Çok Zor… - Dr. Burhan ÖZFATURA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Çok Zor… - Dr. Burhan ÖZFATURA
Tarih: 01.11.2011 > Kaç kez okundu? 2758

Paylaş






01 11 2011

www.burhanozfatura.org





Van depreminden sonra, Sn . Başbakan’ın yaptığı konuşmaları , dikkatle izledim. Ne yazık ki ümitlenemedim. Zira;



1. Her olaydan sonra , başta Sn Başbakan olmak üzere, tüm yetkililer, hep yüksek dozda konuşurlar.Bundan sonra taviz verilmeyeceğinden , kimsenin gözünün yaşına bakılmayacağından bahsederler. Maalesef kısa bir süre sonra , hepsi unutulur. Eski tas eski hamam devam eder. Ta ki, yeni bir felakete kadar.



2. 1999 felaketinden sonrada , aynı sözleri çok dinledik. Peki ne değişti? Ciddi bir denetim mi geldi? Rüşvet / baskı / tehdit / torpil /kayırma /ihaleleri yandaşlara peşkeş çekme / düzeni mi sona erdi ? Gecekondu ve ihale mafyalarının kökü mü kazındı? Çoğu partili ve eski milletvekili ( yada emekli general )olan “çantacılık , iş ve ihale takipçiliği “sistemi sona mı erdi ? Mesleğe düzen ve disiplin getirecek , “Müteahhitlik Kanunu” mu çıkarıldı? DASK Sigortası ciddi biçimde mi uygulandı ? İnşaatlardaki hırsızlıklar mı önlenebildi ? Önce , kamu binalarının yıkılması dönemi mi sona erdi?



Aksine , her şey daha da kötüye gitti. Hırsızlık, dejenerasyon, rüşvet , ihale yolsuzlukları, daha da arttı. Hiçbir suçlu ceza görmedi. Namussuzların yaptıkları , yanlarına kar kaldı.



3. Resmi kayıtlara göre , 19 milyonluk konut stokunun , %45 i sağlıksız imiş.( Buda 9-10 milyon arası bina demektir) Bunları Hangi kaynak ile yeniden inşa edebilirsiniz?



- Anladık ; yıllardır tanıdığım, kardeşim gibi sevdiğim , Sn. Erdoğan Bayraktar çok çalışkan / iş bitirici / geniş ufuklu /bir insan Ancak yükü o kadar ağırlaştırılıyor ki ezilmemesi mümkün değil.( Şimdi Belediyelerden denetim yetkisi alınıp , Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilecekmiş. Buna yetişmesi mümkün müdür? Gerçi Sn. Bayraktar – birçoğunu tanıma imkanım oldu – çok güzel , çalışkan, nazik bir ekip kurmuş. Ama kekresin gücü bir yere kadar yetebilir.)



4. İstanbul / Kocaeli / Sakarya / İzmir / Afyon /Denizli /Kütahya / Hakkari / Van / Elazığ şehirlerine öncelik verilecekmiş. İsabetli bir karardır. Ancak engellemelerin siyasi baskı ve torpillerin önüne nasıl geçeceksiniz?



- Kaçak yapıları teşvik eden ; TBMM de sayısız “İmar AFFI Kanunu é çıkaran, Hazine ve Vakıf arazilerinin – gecekondu mafyasınca – yağmasına göz yuman , Güzelim Boğaziçini talana açan , ciddi bir denetime geçit vermeyen , hep bu çarpık politik zihniyet ; oy avcılığı alışkanlığı değil midir?

- Şimdi , tüm partiler , bu huylarını terk mi edeceklerdir? Kaçak yapıları yapanlara ( hapis ve ağır para cezaları dahil) ağır cezalar getirecekler midir ?Bu kişileri ( yaptıkları kamu malını yağma olduğu için , yüz kızartıcı suç sayılıp ) seçme ve seçilme hakkından mahrum kılacaklar; böylece oy çıkarcılığının da önünü kesecekler midir? Ciddi bir denetim sisteminin önünü açacak , rüşvete engel olabilecekler midir ? Deprem yağmacıları , istismarcıları ve hırsızları için olağan üstü ağır cezalar getirecekler midir? İç göçün önünü kesebilecekler midir? ( İnsanlarımız yerinde istihdam edilir, Gecekondu ve seyyar satıcılık önlenirse iç göç minimuma iner)



- Çok zor . İnşeallah yanılırım . Ama bu dejenere olmuş , Cenab-ı Hak ‘tan korkmayı unutmuş rüşveti /hırsızlığı olağan hale getirmiş toplumda , başarılı olmak kolay olmayacaktır.(Politikacıların huy değiştirmesi de çok zordur)



- Bu konuda , en önemli görevler , belediye başkanı kardeşlerime düşmektedir. Hemen çok kapsamlı bir çalışma planı hazırlanmalı ve sonuçlandırılmalıdırlar;



a- Sağlıklı bir imar planı ( kimseye taviz vermeden, avanta sağlamadan) hazırlanmalıdır.

b- İmar Yönetmeliği son tecrübelerin ışığı altında , ciddi biçimde hazırlanıp yürürlüğe konmalıdır.

c- Valilik / Askeri kesim/ Belediye / Özel sektör işbirliği ile Deprem, Sel,Yangın vb. afetlere ; harbe , sabotaj vb. risklere karşı “Acil Harekat planı “ hazırlanmalıdır. Görev taksimi yapılmalıdır.Mevcut imkan ve ekipmanların envanteri çıkarılmalıdır.

d- İTÜ / ODTÜ /Boğaziçi ve diğer üniversitelerin ; ilgili meslek odalarının işbirliği ile bir “Deprem Master Planı” hazırlanmalıdır.



( Biz bunu 1994-1999 döneminde , İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde , bunu gerçekleştirdik Finansmanını Dünya Bankasından sağlamıştık. Bu örnekten yararlanılabilir.)



e-Kent Bilgi Sistemi kurulmalı; muhtarlarla birlikte ev ev( Nüfus yapısı , binanın planı vs.) kayıt altına alınmalıdır.Kan grupları tespit edilmelidir.



f-Riskli bölgeler ve binalar ( özellikle , hastane / okul /köprü/ kamu binaları / spor salonları vb. başta olmak üzere tespit edilmelidir.Sağlamlık testleri yapılmalı çürük olanlar yıkılmaldır.



g- Belediye bünyesinde (itfaiye bünyesinde olabilir) AKS – Acil Kurtarma servisi kurulmalıdır.Komando gibi eğitilmelidir.Buna bağlı olarak her mahallede , gönüllülerle birlikte , kurtarma / yardım dağıtım / düzeni sağlama ekipleri kurulmalıdır. Bol bol eğitim ve tatbikatlar yapılmalıdır.( Biz , İzmir’de Buca ‘da bu eğitim merkezini kurduk. İzmir , İtfaiye Dairesi Başkanı Fuat Barandır ‘a danışılmasını özellikle tavsiye ederim.) ( Hükümet toplam 33 Milyar TL’lik Deprem vergisini , buralara aktarmalıdır.)



h-Afette gerekli ekipmanlar tespit edilmeli, Kurtarma ekipmanları, (Paramedik ambulanslar, bol kompresör, hitli, motopomp, çadır, itfaiye ve iş makina’ları vb.) satın alınmalıdır.

( Biz İzmir Büyükşehir belediyesinde 1994 -1999 döneminde , Hollanda’dan tüm Ege Belediyeler Birliğine yetecek kadar , makine ve ekipman aldık, nitekim Van depreminde de başarılarını izledik.Detay konusunda , yine Fuat Barandır’a danışılabilir. )



j-Belde sakinleri ve görevlileri , kendi dertleri ile uğraşacakları için en uygun vilayet ile iş birliği yapılmalıdır.Bu önceden tespit edilmeli , müşterek tatbikatlar yapılmalıdır.



k- Gecekondu mafyasına , hiçbir gerekçe ile geçit verilmemelidir.Belediye İmar Müdürlüklerine ağırlık verilmeli, denetimler titiz ve tavizsiz biçimde uygulanmalıdır.Ruhsat düzeni güçlü olmalıdır. Rüşvet / baskı / kayırmaya imkan tanınmamalıdır.



l-Ülkemizin büyük bir bölümü deprem bölgesidir. Ümit ederim ki Milli Eğitim Bakanlığı Bünyesinde en geniş katılım sağlanarak toplumumuz deprem ve benzeri afetler de eğitime tabii tutularak sürekli bir biçimde bilinçlendirilmesi sağlanır.



Rabbim her türlü afetten korusun. Ancak , bize düşen her türlü tedbiri önceden gerçekleştirmektir.



Not: Tüm Şehitlerimiz ve depremde kaybettiklerimiz için , Cenab-ı Hakkın Rahmetinin diliyorum. Yaralılar için şifa , mağdurlara da sabır ve kolaylıklar , niyaz ediyorum. Acılıda olsa Kurban Bayramınız kutlu olsun..









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1346
Toplam Tekil 4069267
IP 3.142.199.138






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu