İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ NE YAPIYOR? - Prof. Dr. Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ NE YAPIYOR? - Prof. Dr. Nurullah AYDIN
Tarih: 09.10.2011 > Kaç kez okundu? 2924

Paylaş


Toplumda bazıları dinleniyor. Kim nasıl ne şekilde kayda alıyor? BEllidir. Teknik donanım ve yetişmiş eleman kimlerdeyse o dinliyor, takip ediyor.







BaKın; Dikta rejimlerin en önemli özelliği gizli hafiyeciliktir. Muhalifleri etkisizleştirme operasyonlarıdır. İktidar değişse de devletin yöntemi/uygulamaları kolay değişmez. Kültürel DNA'ları kişiler hemen kaldırıp çöpe atamaz.







Sovyetler Birliği'nin istihbarat tarihinde Kara propaganda hakimdi. Stalin herkesi izletti, Sibiryalara sürdü, devleti istihbarat bilgisiyle ceberrut yönetti. Ama bunları yapan, istihbaratın beyni Beria'dır.







GRU, GPU, OGPU, NKUD/NKGB/KGB gibi istihbarat örgütler ile Sovyetler Birliği dünyanın en etkin tarafı oldu. Bu kurumlar nasıl başarılı oldu? Bu başarıyı/yöntemleri Bolşevik-Ekim devrimiyle edinmediler. Önceki örneklerle yenilendiler. Korkunç İvan'ın Opriçniki, Büyük Petro'nun Özel Bürosu, I. Nikola'nın Üçüncü Şubesi vardı.







Büyük Prusya/Almanya'yı kuran Başbakan Bismarck'dır. Genelkurmay Başkanı Moltke'nin büyük katkısı vardır. Ama Wilhelm Stieber, Prusya'nın efsanevi istihbaratçısıydı.







Naziler'in gizli istihbarat servisi Abwehr'in temelini, Prusya tarihinin istihbarat çalışmalarından çıkardığı dersler oluşturur. Kuşkusuz Alman gizli servisi BFV, BND bugün bu mirasla çalışmaktadır. Fransa, İngiltere için de durum farklı değildir.







Ya Türkiye’de durum nasıl?



Türk istihbarat geleneği dünyanın en köklü en eski en kapsamlı birikime sahiptir. Üç kitada azınlık olmasına rağmen gittiği her bölgede devletler kurması istihbarat ağının mükemmel işlemesi ile mümkün olabilmiştir.







Ancak Islahat fermanı ile başlayan tüm etnik kimlikleri eşit hale getiren ve devleti Türk devleti olmaktan çıkaran süreçte istihbarat yapılanması da dağıtılır. Ve batı talebine göre yeniden yapılanmaya gidilir.







İstihbarat örgütü: İngiliz Büyükelçisi Stratfort Canning'in çabasıyla 19. yüzyıl sonundakurulur. Başına da Rum Cividis Efendi'yi getirilir. Sonra Cividis'i atıp, Ermeni çevrelerin baskısıyla Baron C’yi getirilir. O da bilgileri el altından Viyana'ya satınca kurum tamamen kapatılır.







İstihbaratçılar, 17 Kasım 1913'te Teşkilat-ı Mahsusa'yı kurar. Dünyanın en kapsmalı örgütü olarak sonraki dünya istihbarat örgütlerine model olur. İstihbarat yanında eylemleriyle anılır.







Cumhuriyet döneminde ilk istihbarat teşkilatı, 1926 yılında Alman Genelkurmay istihbarat servisi eski Başkanı Albay Wolther Nicolai'ye 100 bin lira karşılığında kurduruldu!







Türkiye tarihinde istihbarat hep içe dönük oldu. Dış istihbarat dönemin ittifak ülkelerine göre, kimi zaman Almanya'ya, kimi zaman İngiltere ya da son 60 yılda olduğu gibi ABD'ye ihale edildi. İçeride ise bir dönem komünist, İslamcı, türkçü avı yapıldı. Şimdi ise ABD karşıtı ulusalcı-milliyetçi-sosyalist, İslamcı farketmiyor. Antiemperyalist kişiler avdır.







Herkes komplo teorileri üretir. Bilgiye değil sezgiye dayanan kim düşman, kim muhalif lotosu oynanır. Üzerinde durulması gereken, siyasetin gölgesini bilerek, dürüst, normal, tarafsız istihbarat kurumunun nasıl olacağı ve nasıl başarılı olunacağıdır. Asıl zorluk budur.







Unutulmasın ki; dünyanın ne önemli stratejik merkezi Anadolu’dur. Anadolu uygarlıklar merkezidir. Ortadoğu, Kafkasya ve balkanların ortasındadır. Anadolu’da devlet olarak varlığı devam ettirmenin yolu güçlü istihbarat örgütlenmesidir. Bızans, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye cumhuriyetinin devlet yapılanmasında en önemli örgütü istihbarat örgütleridir.







(Ayrıntılı bilgiler için bkz; “OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA İSTİHBARAT, (Nurullah Aydın, 2010 paraf yayınları) “İSTİHBARAT VE İSTİHBARATÇI” (Nurullah Aydın, 2011 paraf yayınları), “İŞTE İSTİHBARAT”, (Nurullah Aydın 2011 kumsaati yayınları)







Günün Sözü: Rakibinin hertürlü entrikalarına karşı dikkatli, hazırlıklı ve atak ol.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 988
Toplam Tekil 4067123
IP 3.144.96.159






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu