TÜRK ORDUSU, IRAK VE ABD GERGİNLİĞİ - Prof. Dr. Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRK ORDUSU, IRAK VE ABD GERGİNLİĞİ - Prof. Dr. Nurullah AYDIN
Tarih: 14.08.2011 > Kaç kez okundu? 2990

Paylaş


Ağustos 1994 da Org. İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay Başkanı olur. Mart 1995’de Türk Ordusu, Kuzey Irak’a girer.







Türk birlikleri, Çelik Harekâtı’yla ABD’nin egemenlik alanına müdahale etmişti. Çünkü o bölge ABD ordusunun işgali altındaydı. İşte ip burada kopar.







Türk Ordusu üzerindeki denetimi elinden kaçırdığını anlayan ABD ordu dergilerinde Türk Generalleri hizadan çıktı cinsinden haber yorumlar yayımlar.







19 Mart 2002, Ankara…



ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney 12 bölge ülkesini ziyaret ettikten sonra Ankara’ya gelir. Morali bozuktur. Zira Irak’ın işgali için umduğu desteği bulamamıştır. Köşk’e çıkar. Cumhurbaşkanı Sezer, tüm dünyaya söylediğini bir de ABD’ye söyler: “Uluslararası oydaşma ararım”.







Chaney Başbakanlığa geçer. Ecevit, ona İşgale karşıyız der. Sonra akşam yemeğinde, protokolde olmamasına karşın, ısrarla Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu ile görüşür. O da kesin bir dille tersler. Ayrıca Org. Kıvrıkoğlu, ABD işgali öncesinde Kuzey Irak’a girerek bazı bölgelerde mevzilenme planı yapmıştı. Cheney ertesi sabah yapacağı basın toplantısını iptal eder, acele ABD’ye döner.







4 Mayıs 2002



Başbakan Ecevit, hastaneye kaldırılır. Aylarca hastanede kalır. 2001 de ekonomi için ABD’den getirilen Kemal Derviş, siyasal belirsizlikten bahseder.







Sonra…



Devlet Bahçeli, gerekçesi meçhul nedenle aniden 3 Kasım’da erken seçim der.



4 ay sonra, Türkiye seçime gider. Bilgisayar oyunuyla artı 25 oy eklenerek, diğer parti oyları aktarılarak yapılan seçim sonuçları ile AKP tek başına iktidara gelir.







ABD, Irak’ın işgaline karşı çıkan bir askeri-siyasi heyeti birkaç ayda tasfiye eder. Hem Ecevit, hem de ABD işgaline karşı planlar yapan Org. Kıvrıkoğlu tasfiye edilir, yerlerine ABD saldırısını destekleyen AKP ve Org. Özkök gelir.







AKP’nin işbaşına gelmesiyle birlikte Ergenekon saldırısı da başlamış oldu. ABD’ne karşı olan tüm güçler ve Türk ordusu, Ergenekon tezgahı ile saf dışı bırakılacaklardı.







Bilderberg davetlisi Fehmi Koru, Yeni Şafak’ta Ergenekon’un düğmesine Tayyip Bey ile Bush’un Oval Ofis’teki görüşmesinde basıldı diye açıkça yazar.







ABD, Muavenet gemimizi topa tutar, askerleri şehit eder.



Temmuz 2003′de Kuzey Irak’ta Süleymaniye’de Özel Kuvvetler birliğinin başına “Kürt liderlere suikast yapacaklardı” bahanesi ile çuval geçirir







Türk subaylarının başına çuval geçirilmesinden sonra Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları’nın istifa edeceği hesaplanıyordu. Ama istifa olmadı.







ABD Ordusu, TSK’ya resmen savaş ilan eder.







ABD ordusu Nevada Çölü’nde Binyılın Meydan Okuması adı altında Türkiye’yi işgal tatbikatı yapar.







Bu tatbikat, ABD tarihinde o güne kadar görülen en kapsamlı ve en uzun süren tatbikat idi.



ABD’nin PKK’ya yardımını belgeleyen Org. Eşref Bitlis, uçağı düşürülerek şehit edilir, Malatya’da ÖKK birliğini taşıyan uçak düşürülür







Daha sonra, Amerikan ordu dergisinde Türkiye’nin Güneydoğusu’nu da içine alan Büyük Kürdistan haritası yayımlanır. İtalya’daki NATO toplantısında ABD’li subaylar bu haritayı ekrana yansıtır. Türk subayları toplantıyı terk eder. Böylece ABD, Türk Ordusu’na karşı savaşı fiilen başlattığını alenen açıklamış olur.







Günün Sözü: Bilgilenmekten kaçan insanın, aldatılması, yanıltılması kolaydır.









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 65
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 553
Toplam Tekil 4077281
IP 3.145.2.184






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu