MAKRO BAKANLARIN GÖZÜNDE MİKRO BAKANLAR - Prof. Dr. Salih Şimşek - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









MAKRO BAKANLARIN GÖZÜNDE MİKRO BAKANLAR - Prof. Dr. Salih Şimşek
Tarih: 08.08.2011 > Kaç kez okundu? 2915

Paylaş


24.06.2011





— Mikroplar, nohut tanesini Everest Dağı sanırlar.

— Makro bakan inekler, filleri hep, sinek gibi görür.

— Everest Dağı, kâinatta kendisini mikrop gibi küçük eder.

— Makro açıdan bakanlar, toplumu yöneten elit insanlardır.



— Yukarıdaki daldaki kuşlar alttakileri kelle olarak görür.

— Alttaki dalda bulunan kuşlar da yarıdakileri k.ç gibi algılar.

— Makro bakanlar hep adam, mikro bakanlar başka şey sanılır.

— Adam olanlar, adam olmayanları hep başka şey olarak görürler.



— Makro bakanlar, mikro bakanların hiçbir değeri olmadığını sanırlar.

— Makro bakanlar Google haritalarından sadece insan-dışı her şeyi görürler.

— Büyük (!) makamlara getirilenler süreç içinde değişmediklerini söylerler.

— Küçük (!) makamlarda kalanlar ise büyüklerin sürekli değiştiklerini görürler.



— Mikro bakan sinekler, hamam böceklerini fil olarak algılar.

— Makro bakanlar hep çalışırlar, mikro bakanlar yan gelip yatarlar.

— Mikro bakanlar, ülkeleri ve bölgeleri görmez, sadece ve sadece insan görürler.

— Ölüm olgusu makro bakış sahipleri için çok uzak, mikro bakışlılar için çok yakındır.



— Makro bakanlar, hep kendilerini doğru ve haklı; mikro bakanları hep kusurlu, kendilerini yönetmekten aciz ve dar görüşlü olarak nitelerler.



— Dünyanın her yerinde, ülkeleri ve toplumları idare edenler makro görüş sahipleridir, mikro görüş sahipleri, kendilerini bile idareden aciz varlıklardır.



— Olaylara ve inanlara mikro açıdan bakanlar ancak arabaların stop lambaları veya gece lambalarının aydınlattığı yer kadar görebilirler.



— En değerli fikir ve görüşler makro görüş ve bakış sahiplerine aittir. Onların ‘doğru’ veya ‘yanlışları’ sorgulanamazlar.



— Mikro görüş sahipleri daima bir yanılma payına sahiptirler ve yanlışlıklar ancak makro görüş sahipleri tarafından görülebilirler.



— Mikro görüş sahiplerinin her tarafları ateş olsa ne yazar… Yakacakları yer cürümleri kadardır ve ancak kendilerine zarar verirler.



— Olaylara ve insanlara makro açıdan bakanlar, yüksek voltajlı projektörler veya uzun huzmeli farlar gibidirler ve her şeyi muntazam ve net bir şekilde görürler.



— Mikro bakanların zehirlenmesi ile makro bakanların zehirlenmesi aynı zehirlenme değildir. Biri ‘ot zehirlenmesi’ diğeri ‘güç zehirlenmesi’dir.



— Makrolar hep büyük ve azametli, mikrolar her zaman küçük ve zavallı yaratıklar olmuşlardır.



— Makro bakış sahipleri, mikro bakış sahiplerinin hiçbir değerlerinin olmadıklarına inanırlar.



— Makro bakış sahipleri, yerlerinden edilip mikro bakış sahibi haline gelince olup bitenleri daha iyi anlarlar, ama iş işten geçmiş olur.



— Mikro bakanlar, bakışlarında yüzde yüz haklı olsalar bile, makro bakanlar tarafından tamamen ‘haksız ve yanlış’ olarak değerlendirilebilirler.



— Mikro görüş sahipleri açısından iki kere iki (2x2=4) hep 4 eder, ama makro görüş sahipleri açısından bu sonuç 5 de olabilir ve 3 de… Hepsi doğrudur.



— Makro görüş sahiplerinin yazdıkları bir sayfalık metin, mikro görüş sahiplerinin 100 makalesinden daha değerlidir!



— Mikro bakışlı iken kırsal kesim dindarlığına mensup olanlar, makro bakışlı hale gelince kent dindarlığına terfi ederler.



— Makro bakışlıların her davranışı etik kalıplara uygun, ancak mikro bakışlıların çoğu davranışları, makro bakışlılar tarafından etik ve ahlakî bulunmaz.



— Mikro bakış sahipleri ‘dansöz oynatmayı’ günah sayarlar; ama makro bakış sahipleri olunca, ‘toplumda buna da ihtiyaç duyanlar olduğunu’ düşünerek dansöz oynatmada bir beis görmezler.



— Her türlü dansı kolaylıkla icra edebilen, hareket kabiliyeti yüksek ve konulara ve olaylara tepeden bakan makro bakış sahipleri, aynı davranışı kıvraklığını mikro bakış sahiplerine yakıştırmaz tekellerinde tutarlar.



— Makro görüş sahiplerinin toplumların kendilerine yükledikleri ‘toplum mühendisliği misyonu’ vardır. Hâlbuki mikro görüş sahipleri, teknisyenlik niteliğine bile haiz değildir?



— Mikro bakanların, makro bakanların görüş ve önerirline her zaman ihtiyaçları vardır ama makro bakanların böyle bir ihtiyaçları hiç olmaz. ‘Aşağılık bir kast’ın,’ulvi bir kast’ın nazarında ne değeri olabilir ki…



— Makam ve mevkilerinden sâkıt ve sâbık hâle gelen makro bakışlılar, makamlarından düşünce mikro olarak düşünmeye ve olayları mikro olarak algılamaya ve bakmaya başlarlar.



— Makro bakış sahipleri kendileri dışında hiç kimsenin makro bakmalarını arzu etmezler. Makro bakanlar makro, mikro bakanlar da hep mikro bakmalıdır. Şayet mikro bakanlar, sınıf atlayıp, makro bakanlar sınıfına dâhil olurlarsa, onlar mikro baktıkları zamanlara acırlar ve o bakış açılarıyla yanlış yaptıklarını ifade ederler.



— Makro bakış tarzı bazen ‘insanlara tepeden bakmak’ ve ‘onları hor görmek, adam yerine koymamak’ demektir. Mikro akış tarsı ise bazen ‘yukarıdaki makro bakıcıların hayatın dışında, sırça köşkte oturup hüküm verenler’ olarak görmeleri ‘onları adam yerine koymamak’ anlamına gelir.



— Makro bakış sahipleri birlikte yola çıktıkları mikro bakış sahiplerine ihanet edebilirler onları yolda bırakabilirler ve hatta satabilirler ama mikro görüş sahiplerinin bu davranış biçimlerine tepki vermeleri etik ve ahlaki bulunmaz.



— Makro bakış sahiplerinin tarih boyunca hep yalakaları, dalkavukları, goy goycuları, şaklabanları, düşük veya yüksek frekansta kuyruk sallayanları ‘evet efendimcileri’ ve fırsatçıları olmuştur ve bunlar çoğunlukla mikro bakış sahiplerinden oluşması arzu edilmiştir.





Âhh, ah…

Şu makro bakış sahipleri,

Bir de sakıt ve sabık olmadan mikro bakmayı da bir becerebilseler





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 44
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 234
Toplam Tekil 4066370
IP 3.144.17.45






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu