LİDER KİMDİR, LİDER OLUNUR MU? - Prof. Dr. Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









LİDER KİMDİR, LİDER OLUNUR MU? - Prof. Dr. Nurullah AYDIN
Tarih: 10.11.2011 > Kaç kez okundu? 2966

Paylaş


Türk Milleti’nin yetiştirdiği liderler tarihin akışını değiştirmişlerdir. Türk Milleti’nin tarih sahnesinden silinmek istendiği dönemde yetiştirdiği Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ölüm yıldönümünde minnetle ve rahmetle anıyorum.







Milletlerin tarih sahnesinde var oluş mücadelelerine, Liderler yön vermiştir. Lider çıkaramayanlar ise varlıklarını yabancı kültürlerin altında sömürülerek yok olmuşlardır.







Lider; kargaşa, bunalım, huzursuzluk veya umutsuzluğun olduğu dönemlerde ortaya çıkar.







Kriz dönemlerinde mevcut statüyü veya yapıyı korumak değil, yeni çözümlere ihtiyaç vardır.







Yöneticilik, Liderlik değildir. Yönetici, belirli kurallar içinde uygulanması gereken çalışmaları düzenler ve yönetir. Yöneticiyi de yöneten vardır. Şartları uygun olan her insan, eğitimle yönetici olabilir, seçimle başbakan, cumhurbaşkanı da olabilir. Ancak eğitim ve öğretimle Lider olunmaz. Liderlik, doğuştandır. Liderlik vasıflarına sahip olan bir insan eğitimle kendini geliştirir, güçlenir ve cazibesi artar.







1- Lider, inisiyatif kullanıp örnek olan insandır:



İnsanların yapmaya cesaret edemediği veya düşünemediği veya bir teklif sunamadığı anlarda, sorunların çözümüne ait çıkış yolu gösteren ve icraatına başlayarak önderlik yapan örnek insandır.







2- Lider; insanların duygusal zekasına hitap eder:



İnsanları belirlenen hedefe yönlendirmek için his dünyasına hitap ederler. Yaşanan acı gerçeklerden kurtulmanın, insanların kendi elinde olduğunu belirterek moral ve özgüven verir. Küllenmiş hayat enerjisinin aktif hale getirilmesini sağlar.







3- Lider BİZ der.



Hedefe yönlendirilen veya yönlendirilecek insanların önemli olduğunu hissettirmek ve ekip çalışması ile başarılı olunacağını bildiği için sürekli “Biz” diye hitap eder.







4- Lider; hedefi tespit eder ve yollarını gösterir.



Toplumun içinde bulunduğu ortamdan, kurtuluş reçetesini açıklar. Yolunu gösterir. Bu reçetenin tek çözüm olduğunu ifade ve ikna eder.







5- Lider takip edilen insandır.



Toplum gösterilen hedefe, her türlü engeli ve engellemeleri aşarak rehberi ile birlikte yürür.







6- Lider; sorumluluğunun bilincinde olup, iyi bir dinleyici ve gözlemcidir.



Yapılan mücadele ve çalışmalarda kendisine inanan insanları aldatmaz. Yalan söylemez. Milli ve Manevi Değerlere saygılıdır. Toplumun teklif ve şikayetlerini dinler ve çözümler üretir.







7- Lider güvenilir ve fedakardır.



İnsanlar Liderin sözlerine ve icraatlarına, inanır ve güvenir. Lider kendisine inananları bir menfaat ve zorluk karşısında yarı yolda bırakmaz. Satmaz. Toplumuna heyecan vermek ve hedefe koşturmak için gerekirse kendini feda eder.







8- Lider; yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip eder, tedbir alır.



Çevresindeki sosyal, siyasi ve iktisadi gelişmeleri takip eder. Toplumun menfaatına olanları alır, kullanır. Toplumun zararına olan bir gelişmeye karşıda tedbir olacak projeler geliştirir.







9- Lider; iletişimi etkinleştirir, işbirliğini sağlar.



Dava’ya inanmış insanların varlığından haberdardır. Birlik ruhunun canlı tutulması için, mensuplar arasında iletişimin yaygın ve etkin olmasına önem verir. İşbirliğinin yapılmasına zemin hazırlar, yönlendirir. Herhangi bir başarısızlıkta dağılmayı önler, moral verir. Kazanılan başarılarda da Yeter demez.







10- Lider; her zaman Adil dir.



İnsanların hak ve hürriyetlerine önem verir, tedbirler alır, uygular, uygulattırır.







Küresel Güçlerin ve yerli işbirlikçilerin; Devletin bağımsızlığını, Vatanın bölünmez bütünlüğünü ve Milletin birliğini bozmak için giriştikleri planları yıkabilmenin tek çözümü, Lider, kadro ve fikir odaklı, Milli Birliğin temeli olan ortak milli ve manevi değerleri korumak ve ortak tarih, ortak vatan, ortak gelecek bilincini vermek ve hareket etmektir.







Günün Sözü: Her olumsuz durumda toplumlar kendi özelliklerini taşıyan lideri çıkarır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 60
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 1121
Toplam Tekil 4073048
IP 3.137.185.180






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu