'GERÇEK' ERMENİ SOYKIRIMI 'GELİYORUM' DİYOR - Fırat KÜÇÜKKÖMÜRCÜ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









'GERÇEK' ERMENİ SOYKIRIMI 'GELİYORUM' DİYOR - Fırat KÜÇÜKKÖMÜRCÜ
Tarih: 15.04.2011 > Kaç kez okundu? 2844

Paylaş


Kim mi yapacak 'gerçek' Ermeni soykırımını? Bizzat kendileri. Erivan yönetimi. Nasıl mı? Ermenistan gerçekten tehlikeli... Hem de o kadar tehlikeli ki, sadece bölge ülkelerinde yaşayan halklar için değil... Kendi vatandaşları için de tehlike saçıyor. Bunu mecazi anlamda değil, somut anlamda söylüyoruz. Açıklayalım.



Ermenistan'ın başkenti Erivan'a 30 kilometre, Iğdır'a ise sadece 16 kilometre uzaklıkta nükleer bir santral var. Adı Metsamor Nükleer Santrali. Ermenistan'ın halen toplam elektrik üretiminin yüzde 45’i tek nükleer santrali Metsamor'dan karşılanıyor. Metsamor nükleer santrali, üzerinde koruma kalkanı olmayan, oldukça eski bir santral. Dizayn ömrü 30 yıl.



Eski teknolojilerle inşa edilmiş olan santral, Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) standartlarına göre, dünyadaki 146 nükleer santral arasında güvenlik açısından son sırada. Kullanıma açılmasından sonraki 10 yılda 150'ye yakın kaza geçiren santralin 2004 yılına kadar kapatılması konusunda Ermenistan hükümetinin, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi nezdinde taahhüdü de bulunuyordu.



DEPREMDE ZARAR GÖRDÜ



7 Aralık 1988'de Kuzeybatı Ermenistan’da meydana gelen 6,9 şiddetindeki depremde en az 25 bin kişi öldü. Deprem o kadar yıkıcı oldu ki, Sovyetler Birliği II. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa ABD'den insani yardım istedi. 1989'da iki ünitesi deprem nedeniyle kapatılan Metsamor'da 13 yıl sonra birinci ünite sökülmeye başlandı. İkinci ünite 1995 yılında, depremden 6,5 yıl sonra, yaşanan ağır ekonomik-sosyal bunalım neticesinde dünyanın karşı çıkmasına rağmen tekrar işletmeye açıldı. UAEA yardımlarıyla Metsamor'un güvenliği arttırılmaya çalışılsa da bugün işletmede olan ünitenin ancak 2016 ya da sonrasında kapatılması planlanıyor. Ermenistan, 5 milyar dolarlık bir yatırımla Metsamor'da yeni bir, ya da daha fazla, reaktörün inşası hakkındaki kanunu 2009’un Haziran ayında kabul etti. Aralık'ta Hükümet, Rus-Ermeni ortak girişiminin Metsamor'da 60 yıl dizayn ömürlü bir reaktörün inşası kararını onayladı.



EN GÜVENSİZ SANTRAL



Doğu Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde inşa edilen 66 nükleer reaktör arasında en eski ve en güvensiz model nükleer santral ilan edildi. Çünkü Metsamor'un birinci reaktörünün bir deprem direnç sistemi yok. En tehlikelisi ise Metsamor'un nükleer yakıtını koruyacak bir koruma havzasının olmaması ki bu koruma sistemi Çernobil'de de yoktu.



Dünya tarihindeki en büyük nükleer santral faciası olan Çernobil kazasının Sovyetler Birliği tarafından üretilen benzer bir santralde gerçekleştiği düşünülürse, çevre ülkelerin ve özellikle kuzeydoğu Anadolu'nun karşı karşıya olduğu tehlike ortada. Üstelik, Ermenistan depremlerle beşik gibi sallanan bir ülke. 1988 depremiyle zarar gören ve ancak 'yama yapılarak' yeniden kullanıma açılan Metsamor Nükleer Santrali'nde bir radyasyon sızıntısı yaşanması işten bile değil. Olası bir kaza, sadece Ermenistan'ı değil Iğdır ve Kars illeri olmak üzere en az 1.5 milyon insanı etkileyebilir. On binlerce dönüm tarım arazisi, bölgenin zengin kuş, bitki ve memeli hayvan çeşitliliğinin kalıcı şekilde zarar görmesiyle sonuçlanabilir.



ERMENİ ERMENİYE KARŞI



Japonya'daki muazzam deprem ve tsunami sonucunda patlayan iki nükleer reaktör gösterdi ki, dünyada depreme karşı en hazırlıklı ülke olan Japonya'da bile fay hattı üzerindeki bir nükleer santrali depreme karşı yüzde 100 güvenli kılmak mümkün değil. Buna birde Japonya ile eski Sovyetler Birliği'nin mukayese edilemez teknolojisini ekleyin. Tabi Ermenistan'ın, Türkiye'yi ve tabiatın zarar görmesini önemseyeceğini düşünmüyoruz. Ancak patlamaya hazır bir bombanın üzerinde oturan Erivan yönetimi, kendi halkına da acımadığını bir kez daha ortaya koyuyor.



Fırat KÜÇÜKKÖMÜRCÜ

bilgi@globalyorum.com







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1417
Toplam Tekil 4069338
IP 3.16.31.236






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu