Erciyes Dergisi 400. sayısıyla çınarlaştı - Prof. Dr. İsa KAYACAN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Erciyes Dergisi 400. sayısıyla çınarlaştı - Prof. Dr. İsa KAYACAN
Tarih: 12.06.2011 > Kaç kez okundu? 4359

Paylaş




Dergilerimiz, gazetelerimiz, geçen yıllarla birlikte, büyür, olgunlaşır, çınarlaşırlar.

Kayseri ilimiz merkezinde; Nevzat Türkten ve Ali Gerçel tarafından aylık yayınlanan Erciyes Dergisi 34 ncü yayın yılı içindeki genel görüntüsüyle, Nisan 2011’de 400 ncü sayısına ulaştı ve bir çınar görünümünde karşımıza çıktı.

Öncelikle, Erciyes Dergisinin bugüne gelişinde emeği bulunanlardan, Nevzat Türkten ve Alim Gerçel dostlarımı kutlamak, alkışlamak istiyorum.

Erciyes Dergisiyle birlikte, değişik dergi-gazete ve kitaplar da geliyor bana. Erciyes’in özel sayısıyla birlikte gelenler:

Kayseri Türkocağı Dergisinin 115 nci sayısı, İstiklal Gazetesinin 81 nci sayısı. Bu iki yayın organının da kendi alanlarında getirdikleri ve geleceğe ışık tutan görüntüleri beni sevindiriyor. Kutluyorum efendim.

Aylık fikir ve sanat dergisi Erciyes’in 400 ncü sayısının sayfalarına dönelim buyurun: Kapakta: Opr. Dr. Seyfi Şahin (18.03.1948 - ) fotoğraf ve bilgi görünümü yer alıyor. Özel sayı için görüşlerini ortaya koyanlar var. (özel sayıyla ilgili bilginin bana ulaştığında, görüş-yazı bekleme süresinin dolduğunu gördüğüm için yazamadım).

Özel sayıda imzası bulunanlardan bazılarının sıralanışı: Nevzat Türkten, Sabir Rüstemhanlı, Adnan Şahin, Prof.Dr. Ramazan Demir, Durdu Şahin, Fatih Zeyrek, Prof.Dr.Tuncer Gülensoy, Dr.Yaşar Kalafat, Abdulkadir Güler, İhsan Kurt, Prof.Dr.Kemal Göde, İsmail Özmel, Hayrettin İvgin, Mehmet Nuri Parmaksız, Nail Tan, Yavuz Bülent Bakiler, Bekir Oğuzbaşaran, Mustafa Bilir, Osman Oktay, Arslan Bayır, Recep Çalkaner, Alim Gerçel, Ergün Veren, H. İbrahim Sağır.

Bazı görüşler verelim imzalarıyla:

1- Erciyes’in ilk neşri 1910 yılındadır. Bazen gazete, bazen dergi olarak 1912’ye kadar neşredilmiş; 1938–1950 yılları arasında da Kayseri Halkevi Dergisi olarak yayınlanmıştır. Buna göre, 101 yaşında olan Erciyes’in neşir hayatı Dr. Seyfi Şahin’in desteği ile kapanmaktan kurtulmuştur. Kendine kültürümüz adına ne kadar teşekkür etsek azdır (Nevzat Türkten),

2- 1910 yılından bu tarafa yayınlanan Erciyes Dergisi, değişik dönemlerde ve sayılarda yayınını sürdürmüş, en son dönemi ise 1978 Ocak ayından itibaren yayına başlamış, Anadolu’nun en uzun ömürlü ve istikrarlı Dergisi olarak 34. yılında 400. sayıya ulaşmıştır (Alim Gerçel),

3- Erciyes Dergisi’nin yayın hayatına başladığı 1978 yılında ben de yayıncılık yapıyordum. 1972 yılında, Ankara’da Töre, Devlet ve Bozkurt Dergilerinin hizmetine girmiştim ve bu hizmetim devam ediyordu. O yılları bilenler bilir (Osman Oktay).

Teşekkür Belgesi: Erciyes, Aylık Fikir ve Sanat dergisi: 34. yılda 400. sayıya ulaşmanın mutluluğu ile Erciyes Ailesinin değerli mensubu Sayın Prof. İsa Kayacan’a teşekkürlerimizle.. Nisan 2001 (İnş. Müh.Alim Gerçel, Genel Yayın Müdürü, Av. Nevzat Türkten, Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü).

***

Azerbaycanlı, Pervane Namıkgızı’ndan:

Kerbelâ’ya Giden Yol

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Pervane Namıkgızı, Azerbaycan’ın Bakü şehrinden sesleniyor. O’nun yaşı henüz gençlik döneminin görüntüsü olarak karşımıza çıkıyor. Pervane, “Anneannem gibi büyüklerle yüzyüze, sizin gibi büyüklerle söz söze dertleşen insan mutlaka büyük gibi düşünmelidir” diyor, gönderdiği kitabıyla bana ulaşan mektubunun bir yerinde. Bu sözün doğru olduğunu kabul ediyor, altına kocaman bir imza atıyorum Pervane.

Pervane Namıkgızı “Kerbelâ’ya Giden Yol” adlı kitabının ilk sayfasına; “Vefalı ve ‘mucize insan’ İsa Kayacan’a çok büyük ihtiramla, 27.04.2011” notuyla, ifadesiyle imza koymuş.

Kitap 136 sayfadan meydana geliyor. Kapakta, Pervane’nin anneannesinin sevimli bir fotoğrafı yeralıyor. Kitabın ithaf bölümünde, sayfasında; “Bu kitap, Kerbela şehidlerine, Garabağ şehitlerimize, Ürzüyye neneme ve nenemin timsalında cemi garip ölen köçkünlerimize ehsandır” deniyor, ithaf ediliyor.

Şair-publirist German imzalı bir sunuş, Müellifden başlıklı önsöz dikkat çekiyor ilk sayfalarda. Pervane bu kitabın yazılmasında, anneannesinin ruhunun etkili olduğunu anlatıyor.

Kitap içinde, işlenen, anlatılan konularla ilgili yer yer görüntüler de konulmuş, sayfalar zenginleştirilmiş. Pervane’nin anlatımları kısa, öz. Anlatacaklarını kısa cümlelerle dile getiriyor, sayfalara aktarıyor. İleride, bu anlatış, yorumlayış, naklediş özellikleri daha bir olgunlaşacak, berraklaşıp, netleşecektir. Anlattıklarının, yazdıklarının sonlarına “Hadisler”den örnekler de vermiş, zenginleştirmiş. Sayfa 28’den”Gül” başlığı altında verilenlerden:

-“Yalnız Tanrının onun alnına yazdığı gederi tanıyan nenem yazı-pozu bilmezdi. Yalnız haberlere gulag asar, yangılı, aşık musikisini dinledikçe dinlerdi. Şiirlerimi tez tez ona okuyordum. Divanın üstünde oturup çok ciddi tarzda başını yelliyerdi, şeriyyeti tam anlayan şairler kimi.

“Kerbelâ’ya Geden Yol” adlı kitabın bir yarısı da, Pervane Namıkgızı’nın şiirlerinden meydana gelmiş. Sayfa 108’deki “Şehid özü” adlı, başlıklı şiirden; “Ay ana, gözünde yaşa dönmüşem/Toprağa sancılan daşa dönmüşem/Ben seni görürem sen görmesen de/Sanki üzüyünde gaşa dönmüşem”.

Yedi ayrı yayınlanmış kitabı bulunan Pervane Namıkgızı’nın mektubunun ortalarında yeralanlardan: Sayın İsa Kayacan; Sizin ilk defa 1956 yılında yayımlanan “Merhaba” şiirinizi hatırladım: “Bizim köyün adı Ece/Karanlıktır her gece/Eşeler dağına giden/Oduncu emmiler, dayılar/Merhaba”

Sizin bu şiirinize nazire olarak aklıma bir şiir geliyor: Bizim yurdun adı Ağdam/Kara görür onu adam/Göçmen ölen kariblere/O yurdu giden ruhlara / Merhaba!...

***

Osmaniye’den: Bir Gazete, bir Dergi

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Gazeteler, dergiler. Getirdikleriyle takdir görüyor veya bir kenara konuluyorlar.

Osmaniye ilimiz merkezinden gelen bir gazete, bir dergi var gündemimde. Bunlar:

HABERDE ÖNDER GAZETESİ

Osmaniye ilimiz merkezinde 16 büyük sayfayla haftalık yayınlanıyor. 601 nci sayısı masamda bu gazetenin. İmtiyaz sahibi: Hasan Bölük, Sorumlu yazı işleri müdürü: Ali Keskin, Genel Koordinatör:Mehmet Aksoy, Haber Müdürü: Bahattin Kurnaz, Teknik Yönetmen: Şenol Öztürk.

Yazışma adresi: Atatürk Cad. No: 201, Kat 3 Osmaniye.

Haberde Önder Gazetesi, Türk dünyasına ilişkin haber ve yayınlarıyla dikkat çekiyor. 601 nci sayının manşeti: Her 10 çiftçiden 3’ü icra takibinde, şeklindeydi.

Gazetenin sayfalarından aldığımız bazı haber başlıkları:

-Rusya ile tarihi işbirliği/Genç nüfusumuz zenginliğimizdir/Sigara ve alkolle savaş başlıyor/Afetlere karşı dirençli olmalıyız/32 meyve için festivalimiz var/Şikeye 12 yıl hapis geliyor vd.

YENİSES DERGİSİ

Osmaniye’de aylık yayınlanıyor. 173 ncü sayısı bize ulaştı. Aylık siyasi dergi olarak getirdikleriyle takdir toplayan bir dergi Yenises.

Mayıs 2010 ayına ait 173 ncü sayısı 48 sayfayla şekillenmiş, yayınlanmış.

Yenises’in sahibi: Hasan Bölük, Sorumlu yazı işleri müdürü: Ali Keskin.

Dergi içinde yeralanların başlıklarından bazıları:

-TBMM’de Türklük açılımı gerçekleştirildi/Medya toplumu yönlendirme yerine bilgilendirmeli (nerde o günler?), /Yurtdışındaki beyinler Türkiye’ye dönüyor/Olumlu düşünce insanı başarıya götürür/Türklerin peygamber sevgisi/Prof. Dr. Ahmet Akgün ile röportaj vd.

İmzalarıyla Yenises Dergisi sayfalarında yeralanlardan bazılarının sıralanışı da şöyle: Ahu Şenler, Şenol Öztürk, Mustafa Karagöz, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Hasan Kılıç, Ali Keskin, Mehmet Yücel Kumandaş, Hakan Çelik, Sinan Atçeken, Betül Güngör, Hamdi Gökçen, Mehmet Demir Atmalı, Ahmet Metin, Prof. Dr. Feyzullah Eroğlu, Cumali Temiz vd.

Yenises Dergisinin 11 nci sayfasında Eşrefoğlu Rumi Hazretlerinin “Dünya sana kalır değil” adlı, başlıklı şiiri var 7 dörtlükten oluşan. Bir dörtlüğü bu şiirin:

Dünyaya verme gönül,

Dünya sana kalır değil,

Dünya seven dost katına,

Yüz akıyla varır değil.

WEB .::. isakayacan.blogspot.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 47
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1104
Toplam Tekil 4069025
IP 18.118.12.101






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu