MHP, Türk Devletleri ve Türkiye İlişkileri'ni sempozyumda tartıştı - Ortadoğu - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









MHP, Türk Devletleri ve Türkiye İlişkileri'ni sempozyumda tartıştı - Ortadoğu
Tarih: 14.11.2011 > Kaç kez okundu? 2678

Paylaş


MHP Siyasi Partiler ve Liderlik Okulu'nun eğitim faaliyetleri çerçevesinde "Türk Cumhuriyetlerinin Bağımsızlıklarının 20. Yılı ve Türkiye İlişkileri" konulu bir panel düzenledi. MHP Genel Merkezi'ndeki panelin oturum başkanlığını Doç. Dr. Ahmet Selim Yurdakul yaptı. Panele konuşmacı olarak, Doç. Dr. Hasan Ali Karaasar, Prof. Dr. Mustafa Erdem, Doç. Dr. Şenol Kantarcı, Doç. Dr Celalettin Yavuz ile partililer katıldı.











MİLLİYETÇİ Hareket Partisi Siyasi Partiler ve Liderlik Okulu'nun eğitim faaliyetleri çerçevesinde "Türk Cumhuriyetlerinin Bağımsızlıklarının 20. Yılı ve Türkiye İlişkileri" konulu bir panel düzenledi.



MHP Genel Merkezi'ndeki panelin oturum başkanlığını Doç. Dr. Ahmet Selim Yurdakul yaptı. Panele konuşmacı olarak, Doç.Dr. Hasan Ali Karaasar, Prof. Dr. Mustafa Erdem, Doç. Dr. Şenol Kantarcı, Doç. Dr Celalettin Yavuz ile partililer katıldı.



Konuşmasında Türk devletleri arasındaki problemlere değinen Doç. Dr. Hasan Ali Karaasar, bunları "Türkmenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan Hazar Denizi problemi, Özbekistan ve Türkmenistan arasında, merhum Türkmenbaşı'nın ölümünün ardından yaşanan sorunlar, Kırgızistan ve Özbekistan arasında yaşanan çatışmalar, Oş Olayları, Kırgızistan'ın yönetim değişimi sırasında yaşanan sorunlar, Kırgızistan'ın parlamenter demokrasiye geçişi ile birlikte bölge ülkelerinin bu yönetim tarzına sıcak bakmaması, Türkiye ile Azerbaycan arasında Ermeni Açılımı'ndan kaynaklanan problemler." olarak sıraladı.



Prof. Dr. Mustafa Erdem ise "Türk Coğrafyası Dini Hayat ve Kültürel Yaşamı" üzerine değerlendirmelerde bulundu. Erdem, Rusya'da yaşayan Türk nüfusunun mevcut Türk devletlerinin nüfusundan fazla olduğuna dikkat çekti. 1917 Bolşevik İhtilali'nin olmasında, Türklerin büyük rol oynadığını dile getirdi.



Orta Asya'da dini eğitim kurumlarının yetersiz olduğuna dikkat çeken Erdem, dinin bir fıtri ihtiyaç olduğunu vurguladı. Erdem, "Din adamları, din öğretiminde yetersiz. Bu açıdan misyonerler bölgede ciddi faaliyet içeresinde ve oldukça başarılı. Bölgedeki Müslümanlar gittikçe Hristiyanlaşıyor. Yaşanan gelişmeler gösteriyor ki Sovyetler'in ardından bölgede dini tahribat daha fazla. SSCB döneminde, bu şekilde tahribat yoktu. İnsanlar, dini nikahını yapıyor, dini vecibelerini yerine getirebiliyordu. Ancak şu an durum böyle değil. Bölgenin, dine olan ihtiyacı, Türkiye bölgeye yardım elini uzatması ile ancak gerçekleşebilir." diye konuştu.



Doç.Dr. Şenol Kantarcı ise Türkiye ve Türk dünyası arasındaki ilişkiler sorunlar ve Çözüm arayışlarına değindi. Kantarcı, Türkiye ve Türk dünyası arasındaki ilişkilerin entegrasyon temeli üzerine inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Türk dünyası ve Türkiye ilişkilerinin tarihi boyutu hakkında da bilgi veren Kantarcı, 1991 yılında kurulan ilişkilerde tam anlamıyla bir güven olgusunun oluşturulamadığını, 1998 yılında ilişkilerin giderek geliştirildiğini ifade etti. Bölgede emperyalist güçlerin mücadeleleri olduğunu kaydeden Kantarcı, bölgedeki ülkelerin, gelişmelerinin bir türlü sağlayamamasını ve entegrasyonun sağlanamamasında bu unsurun etkili olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:



"Bu ülkelerde demokrasi unsuru yok. Bölgede, demokratik görünümlü baskıcı totaliter rejimler mevcut. Bölgede yolsuzluk ve rüşvet büyük bir problem. Ülkelerdeki iş adamları ile konuştuğumuzda işlerin bölgede rüşvet ile sağlandığını belirtiyorlar. Zengin yoksul arasında bir uçurum söz konusu. Rusya'nın bölgedeki en büyük kaygısı ise Türkiye ile bölgenin bir entegrasyonun yaşanması. Ancak, böyle bir entegrasyonun yaşanması konusunda ülkelerin isteksizliği söz konusu. Türkiye yüzünü Batıya dönmüş vaziyette." (CHA)





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 41
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1315
Toplam Tekil 4076096
IP 3.17.150.89






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu