Muhsin YAZICIOĞLU ŞİİR YARIŞMASI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Muhsin YAZICIOĞLU ŞİİR YARIŞMASI
Tarih: 09.03.2011 > Kaç kez okundu? 4258

Paylaş


www.abdulkadirkalay.com



YARIŞMA; NEDEN ŞİİR KATEGORİSİNDE DÜZENLENDİ?

O'nun derdi olan bizlere sesleniyorum. O'nu tanıyalım, tanıtalım, bir şiir yazalım. Vefa'nın sadece İstanbul'da bir semt adı olmadığını ispatlayalım.



Bu acizane fakire göre dünyanın en büyük şairi olan, Hz. Mevlana Celaleddin-i Rûmî diyor ki: “Şiir nedir? Şair nedir? Şairlik nedir ki? Ben bir baktım ki; bu Anadolu insanı ritimli, uyaklı, ayaklı sözleri çok seviyor. Ben de meramımı, derdimi bu yolla anlattım.”



Bu sözleri, şiiri küçümsediğinden söylemiyor. Aksine şiirin tam karşılık gelen tanımını veriyor. Bizler meramımızı, derdimizi en kolay yol olarak şiirle anlatırız. Şiir, şairin gönlüdür. Gönül deyince; bizim insanımızdan başka kimselerin lügatinde bulunmayan bir kelime olan “gönül”, öyle söylenip geçilecek bir kelime değil. Vücuda kan pompalayan kalp kasından başka olan bir kalp. O gönül, o kadar geniştir ki; sanki tüm kainat onun içinde imiş. Şiir bu yolla süzülür gelir, inceden bir yağmur başlar. Yılan da açar ağzını, İstiridye de… Yılan yakalarsa o damlayı zehir olur ağzında, eğer yakalarsa İstiridye sedef oluşturur, katmanlaşır, inci olur ağzında, bir mecnun yaşar içinde, inci – mercanlar saçar aleme. Ve dahi sedefi bu kültür, bu medeniyet nakış, nakış işlemiştir. Ahşaba kakmışlardır, sedef kakmadır diye. “Bir ben vardır, benden içerü” diyen “Hakk bir gönül verdi bana, Ha demeden hayran olur” diyen Yunus Emre hazretleri gibi… Onlarda kakmışlardır sedefi, insan ahşabına. Çıkarıp inci hazinelerini koymuşlardır bu sandığa. Aşk olsun anlayanlara. Şair, bir mısrasıyla ciltler dolusu kitaplara sığmayacak sözler söyler. İşitmeyip de duyanlara…



Aslında bu tüm güzel sanatlar için de böyle. Bu yıl bizler; Büyük Birlik Partisi İstanbul İl Başkanlığı olarak Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu anısına, aramızdan ayrılışının büyük derdi adına, ahirete doğuşu münasebetiyle, unutturmamak adına, kısa yoldan meram anlatma namına, yarışmamızı şiir dalında başlattık. Bu çalışma geleneksel hal alacak ve her yıl değişik dallarda yapılacaktır. Böylelikle en uzun yol olan içimize seyre dalıp seyr-ü sefer eyleyerek, farkında olmadığımız bize yolculuk yapacağız.



Yarışmanın istatiksel durumu, süreci hakkında bilgi verir misiniz? Yarışmaya daha çok amatör mü, yoksa profesyonel şairler mi katılım gösteriyor?

Yarışmamıza, yurt dışı da dahil olmak üzere bugün itibariyle seksen beş şair, yüz yedi şiirle katıldı. Yarışmamızın son katılım tarihi 20 Şubat 2011 idi. Katılım süresinin uzatılması konusunda bizlere gelen yoğun talepler doğrultusunda son katılımı 05 Mart 2011 tarihine erteledik. Katılımlar internet üzerinden yarisma@bbpistanbul.org adresine yapılacak. Şartnamemize www.bbpistanbul.org adresinden ulaşılabilinir. Seçici kurulumuz bu tarihten sonra değerlendirmeye başlayacak, sonuçlar en geç 20 Mart' ta açıklanacak, ödül töreni Mart ayının son haftasında, İstanbul'da yapılacak olan Muhsin Yazıcıoğlu Sempozyumunda gerçekleştirilecektir. Şiirler tüm yayın organlarında yayınlanacak ve basımı gerçekleşecek olan “Muhsin Yazıcıoğlu Şiir Yarışması Güldestesi” isimli kitapta toplanacak, tüm katılımcılarımıza da iletilecektir.

Şiir vardır, şair de. Şiir, şiirdir, şair de. Amatörlüğü ve profesyonelliği iştigal alanından geçim sağlayan ve sağlamayan, sağlayamayan, sağlatılamayan olarak sınıflandırıyorum. Yarışmamıza lise öğrencisinden, fabrika işçisine, öğretmenden yöneticiye, öğretim üyesinden doçent doktorlara kadar, bir Anadolu kadar geniş bir yelpazeyle katılım gerçekleşti.



Son olarak edebiyatseverlere neler söylemek istersiniz?

Anladık ki; Mevlana Celaleddin, Tebrizli Şemseddin için, neden “o öldü” diyemedi, “kayboldu” dedi. Anladık ki; tek derdi bizleri Celaleddin yapmaya çalışan, bir Sivaslı Şemseddin var imiş. Bu Celaleddinler ne dünkü Celaleddinler imiş, ne de Şemseddin dünkü Şemseddin imiş. Cenab-ı Hakk'ın adını bu alemde yüceltmeye çalışanların adları, şüphesiz ki iki alemde yüceltilecektir. Anladık ki; Muhsin Yazıcıoğlu bu millete meşrepleşmiştir. Hakkıyla yaşayabilene, anlayabilene…



O'nun derdi olan bizlere sesleniyorum. O'nu tanıyalım, tanıtalım, bir şiir yazalım. Vefa'nın sadece İstanbul'da bir semt adı olmadığını ispatlayalım.



Bu vesile ile çalışmamızda emeği bulunan tüm arkadaşlarımıza, tüm katılımcılarımıza, seçici kurulumuzda bulunan Ali Kemal KASTAN ve Sıdkı ASLANHAN hocalarıma, fikri bir, zikri bir, Büyük Birlik Partisi İstanbul İl Başkanı Sayın Bayram KARACAN beyefendiye ve bizlere bu fırsatı verdiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyor, sevgi, saygı ve muhabbetlerimizi iletiyoruz. Kabul buyurunuz.



Allah'a (cc) emanet olun.



Abdülkadir KALAY



Araştırmacı -Yazar, Şair



Büyük Birlik Partisi İstanbul İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi

www.abdulkadirkalay.com

http://www.bbp.org.tr/haber_detail.php?haberid=1020

http://www.bbpistanbul.org/news_detail.php?haberid=258

http://www.haber7.com/haber/20110225/Muhsin-Yazicioglu-icin-siir-yarismasi.php



http://www.habervaktim.com/haber/172492/yarisma;_neden_siir_kategorisinde_duzenlendi.html

http://www.merveloji.com/gncl/muhsin-yazicioglu-icin-siir-yarismasi-duzenleniyor.html



http://sanatkop.com/index.php/muhsin-yazicioglu-siir-yarismasi/



http://www.haberpan.com/haber/muhsin-yazicioglu-icin-siir-yarismasi



http://www.muhakeme.net/muhsin-yazicioglu-icin-siir-yarismasi-t75618.html



http://www.amatorceedebiyat.com/default.asp?sayfa=31&kategori=1&id=615



http://www.kayipedebiyat.com/edebiyat/muhsin-yazicioglu-siir-yarismasi/

http://www.cilimlininsesi.com/haberler-609-1-GUNCEL_YARISMA;_NEDEN_SIIR_KATEGORISINDE_DUZENLENDI?.html









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 26
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1111
Toplam Tekil 4065318
IP 18.191.157.186






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu