Dilimizdeki Yabancı Sözcükler - Günay Günaydın - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Dilimizdeki Yabancı Sözcükler - Günay Günaydın
Tarih: 30.01.2009 > Kaç kez okundu? 3909

Paylaş


Günümüzde kullandığımız Türkçe; Arapça, Farsça ve Asya Türkçe’si ile harmanlanmış bir dildir. Cumhuriyetin ilk yıllarından sonra dilimize; kompozisyon, politika gibi Latince kökenli sözcükler de girmiştir.

Bir dilin güzel kullanılabilmesinin temel koşulu, o dildeki sözcüklerin etimolojisini ve anlamını/anlamlarını doğru bilmektir. İlk, orta ve yüksek öğrenim gören öğrencilerimiz bu konularda zayıf yetiştikleri için dilimizi de son derece yanlış ve bozuk kullanmaktadırlar. Yalnızca öğrencilerimiz değil, hemen hemen bütün televizyon ve radyo sunucuları dilimizi bilmeden baltalamaktalar. Bu yazımda kimi sözcüklerin yanlış kullanımı üzerinde duracağım.

Veled sözcüğü Arapça’dır ve çocuk anlamına gelmektedir. Veled sözcüğünün çoğulu da Evlad sözcüğüdür. Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Gençliğe Hitabe’sinde: Ey Türk İstikbalinin Evladı! diye haykırırken, bütün Türk gençliğine seslenmekteydi. Yani Atatürk, sözcüğü çoğul olarak ve yerinde kullanmıştır. Oysa: Evladım bir bardak su getirsene! diye seslenen baba aslında tek çocuğuna seslenmekte ancak sözcüğü çoğul kullanmaktadır.

Bir başka örnek daha vereyim. Demeç anlamına gelen ve Arapça olan Beyan sözcüğü tekildir. Beyanat sözcüğü ise beyan sözcüğünün çoğuldur. Bir sunucu: Başbakan verdiği bir beyanatta…diye başladığı konuşmasında devirdiği çamın ayrımında bile değil. Dedik ya beyan tekildir ve çoğulu da beyanat olur diye. Bir beyanat nasıl oluyor, bilen biri anlatsın bana!

Öğrencilerimizin çoğu ithalat ve ihracat sözcüklerini karıştırırlar. İthalat, ithal sözcüğünün; ihracat da ihrac sözcüğünün çoğuludur. İthalat sözcüğü eskiden idhalat biçiminde kullanılırdı. Doğrusu da budur. Çünkü Arapça’dan dilimize giren çoğu sözcükte d-t değişimi olmuştur. Şimdi İdhalat sözcüğünün sesiz harflerine dikkatinizi çekerim. D, h ve l harfleri dahil sözcüğünü çağrıştırıyor mu? Ya İhracat sözcüğündeki h, r ve c harfleri? Onlar da hariç sözcüğünü çağrıştırmaktalar. O zaman ithalat, dışarıdan ülkeye dahil edilen anlamına geliyor. Tıpkı ihracatın da ülkeden harice gönderilen anlamına geldiği gibi.

Sevgili okurlarım. Yukarıda anlattığım bir sözcüğün kökünü bulma oyununu günlük yaşamınızda kendi kendinize oynayınız. Anlamını bilmediğiniz çoğu Arapça sözcüğü hemen tanıyacağınızı göreceksiniz. Haydi bu oyunu ilk önce birlikte oynayalım.

Örneğimiz Tahayyül etmek terimi olsun. Tahayyül sözcüğünün sessiz harfleri t, h, y ve l harfleridir. Baştaki t harfini dikkate almazsanız geriye hayal sözcüğünü meydana getiren harfler kalıyor. Terimin hayal etmek anlamını taşıdığını hemen görebiliyorsunuz değil mi? Bu oyunu koltuğunuzda, yolda, parkta her yerde kendi kendinize oynayabilir ve kendi kendinize sözcük bilginizi arttırabilirsiniz. Keyifli oyunlar.

Düşüncelerinizi her zaman doğru olarak anlatabilmeniz dileğiyle!





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1684
Toplam Tekil 4076465
IP 3.141.8.247






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu