BM GENEL KURULU’NDA İKİ LİDER - Prof. Dr. Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BM GENEL KURULU’NDA İKİ LİDER - Prof. Dr. Nurullah AYDIN
Tarih: 24.09.2011 > Kaç kez okundu? 2792

Paylaş










Yer ABD Newyork. Birleşmiş Milletler genel kurulu. Ülke liderleri konuşuyor.



Türkiye ve İran liderleri de konuşuyor.



Türkiye başbakanı konuşmasında BM’i eleştiriyor, Somali’ye anlatıyor. ABD ile ilgili tek kelime etmiyor.







İran cumhurbaşkanı ise, olumsuzlukların sorumlusu olarak ABD’yi gösteriyor ve suçluyor.







Türkiye başbakanı konuşurken ABD ve batılar memnuniyetle dinliyor. Ama İran cumhurbaşkanı konuştuğunda ABD’liler salonu terkediyor.







İşte Anadolu ajansından geçen iki haber.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Açık söylemek zorundaydım ki; Birleşmiş Milletler bugün insanlığın umutlarını insanlığın geleceğini tehdit eden korkulara galip kılacak bir liderlik sergileyemiyor. BM, belli ülkelerin çıkarları ve vesayeti istikametinde değil, bütün insanlığın hukukunu korumayı esas almak üzere yeniden yapılanmak ve vizyonunu yenilemek zorundadır'' dedi.







''Başkanlığı üstlenen Sayın Nasır Abdülaziz Al-Nasır'ı tebrik ediyor, Sayın Joseph Deiss'e de sergilediği dirayetli başkanlıktan dolayı teşekkür ediyorum. Uluslararası toplumun da Birleşmiş Milletlerin de tarihi bir sınavdan geçtiği bir dönemdeyiz. Açık söylemek zorundaydım ki; Birleşmiş Milletler, bugün insanlığın umutlarını insanlığın geleceğini tehdit eden korkulara galip kılacak bir liderlik sergileyemiyor. BM, belli ülkelerin çıkarları ve vesayeti istikametinde değil, bütün insanlığın hukukunu korumayı esas almak üzere yeniden yapılanmak ve vizyonunu yenilemek zorundadır.







BM'nin ve uluslararası toplumun acil sorunlar karşısında ne büyük acz içinde olduğunu geçtiğimiz ay Somali'de bizzat gördüm. Somali'de gördüğüm yoksulluğu ve acıyı tarif etmem imkansızdır. Duyarak konuşmuyorum, bizzat yerinde, bakan arkadaşlarla ailemle görmek suretiyle bir lokma ekmek ve bir damla su ihtiyacı karşılanmadığı için on binlerce çocuğun öldüğü 'Somali faciası' bir kaç kelimeyle veyahutla birkaç cümleyle geçiştirilecek bir konu değildir. Bu uluslararası toplum için yüz karasıdır. 20 yıldır yaşanan iç savaş Somali'nin bütün hayat kaynaklarını kurutmuş durumda. Somali halkı, dünyanın gözü önünde adım adım ölüme sürükleniyor. Bugün uluslararası toplum, orada yaşanan acıyı adeta bir film gibi kayıtsızca seyrediyor.''







Ahmedinejad konuştu ABD'liler kaçtı!



Ahmedinejad, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, 'gizemli' olarak tanımladığı 11 Eylül saldırılarının, Irak ve Afganistan'a saldırmak için bahane olarak kullanıldığını söyledi. Konuşması Batılı ülkelerin delegasyonları tarafından protesto edildi. Amerikalı diplomatlar salonu terk etti.







Ahmedinejad, konuşmasına salgın hastalıklardan ölen insanlara başlığı sağlayarak başladı. İnsanlığın diğer yaratıklarda üstün olarak yaratılmasının bir hediye olduğunu belirten İran lider,, insanlığın bugün içinde bulunduğu sosyal durumun peygamberlerin yeryüzüne getirdikleri ilahi mesaja uygun olmadığını belirtti. Peygamberlerin mesajının materyalist değerlerle değiştirildiğini ifade eden Ahmedinejad, dünyanın yüzde 40'ının yeryüzü kaynaklarının yüzde 5'ini paylaşırken, yüzde 20'sinin ise yüzde 75'ine sahip olduğuna dikkat çekti.







Kolonyalizmi ve köleciliği, II. Dünya Savaşı'nı, Kore ve Vietnam savaşlarını kimlerin başlattığını, totaliter askeri rejimleri kimlerin desteklediğini, atom bombasını tarihte ilk kez kimin kullandığını, Irak'ın İran'a saldırısını ve 8 yıl süren savaşı kimin desteklediğini sorarak ABD ve müttefiklerine yüklendi.







11 Eylül saldırılarını da gizemli olarak niteleyerek, "Saldırının kimler tarafından kurgulanarak Ortadoğu'nun doğal kaynaklarını sömürmek için kullanıldığını sormak gerek." dedi. ABD'nin, terör örgütü El Kaide'nin elebaşı Usame bin Ladin'i adalete teslim etmektense öldürdüğü denize atmasını şüpheli bulan İran lideri, "Yoksa ABD'nin gizlemek istediği şeyler mi vardı?" diye sordu.







Somali ve diğer ülkelerde halkın üzerine bomba yağdıranları ararken, BM Güvenlik Konseyi'nin hangi ülkelerden oluştuğuna dikkatle bakılmasını isteyen İran lideri, bu ülkelerin uluslararası sistemi kontrol etmek istediğini belirtti. ABD'nin tüm dünyada yüzlerce askeri üssünün bulunmasını da sorgulayan Ahmedinejad, "Bu işgal değil midir?" diye sordu.







Şimdi bu açıklamalar ışıĞInda; ABD, Türkiye VE İran’ı nasıl görmek gerekir?







Günün Sözü: Hırslı insana diz çöktürmek kolaydır. Kimseye diz çökmeyenin peşinden git.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1370
Toplam Tekil 4067504
IP 18.226.177.223






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.120 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu