TÜRKİYE DEMOKRASİSİ NEDİR? - Prof. Dr. Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRKİYE DEMOKRASİSİ NEDİR? - Prof. Dr. Nurullah AYDIN
Tarih: 11.08.2011 > Kaç kez okundu? 5880

Paylaş


Seçim yapıldı ama tartışmalar devam ediyor. Demokrasilerde ayrıcalıklı kişi, sınıf, zümre yoktur. Kanun önünde herkes eşittir. Suç isnadında olanlar kamu görevinde bulunamazlar, Toplumu yönetecek olanların temiz bir geçmişi, saygın kişiliği olmalıdır.







Bakın; Economist dergisinin Dünyada Demokrasi İndeksi başlıklı yaptığı araştırmaya göre 167 ülke, yönetildikleri siyasi rejim dikkate alınarak dört gruba ayrılmış:



1) Tam demokrasiler...



2) Kusurlu demokrasiler...



3) Hibrit- Karma rejimler...



4) Otoriter rejimler...







Türkiye, demokrasi sıralamasında iki yıl öncesine göre iki basamak gerileyerek 167 ülke arasında 89'uncu olabilmiş. 89'uncu sıraya inen ileri demokrasimiz, Nikaragua'ya denk







Sadece Avrupa ülkelerinin değil, aynı zamanda birçok az gelişmiş ülkenin gerisinde kalmış.







Nikaragua, Tanzanya, Filistin, Uganda, Sierra Leone, Pakistan, Haiti gibi ülkelerle birlikte, Karma rejimler grubunda yer bulabilmiş!







Türkiye üçüncü kategoride. Yani; Hibrit- karma rejim yani Demokrasiyle yönetiliyormuş gibi görünen baskıcı rejim.







Gerçek demokrasi sınıflandırmada; bölünme özgürlükleri yok, devletin kurumlarını altüst etmek yok. Gerçek bir demokraside yürütme, yasamaya hiçbir şekilde müdahale etmez.Yargı kararlarından dolayı lehe ise övülen, aleyhe ise yerilen duruma sokulmaz. Demokratik ülkelerde protesto hakkına, yaşama hakkı kadar önem verilir. Başka şeyler var.







Bunlar neler mi?



- Halkın yönetime katılımını inceliyor...



- Kadın-erkek eşitliğine bakıyor...



- Basın ve ifade özgürlüğünün olup olmadığına,



- Siyasi partiler arasındaki fırsat eşitliğine,



- Demokrasi kültürünün yerleşip yerleşmediğine,



- Sivil toplum örgütlerinin gücüne bakıyor.







Türkiye nerede? Bazılarının ileri demokrasi diye yutturdukları düzenlemelerle Dünya ülkeleri arasında Türkiye'nin konumu ortadadır.







Koca bir kandırmaca değil mi? Dünya öyle algılıyor, algılayacak Yani; Türkiye, demokrat görünümlü suçlu iddiasına muhatap milletvekillerince oluşan bir rejimle yönetiliyor...







Bu tablo, ülkeyi bölmek ya da din devletine götürmek isteyenlerle, onları demokrat sanıp ölümüne destek veren işbirlikçi, dönek, münafık, din simsarları ve liboşların eseridir!







Türkiye; Demokrasiyi tramvay olarak gören, ben gömleği çıkardım, gerekirse papaz elbisesi giyerim, ben ülkemin pazarlamacısıyım diyenlerin tercih edildiği bir ülkedir.







Demokrasi varsa sokaktaki adamın oyu belirleyici unsurdur. Patronun bir oyu vardır ama garsonların temizlikçilerin on oyu vardır.







Abdülhamit'in idaresi; 1908'de, Hürriyet var diye yıkılmıştı. 1950'de tek parti rejimi Yeter- söz milletindir sloganıyla yıkılmıştı. Ve bundan sonra Demokrasi var sözü egemenlerin yığınları yönetmesinin adı oldu.







Hürriyet, insan hakları gibi demokrasi de yozlaştırılmaya, suistimal edilmeye uygun kavramlardır. Oy'la gelenler demokrasi tramvayını, amaçlarına varmak üzere bırakıp otokrasiye bir nevi kişisel monarşiye veya plütokrasiye servet sahiplerine dayanan tek kişi yönetimine dönüştürebiliyorlar.







Toplumun suç işleme özgürlüğü yok ama toplumu yönetenlerin ve milletvekillerinin suç işleme özgürlüğü var diyen bir rejimin demokratik rejim olduğundan bahsedilemez.







Bazıları; demokrasiyi, özgürlükleri ve halkı kendi amaçları için kullanıyorlar.



Aydınlar; halkı bilinçlendirmelidir. Halkın sağduyusunun sesi yükseltilmelidir.







Günün Sözü: Mikrop gibi sinsince hareket edende dikkat et.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1123
Toplam Tekil 4067257
IP 3.149.24.159






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu