Kıbrıs Konusu Nereye - Prof. Dr. Ata ATUN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Kıbrıs Konusu Nereye - Prof. Dr. Ata ATUN
Tarih: 15.02.2011 > Kaç kez okundu? 3127

Paylaş


Mitinglere, grevlere, maaşlara ve karşılıklı atışmalara odaklandık, dışımızda olan bitenlerden uzak kalıyorduk az daha.

Son 48 yıldır fiilen yaşadığımız bir Kıbrıs Sorunu var ve hala daha bu soruna çözüm bulmak için de müzakereler devam ediyor.

Müzakerelerin gidişatı pek parlak değil.

Türk tarafının bütün yapıcı ve ileriye adım atıcı önerilerine rağmen Rum tarafının adaya tek başına hakim olabilmenin tuzaklarını hazırlamaktan başka yaptığı bir şey, geliştirdiği bir strateji yok.

Bir taraftan Hristofyas ile Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, ilgili ilgisiz herkesi dolaşıp, tanınmış ülke olmanın verdiği nimetleri tepe tepe kullanarak kendi görüşlerini aktarırken, Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Nikos Emiliu ile Kıbrıs doğumlu Yunanistan Dış İşleri Bakanı Dimitris Drutsas da yollara düştüler.

Drutsas, bu gün Londra’da İngiliz dengi William Heing ve Cuma günü de New York’ta Ban Ki Moon’la yapacağı görüşmelerde Kıbrıs konusunda Rum ve Yunan tezlerini anlatmayı üstlendi.

Aslında anlatacağı bu görüşler bayağı da bayat.

Londra’da ve New York’ta, özellikle Genel Sekreter’e, Başkan Hristofyas’ın geçen yaz sunduğu üç eksenli öneriler paketindeki tezlerine odaklanacak.

Bu üç eksenli öneriler paketinde Maraş’ın yasal sakinlerine iade edilmesi, Mağusa Liman’ının BM tarafından işletilmesi ve Mülkiyet başlığının Toprak başlığı ile birleştirilmesi var.

Bunlara ilaveten bu paketin içinde ayrıca, Kıbrıs sorununun iç yönlerinin müzakere edilmesi ve anlaşma yörüngesine girilmesi şartı ile Uluslararası konferans önerisi de bulunmakta.

Başta Hristofyas olmak üzere Rumların ve Yunanlıların büyük bir çoğunluğu bu pakete mucizevi bir “Kurtarıcı” gözü ile bakıyorlar. Zaten dini inanışları gereği mucizelere akılları çok yatkın. Hz. İsa’nın su üzerinde yürümesinden tutun da Azizlerin veya Havarilerin ikonalarının bile hastalıkları iyi edeceğine değin bir çok mucizeye taparcasına inanıyorlar.

Bu paket de onlardan birisi olmak yolunda.

Rumların ve Yunanlıların hedefleri, Şubat sonunda BM Güvenlik Konseyi’ne sunulacak olan Kıbrıs Raporu’na Rum görüşlerini ekletebilmek ve Türk tarafını görüşmeleri çıkmaza sokmakla suçlamak.

Bunun için Lefkoşa’ya gelen Drutsas’a, evvelki günkü akşam çalışma yemeğinde Hristofyas Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler, Kıbrıs Türk tarafının “olumsuz” tavrı, Kıbrıslı Türklerin 28 Ocak mitingi ile başlayan hareketlilikleri ve Türkiye’nin tavrını sertleştirmesi konularında bilgi verdi

Aralarındaki mutabakata göre Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Drutsas, Genel sekreter Ban Ki Moon’la 18 Şubat’ta New York’ta yapacağı görüşmeye, Rum ve Yunan hükümetlerinin, Güvenlik Konseyi’ne sunulacak raporun “objektif olması” mesajını götürecek ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın üç eksenli önerilerini derinlemesine anlatacak.

Bunun sonrasında da yaz döneminde prosedürün tırmandırılması da muhtemel olan bundan sonraki adımlarla ilgili niyetleri açısından New York’un nabzını da tutmaya çalışacak.

Rumların penceresinden bakıldığında görülenlerin tümü bunlar.

Ama başka pencereler de var.

Bunlardan bakınca görülenler bayağı farklılaşıyor.

Bir çok diplomat, görüşmelerin hızla çıkmaza doğru gittiği konusunda hem fikir.

Hem fikir oldukları bir başka gerçekte, BM’nin sabrının sonuna geldiği ve Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafının da bir kırk yıl daha müzakerelerin bitmesini beklemeyecekleri.

Türkiye’deki 12 Haziran Genel Seçimlerinin Kıbrıs Müzakereleri ve Kıbrıs sorunu konusunda bir “Milat” olacağı kesin.

Seçimden sonra çok kavramlar ve çok stratejiler değişecek veya genel konjonktüre dayalı olarak hızla değişmek zorunda kalacak.



Prof. Dr. Ata ATUN

http://www.ataatun.com

16 Şubat 2011









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1370
Toplam Tekil 4069291
IP 3.135.217.228






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu