SEÇİM SÜRECİ VE DİNLEMELERİ - Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









SEÇİM SÜRECİ VE DİNLEMELERİ - Nurullah AYDIN
Tarih: 18.02.2011 > Kaç kez okundu? 2777

Paylaş


Türkiye’de siyasi parti temsilcilerince her gün karşılıklı suçlamalar yapılmaya devam ediyor. Öylesine ki, siyasetçilerin açıklamalarını açıklamak zorundaymışlar gibi yorum yapan gazeteciler, TV yorumcuları, hukuku da hukuk kurallarını da anayasayı da, yasaları da, kendi çıkarları, ideolojileri ve siyasi görüşlerine göre yorumlama moduna girdiler.







TV’lerdeki tartışma programlarını izlerken ya da bir gazete köşe yazarını okurken, insan, bu ülke nasıl bir ülke diye sorası geliyor.







Evrensel hukuk normları kurallarının bile tersyüz edildiği ülkede hukuk devleti ve demokrasi bu mu diye herkesin endişe etmesi beklenir. Ama öyle mi? Hayır! Herkes futbol takımı tutan fanatikler gibi olabildiğince kendisi açısından yandaşını meşruiyet, haklılık kazandırma çabası içinde savunurken muhalifi yerden yere vurmayı meslek etiği görüyor.







Tartışma konusu edilen Türkiye’nin bir korku ülkesi olup olmadığıdır. Kimilerine göre iktidar, devlet olanakları yanında özel ekipleri ile özel dinleme araç ve gereçleri ülkede tüm muhalifleri kontrol etmekte, takip etmekte, günü ve zamanı geldiğinde bilgileri, yandaş medya tarafından kamuoyuna sunarak itibarsızlaştırma çabasına giriyor. Diğer kesime göre toplumda var olan çeteler ele geçiriliyor, bu sızlanmalar bunun ürünü!







Bakın; Yargıtay Ceza Genel Kurulu, mahkeme kararıyla yapılan ve silahların yakalanmasına neden olan telefon dinlemelerini delil saymadı.







Ergenekon Örgütü soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamelerin en temel delillerinden birisi olan yasal telefon dinlemeleri konusunda Yargıtay'da yeni bir karar verildi.







Yargıtay, mahkeme kararıyla yapılan yasal telefon dinlemelerinin tek başına yeterli delil olamayacağına karar verdi. Yargıtay'ın dinlemeler tek b.aşına delil değil dediği olay Şırnak Polisi'nin 27 silah ele geçirdiği 2007 yılındaki “Demir-1” operasyonu davasıyla ilgiliydi.







Şifreli kelimeleri inkar



Bir ihbar üzerine Nezir Sadak'ın telefonları mahkeme kararıyla dinlemeye alındı ve bu dinleme sonucu Kuzey Irak'tan Şırnak'a getirilen ve daha sonra Diyarbakır'da alıcıya teslim edilecek olan silahlarla ilgili operasyon yapıldı ve iki Irak uyruklu ile birlikte Nezir Sadak ve İzzettin Yavuz silahlarla birlikte yakalandı. Şüphelilerin kendi aralarındaki konuşmalarda silahlar için siyah koyun, emanet gibi ifadeler kullandığı tespit edildi. Şüpheliler, polis ve savcılık ifadelerinde telefona takılan konuşmaların kendilerine ait olduğunu ancak, şifreli olarak yapılan konuşmaların hayvan ticareti, telefon ticareti kapsamında olduğunu söyledi.







Yerel mahkeme direndi



Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamasında 2 sanığın beraatine karar verirken, Nezir Sadak ve İzzetin Yavuz'a “toplu silah ticareti” suçundan toplam 10 yıl hapis cezası verdi. Karara yapılan itiraz üzerine Yargıtay 8.Ceza, telefon dinlemeleri dışında bir delil olmadığını, bu nedenle toplu silah kaçakçılığından söz edilemeyeceğini belirterek kararı bozdu ve sanıklara daha az ceza verilmesini istedi. Şırnak Ağır Ceza, dinlemeler sonucu yakalanan silahları hatırlatarak kararında direndi. Dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gitti.







Ceza Genel Kurulu, yerel mahkemenin direnme kararını bozdu ve dinlemeler sonucu elde edilen delilleri kabul etmedi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Gaziantep'te gerçekleştirilen silah kaçakçılığı operasyonu sonrası yerel mahkemenin sanıklara verdiği mahkumiyet kararını da yine dinlemeler dışında delil olmadığı iddiasıyla bozdu.







Danıştay dinlemeyi delil sayıyor



Yargıtay'ın telefon dinlemelerine ilişkin delilleri tek başına inandırıcı delil görmeyen kararına rağmen Danıştay farklı görüşte. Danıştay 12.Dairesi, Fırtına Operasyonu kapsamında mazot kaçakçılarına bilgi sızdıran polis memuru S.K'nin meslekten ihraç edilmesinde iletişimin tespiti tutanaklarını yeterli görmeyen idare mahkemesi kararını bozmuştu. Danıştay, “Telefon konuşmaları hakim kararıyla hukuka uygun olarak elde edilmiş delillerdir” demişti.







Şimdi Türkiye’de herkesin haberleşmenin gizliği özgürlüğünün hangi durumda olduğunu sorgulaması gerekmiyor mu? Gerekiyor. Ama hangi mercie başvurabilirim ya da başvurursam ne gibi sonuç alabilirim ki endişesi içinde!







Günün Sözü: Tepkisizlikte bir tepkidir.











Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1268
Toplam Tekil 4067402
IP 3.128.198.21






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu