilekçe yazıp, İngiliz işgal zırhlısının ambarında kaçar!







Vahdettin’in Türklere nasıl baktığını kendi yazdığı mektupta açıktır.



“Amerika Cemahir-i Müttefikiye Reisi Mr. Coolidge Cenablarına, Siyasi olayların ve gelişmelerin bütün iç yüzünü, hangi nedenlerden dolayı Saltanat merkezimi geçici süre terk etmek zorunda kaldığımı biliyorsunuz.







Bu süresiz uzaklaşmanın babadan kalma sahip olduğum Saltanat ve Hilafet makamından vazgeçtiğim anlamına gelmeyeceği açıktır. Ankara Meclisi gibi isyancı bir fitnenin alacağı tüm kararların geçersiz olduğunu bildiririm. İslam Hilafetinin Osmanlı Saltanatından ayrılması, Hilafetin tümüyle kaldırılması dini, kavmiyeti, vatanı belirsiz ve karışık askerlerden ve öteki sınıflardan oluşan küçük bir şer zümresinin kısmen zorla ve kısmen bilgisizlik ve gafletle yönlendirdiği beş, altı milyonluk Türk kavminin yetki alanı içinde değildir. Bu ancak tüm İslam dünyasınca atanan uzman kişilerden oluşan bir meclisin toplanması ve tüm din bilginlerinin ortak kararıyla çözülecek evrensel bir sorundur. Şeriata aykırı kararlar hangi makamdan olursa olsun, sonuçsuz kalmaya mahkumdur.







Hanedanımın ileri gelenleri aleyhinde Ankara Meclisi tarafından kabul edilen sürgün ve kovma, emlakine ve bireysel mallarına el koyma gibi haksız kararları hanedanımın bireylerini insan haklarından soyutlar niteliktedir. Bu konuda yüce kişiliğiniz ve Cumhuriyet Hükümetiniz tarafından olanaklar ölçüsünde yapılabilecek yardımları pek değerli sayacağı açıklamaya gerek yoktur. 13 Mart 1924, Mehmet Vahidettin”







1850’li yıllarda batının taklitçiliğini yapan ve himmetini bekleyenler vardı. Bugün de ABD ve AB’ın, sub-contractor’u yani Küresel Taşeron’u olarak bahsediliyor.







Sevr imzalayan ve ABD ve İngiltere mandacılığını kabul edenlerin torunları, Türk Milleti’ne yeni bir tuzak hazırlığındadır. Türk Milleti; işbirlikçi, dönme aydınlar, akademisyenler, gazeteciler ve siyasetçilerle karşı karşıyadır.







Günün Sözü; Tarihi unutan gafiller güç vehmedebilir, ama sonları hüsrandır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 278
Toplam Tekil 4068199
IP 18.188.175.182






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu