TÜRKİYE VE İRAN NEYLE MEŞGUL - Prof. Dr. Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRKİYE VE İRAN NEYLE MEŞGUL - Prof. Dr. Nurullah AYDIN
Tarih: 25.09.2011 > Kaç kez okundu? 2731

Paylaş


Türkiye; ABD ‘den terör örgütüne yönelik operasyon izni alma çabası içinde iken, ve bir türlü kara harekatı yapamazken, İran, Kandil’e bayrağı dikti.







İran, Büyük Selçuklu devletinin de merkeziydi. Büyük Selçuklu Stratejisine göre Anadolu’da hakim olan Bizansa karşıydı. Büyük Selçuklu, Malazgirt’te Bizansı yenince, Türklerin Anadolu’da hakimiyet süreci de başlamış oldu.







Peki şimdi ne durumda?



İran Büyük Selçuklu devleti politikalarını uygularken, Türkiye gittikçe Avrupa ve ABD odaklı devlet politikası ile kıskaç altında Bizanslaşıyor. Türkiye’de, bilim rafa kalkmış, teknoloji batıya bağımlı..







Bakın; İran’ın uzay ve havacılık teknolojisinde gösterdiği çabalar meyvelerini vermeye devam ediyor. 15 Haziran’da ikinci uydusunu ateşleyen İran’ın bir sonraki hedefi, 2019’da ilk astronotunu uzaya yollamak.







İran, Rasad-1 (Gözlem-1) uydusunu Dünya’nın 260 km ötesinde yörüngeye yollamayı başardı. Sadece 15 kg ağırlığındaki Rasad-1, Batı’nın uydularıyla kıyaslandığında oldukça küçük. Ancak İran roket teknolojisinin gelmiş olduğu noktayı gösteren en son örnek.







Washington merkezli düşünce kuruluşu Secure World Foundation’dan Brian Weeden, “İlk uyduları Safir-2’yi ateşlediklerinde, insanlar İran’ın şansının yaver gittiğini düşündü… Ancak uzaya gönderdikleri ikinci uydu, ilkinin şans eseri olmadığını gösterdi. Tersine, İran’ın roket teknolojisinin oldukça iyi olduğu gözler önüne serildi” dedi.







60 günlük ömrü olduğu bilinen Rasad-1, Dünya’nın düşük çözünürlüklü fotoğraflarını çekecek. Ancak İran’ın, bu uyduyu yollamasındaki asıl amacının uydu ateşleme ve kontrol etmedeki tecrübesini artırmak istemesi olduğu düşünülüyor.







Massachusetts’teki Union of Concerced Scientists düşünce kuruluşundan Laura Grego, “İran’ın gelecek üç yıl içinde altı ile yedi uydu gönderme planı bulunuyor… Bunlardan en az bir tanesiyle uzaya hayvan yollamak istiyorlar” dedi.







İran ise bu yıl içinde bir maymunun uzayda yolculuğa çıkacağını, 2019’da ise ilk İranlı astronotun yörüngeye çıkmasının amaçlandığını duyurdu.







Batılılar, İran’ın uzay programı altında gizli bir balistik füze projesi yürüttüğünü düşünüyor.







Uzmanlara göre, Tahran’daki Malik Aştar Üniversitesi tarafından üretilen Rasid-1 uydusunun, 2009’da ateşlenen Safir-2 uydusuyla birçok benzerliği var. ABD2nin endişesi, İran’ın bir gün ABD’ye nükleer başlıklı füze göndermesini sağlayacak roketler üretmesi.







Safir-2, İran’dan ABD’ye bir nükleer başlıklı füzeyi taşıyacak kapasitede değildi. Şahab ve Siccil olmak üzere çok sayıda balistik füze denemesi yapan İran’ın, en son Venezüella ile işbirliği yaparak bu ülkede bir füze ateşleme sistemi inşa etmek çabasında.







Tahran, 2010 yılında askeri harcamasını 7 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkardı.



İran, insanlı uzay uçuşu amacını takip ederek prestij kazanıyor. Bu aynı zamanda Tahran’a motivasyon sağlıyor. Hem içerde hem de dışarıda itibarını artırıyor.







Roket bilimi kesinlikle teknolojinin ikili kullanıldığı bir alan. Ülkeler geleceğe yönelik planlarını yıllar önceden açıklayarak, üzerlerindeki şüpheleri de azaltmış oluyor.







Uzaya uydu fırlatan, uzun menzilli füzeler geliştiren İran kendi yolcu uçağını yaptı.







Ha sahi Türkiye’deki siyasetçiler, gazeteciler, akademisyenler ne yapıyor dersiniz. Ücretli memurlar, siyaset yoluyla bürokraside yer kapma yarışında. Baksanıza milletvekilleri, kurul üyeleri, müsteşarlar, genel müdürleri ve bakan yardımcıları hep profesör. Bilim mi onlar için gerek yok, anlamı da yok.







Sonra da diyorlar ki; Türkiye özgür ileri demokrasi. Olsan ne olur, olmasan ne olur. Gelir dengesizliği ile bir avuç insan mutlu yaşarken, yığınlar din afyonu ile uyuşturulurken, çağın değerlerinden habersiz ortaçağ algısına göre güdülen toplumda bilim, duyarlılık olur mu?







İşte Türkiye ve İran gerçeği







Günün Sözü: Birikimi olmayan kişilerin devlet adamlığı başarılı olmaz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 16
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1687
Toplam Tekil 4067821
IP 3.145.175.243






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu