AB’NİN ORTAK TARIM POLİTİKASI - Ayşe ALTAY - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









AB’NİN ORTAK TARIM POLİTİKASI - Ayşe ALTAY
Tarih: 15.02.2011 > Kaç kez okundu? 3695

Paylaş






AB Ortak Tarım Politikası kendine has yapısı, araçları ve amaçları ile dünyadaki tarımsal gündemin önemli bir parçasıdır. Üretim, tüketim, dış ve iç ticaret ile ilgili çok büyük bir müktesebat yüküne sahip olan bu politika, kimi AB teorisyenlerine göre AB bütünleşmesini hızlandıran bileşendir. Dolayısıyla makro çerçevede OTP sadece bir tarımsal politika bütünü değil, aynı zamanda tarihsel gelişimi içinde AB’ye üye ülkelerin tarım gibi çok teknik ve siyası boyutu olan bir alandaki politika becerisini de yansıtmaktadır.



Ortak Tarım Politikasının öncelikli hedefi piyasaların istikrarlı bir yapıya kavuşturulması olmuştur. Ürünlerin çeşitli üretim dalgalanmalarına tabi olmadan yetiştirilmesi, bu ürünlerin depolanması ve piyasalara ulaştırılması ve bu piyasalarda doğru fiyatlarla satılmasının sağlanması ile iç pazar istikrarının sağlanması amaçlanmıştır.



Gıda arzı güvencesi ile beraber, çiftçilerin gelir kayıpları da Ortak Tarım Politikasının tasarımında önemli bir yer tutmuştur. Çiftçiler bahsedilen gıda arzının güvenliğini sağlayacak kimseler olarak, istikrarlı bir gelir elde etmesi gereken kesim olarak tanımlanmış ve bu istikrarı sağlayacak tedbirler Ortak Tarım Politikası tasarımına yansıtılmıştır.



Tarımsal üretimin teknik ve siyasi boyutu ve toplum için önemi göz önüne alındığında,

Uluslar-üstü (supranational) bir yapılanma ihtiyacı Ortak Tarım Politikasının uygulanabilirliğinin en önemli gereği olmuştur. Bu çerçevede, ortak pazar ilkesinin ilk adımları atılmıştır ve ortak gümrük tarifeleri, malların, hizmetlerin ve sermayenin AB sınırları içinde dolaşımı ile ilgili ilkeler benimsenmiştir. OTP ise, zaten mevcut durumda ulusal politikalarda çok çeşitli müdahalelere ve mekanizmalara sahip olan tarım politikalarının tek elden yürütülmesini sağlayarak AB bütünleşme sürecine çok önemli katkı sağlamıştır.



Ortak Tarım Politikasının bir gereği olarak üye ülkeler ulusal konuların bazılarında özellikle yasama ve yürütme konularında yetkilerinin bir kısmını AB’nin organlarına devrettikleri için tarım konusunda bağımsız politikalar uygulayamamakta ve Birliğin aldığı kararlara uymak zorunda kalmaktadırlar.

Ortak Tarım Reformları



1960’lı Yıllar

(İlk Yıllar) 1980’li Yıllar

(Kriz Yılları) 1992 Reformu Gündem 2000 2003 OTP

Reformu Health Check

2008

Gıda Güvencesi Üretim Fazlası Müdahalenin

Azaltılması Reform

Sürecinin

Derinleştirilmesi Piyasa

Merkezlilik Tek

Çiftlik Ödemesinde

Değişiklik

Verimliliğin

Arttırılması Harcamalarda

Artış Çevre Müdahalenin

Azaltılması Tüketici

Endişeleri Ortak Piyasa

Düzeninde

Değişiklik

Piyasa

İstikrarı Uluslararası

Baskılar Doğrudan

Ödemeler Rekabetçilik Çiftlik Başına

Ödemeler Kırsal Kalkınmada

Yeni Fırsatlar

Gelir Desteği Bütçe

Dengeleyiciler Eşlik Edici

Tedbirler Kırsal Kalkınma

Ve Çevre Kırsal

Kalkınma ve

Çevre







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1579
Bugün Tekil 187
Toplam Tekil 4063157
IP 18.218.61.16






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























8 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Ba ka dile uymaz anan n sesi, Her s z n ararsan vard r T rk esi
(Ziya G KALP)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu