Afganistan’da Bir Özbek Türk’ü Meclis Başkanı Secildi - GünTÜRK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Afganistan’da Bir Özbek Türk’ü Meclis Başkanı Secildi - GünTÜRK
Tarih: 01.03.2011 > Kaç kez okundu? 4979

Paylaş


Afganistanda yaklaşık 1 aylık bir süreden beri devam eden tartışmalardan sonra bugün pazar günü 27 şubat 2011 de yapılan oylamda Güney Türkistan’ın Kunduz kentinden Özbek Türklerinden Abdul Rauf İbrahimi meclis başkanı seçildi.



Özbek Türklerinden birinin Afganistan Meclis başkanlığına seçilmesi Afganistan devletinin kuruluşundan bu yana Afganistan tarihinde ilk defa olan bir olaydır.



Son bir ay içinde, Afganistanda meclis başkanını belirlemek için 4 kez yapılan oylamada başarısız olmuştu.



Afganistan Meclisi (Ulusi Cirge) de yapılan toplantıda milletvekillerinin meclisteki etnik tartışmalara son vermek için 19 sandalyeye sahip olan Özbek ve Türkmen Türklerinden milletvekillerine kendi aralarından birini meclis başkanı aday olarak belirlemelerini istedi.



Özbek Türk kökenli millet vekilleri Abdul Rauf İbrahimi’yi Meclis Başkan adayı olarak sunduktan sonra oylamaya geçildi, Yapılan oylamada hazır bulunan toplam 173 oydan 169 oy Abdul Rauf İbrahimi’nin lehine kullanıldığını Afganistan geçici meclis başkanı Hudadad Urfani açıkladı. sadece 4 oy alehte (kırmızı kart) kullanılmıştır.



Böylece Abdul Rauf İbrahimi gelecek 5 yıl boyunca Afganistan meclis başkanlığı koltuğuna oturacak.



Hazara Türklerinin Milletvekillerinden 23 şubat tarihinden yapılan ortak açıklamada Özbek Türklerinden bir kişi Afganistan Meclis başkanı adayı olarak belirlenirse lehte oy kullanacaklarını belirtmişlerdi. Bu olaylar Afganistanda tek Peştun hakimiyetine karşı Türk boylarının ortak hareket etme açısından önemli gelişmelerdir.





Abdul Rauf İbrahimi hakkında kısa bilgi



Abdul Rauf İbrahimi Güney Türkistan Kunduz ilinin İmam sahip ilçesindendir.



Afganistan Rus-Sovyet savaşında Peştunların islami Partisine (Hizbi İslami) bağlı olarak kardeşi Abdul Latif İbrahimi ile birlikte ruslara karşı mücahid olarak savaşmıştır, Afganistanda komunizm hükümeti çöktükten sonra Raşid Dostum başkanlığında kurulan İslami Hareket Partisine (Cünbüş Milli İslami) katılmıştır.



Daha önceki Afganistan Parlementosunda Güney Türkistan Kunduz ilinin İmam sahip ilçesinden Özbek Türklerinin milletvekilliğini yapmış, ve en son Afganistan Milletvekili seçimlerinde Güney Türkistan Kunduz ilinin İmam sahip ilçesinden Özbek Türklerinin milletvekili olarak seçilmiştir.



Abdul Rauf İbrahimi’nin kardeşi Abdul Latif İbrahimi Bir dönem Güney Türkistan’ın Kunduz ve Tahar illerinde vali olarak görev yapmıştır.



GünTürk





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 418
Toplam Tekil 4066552
IP 3.133.154.106






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu