İsrail-Filistin Sorununa Din Boyutundan Bakılmamalı - Sabahattin Talu - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









İsrail-Filistin Sorununa Din Boyutundan Bakılmamalı - Sabahattin Talu
Tarih: 16.01.2009 > Kaç kez okundu? 2871

Paylaş


Din, insana, hayata ve varlığa, bütünlüklü bir değerler sistemi içerisinde bakabilmeyi öğretir. Müslüman kimliği, İslam”a inanan ve kendilerini İslam”a olan mensubiyetleriyle nitelendiren insanların ortak kimliğidir. Aynen, diğer dinlerde olduğu gibi.

Ancak, ne yazık ki İslamiyet, Müslüman kimlikli, eli silahlı bazı örgütler ve eylemleri nedeniyle, çeşitli ithamlarla birlikte, terör ve şiddetle özdeşleştirilmeye çalışılmıştır. Bu nedenledir ki, Batı kaynaklı olarak, İslamiyet”in yeni bir kimliğe oturtulması arayışı ve çabası sonucunda “Ilımlı İslam” gibi, uydurma bir kavrama ulaşılmıştır.

Din”in, siyasi bir ideoloji gibi ele alınması, son derece haksız, son derece yanlış ve son derece tehlikeliyken, Filistin ile İsrail arasında, bütün dünyanın gözleri önünde Gazze”de yaşanan insanlık dışı katliam da, dinler arası savaş gibi gösterilmeye çalışılmakta, iki ülke, iki toplum arasındaki savaş durumuna, küresel bir boyut kazandırılmaya gayret sarf edilmektedir.

Tehlike buradadır ve bu tuzağa asla düşülmemeli, bölgesel bir çatışma küresel bir çatışmaya asla dönüştürülmemelidir. Ancak, ne yazık ki son görüntüye göre; El-Kaide gibi İslam kimlikli bir örgüt de, adına her ne derseniz deyin, katliam deyin, soykırım deyin, savaş deyin, içine çekilmeye başlanmıştır.

Bakın, evet İsrail ve Filistin arasındaki ateşkes durumunu “HAMAS” bozmuştur ve bence de suçludur. Ancak, böyle olmasına rağmen, bu saldırı, İsrail”in yaptığı böylesi bir katliamın gerekçesi ve sonucu olamaz. Bugün yaşananlar, Filistin halkının, çoluğuyla çocuğuyla, kundaktaki bebeğiyle, yaşlısıyla genciyle, kadınıyla erkeğiyle, topyekün suçu değildir ve burada son derece de orantısız bir güç kullanılmaktadır. Bu orantısız güçte, “Sapan” ile “Havan” karşı karşıya kalmıştır.

Bu bir savaş durumudur, bir işgaldir ve insanlık dışıdır. Bu katliama, “Dinler arası bir savaş” gözüyle zinhar bakılmamalı, insani boyutu ön plana çıkartılarak, uluslar arası hukuk, biran evvel devreye sokulmalıdır.

Barışın sağlanması, demokrasi kültürünün her coğrafyada gelişebilmesi, zenginleştirilmesi, geçerlilik kazanabilmesi ve uygulanan çifte standartlardan, iki yüzlülüklerden uzaklaşılması amacıyla asıl görev, Birleşmiş Milletler”e düşmektedir.

Bu noktada, “Cuk” oturmasa bile, Tony Blair”in; “Terörle mücadelenin, askeri güçle kazanılacağını zannettik, ancak yanıldık. Yaptıklarımız yüzünden Müslümanlar bizden uzaklaştı ve Ortadoğu”ya şiddet hakim oldu” tarihi itirafının altını kalın çizgilerle çizmek ve bunu bütün dünyaya duyurmak gerekir.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 55
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 669
Toplam Tekil 4073945
IP 18.218.38.125






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu