SİLAHLA, SLOGANLARLA, SEMİREN, SÖMÜREN BATI - Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









SİLAHLA, SLOGANLARLA, SEMİREN, SÖMÜREN BATI - Nurullah AYDIN
Tarih: 01.03.2011 > Kaç kez okundu? 2735

Paylaş










Batı sömürmenin yeni kılıfını çok çabuk buldu. Barış, demokrasi, özgürlük! Bu sözcükleri geçen yüzyılda emperyalizm yani emperyal düşünmek medenileşmek için işbirliği adıyla gerçekleştirmişti. Şimdi ise globalleşme, küreselleşme, açıklık, değişim sözcükleriyle ifade ediyor. Ediyor ama sömürerek semirmesine devam ediyor. Kendi halkları barış içinde refah içinde yüzerken, dünyanın diğer bölgelerini sürekli çatışma ortamında tutuyor. Bunun için ise silah üretiyor ve satıyor.







Bakın; ABD halkını, savaşlarla geliştirdiği silah sanayi ile besliyor.



Dünya silah pazarının yüzde 61.5’ini elinde bulunduran ABD, silah sanayiini besleyebilmek için başta Ortadoğu olmak üzere, Uzak Asya ve şimdi de Kuzey Afrika’yı kan gölüne çevirdi.







Çin dışında dünyanın en fazla silah üreten 100 firması, 2009 yılında toplam 401 milyar dolar tutarında silah sattı.







En çok silah satan ülkelerin başını ABD çekti. Söz konusu 100 şirketin silah satışı 2009 yılında 2008’e göre 14,8 milyar dolar (yüzde 8) artış gösterdi. Toplam satışın yüzde 61,5’ini ABD’den 45 silah üreticisi gerçekleştirdi. Söz konusu 45 şirket 2009’da toplam 247 milyar dolar tutarında satış kaydetti.







İsveç Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından hazırlanan rapora göre, Çinli şirketlerin yer almadığı listedeki dünyanın en fazla silah üreten 100 firmasının toplam silah satışı 2009 yılında 401 milyar dolar (295 milyar euro) oldu.







Sipri’nin hazırladığı listenin ilk sırasında ABD’li savunma sanayi şirketi Lockheed Martin yer alıyor. Lockheed Martin, 2009 yılında toplam 33,4milyar dolarlık satış gerçekleştirerek, 2008’in liste başı olan İngiliz BAE Systems’in yerini aldı. BAE Systems ise 2009’da toplam 33,3 milyar dolarlık satış kaydetti. Lockheed Martin ve BAE Systems şirketlerinin her birinin toplam satıştaki payları yüzde 8,3’er oldu. BAE Systems’e bağlı ABD’deki şirket ise toplam 19,3 milyar dolarlık satış yaptı. Avrupa listeye toplam 9 ülkeden 33 firmayla girdi.







Listenin ilk 10’unda yer alan diğer ABD savunma şirketleri ise Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics, Raytheon, L-3 Communications ve United Technologies oldu.







Asya, listeye 4 Japon, 3 Hindistan, 2 Güney Kore ve 1 Singapur olmak üzere toplam 10 firmayla girerken, İsrail’den 3, Kuveyt’ten 1 ve Türkiye’den 1 firma da listede yer aldı. Bu 15 şirketin 2009 yılında toplam 24 milyar dolar tutarında satış kaydetti.







Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan siyasi olaylar, bölgeye büyük oranda silah satışı yapan Rusya’yı olumsuz etkiliyor. Rusya ile bölge ülkeleri arasında imzalanan 10-12 milyar dolarlık silah anlaşmasının tehlikeye girebileceği belirtiliyor.







İngiltere Başbakanı David Cameron İngiltere’nin silah ticaretini savunuyor.







Kuveyt ziyaretinde Cameron, “Kuveyt gibi küçük, demokratik ülkelerin kendilerini savunmaları adına silahlarını tek başlarına üretebildiklerini düşünmek gerçekliğe ters düşüyor. Demokrasilerin kendilerini savunma hakları olduğunu görmezden gelmek anlamsız. Bu tartışma özellikle 20 yıl önce Kuveyt’te çok öne çıkardı. O zaman Kuveyt bağısızlığına saygı duymayan komşusu tarafından işgal edildi ve başkentin büyük kısımları yok oldu” diyor.







Kuveyt Başbakanı Şeyh Nasır Muammer El Sabah ise “Dört yıllık plan içinde öngörülen bütçe 70 milyar dolar. Bizimle çalışmak isteyen tüm İngiliz şirketlerine kapımız açık” diyor..







Silahların gölgesinde saltanat yaşayan Arap liderler birer birer devriliyor. Ama ne gam. Batılı silah tüccarları silahlarını yine de satıyorlar.







Dünya’da en çok kullanılan kavram barış sözcüğüdür. Ancak barışı kullanan ülkeler barış karşıtı savaş politikalarıyla refahlarını artırmaktadırlar.







Sömürü, akıl, zeka, bilgi, strateji, eğitilmiş insan ve silahla sağlanmaktadır.







Günün Sözü: Bilgi silahtır. Ancak silahı nasıl kullanırsan o derece etkili olur.









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 49
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 745
Toplam Tekil 4068666
IP 3.149.251.154






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.002 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu