Sayın Nurullah AYDIN Meydan Gazetesi Köşe Yazarı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Sayın Nurullah AYDIN Meydan Gazetesi Köşe Yazarı
Tarih: 15.02.2011 > Kaç kez okundu? 2733

Paylaş


T.C.

ADALET BAKANLIĞI

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER

MÜŞAVİRLİĞİ





Sayı:11-A 15.02.2011









Sayın Nurullah AYDIN

Meydan Gazetesi Köşe Yazarı,





Meydan gazetesinin 07.02.2011 tarihli baskısında yayımlanan "Siz de bilgiyi yedekleyin" başlıklı köşe yazınızda; Adalet Bakanlığı tarafından tamamen yerli kaynaklar ile gerçekleştirilen Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP)’ın ABD tarafından kurdurulduğu yönünde gerçek dışı iddialara yer verdiğiniz görülmüştür.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından “ek”teki düzeltme metnini hiçbir düzeltme ve ekleme yapılmaksızın, Basın Kanunu uyarınca tekziben köşenizde yayımlamanız rica olunur.







Murat AYDIN

Basın Müşaviri











Ek: “UYAP Bilişim Sistemi Türkiye’nin Bir Başarısıdır” başlıklı bilgi notu.





































Adres: Bakanlıklar 06659 ANKARA Tel: (0312) 417 57 91 Faks: (0312) 419 27 09

E-posta: basin@adalet.gov.tr Elektronik ağ: www.basin.adalet.gov.tr

Ek:

UYAP BİLİŞİM SİSTEMİ TÜRKİYE’NİN BİR BAŞARISIDIR



Bilim ve teknoloji alanında son yıllarda gerçekleşen hızlı gelişmeler, sanayileşme ve küreselleşme, dünyada devam eden siyasi değişimler ve demokratikleşme, yargının bu değişim ve gelişmeleri takip etmesini gerektirmektedir. Bu nedenlerle modern yargının hedefi, devletin vatandaşlarına çağın gereklerine uygun daha iyi hizmet vermeyi, yargının etkinliğini artırmayı, yargıdaki gecikmeleri azaltmayı, yargıda hesap verilebilirliği ve şeffaflığı en üst düzeye getirmeyi kapsamaktadır. Modern çağın gereklerinden faydalanamayan bir yargının etkisiz ve işlemez hale geleceği, suç ve suç örgütleri ile mücadelede başarısız olacağı ve toplumun adalete olan ihtiyacını karşılayamayacağı aşikârdır. Bu kapsamda Bakanlığımız adalet hizmetlerinin Edirne’den Hakkari’ye tüm Türkiye genelinde bir bütün olarak en iyi şekilde yürütülmesi adına içinde bulunduğumuz bilişim çağının bizlere sunduğu teknolojik gelişmeler ve imkânlardan yararlanmak için yoğun çalışmalar yürütmektedir. Bu amaçla Adalet Bakanlığı olarak 1998 yılından beri; amacı hızlı, etkin, güvenilir, adil, verimli, şeffaf ve etik değerlere uygun bir yargılama mekanizması oluşturulması, doğru ve tutarlı bilginin mevzuatın tanıdığı yetkiler çerçevesinde istenilen zamanda hızlı ve kolayca elde edilmesi ve paylaşımı, her türlü idari faaliyetler ile denetim, teftiş ve soruşturmanın hızlı ve etkin yani adalet hizmetlerinin en iyi şekilde yürütülmesi olup; tüm dünyada mevcut Yönetim Bilişim Sistemlerinin başarılı örneklerinden biri olan Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP)’ın uygulamaya geçirilmesi kararı verilmiştir. Bugün itibariyle UYAP ülkemizde yargı birimlerinin % 100’ünde işletimde olup, her türlü yargısal ve idari faaliyetler bu sistemle elektronik ortamda yürütülmektedir.

Elektronik imza alt yapısına uygun olarak geliştirilen UYAP ile merkezi bir bilgi sitemi kurulmuş ve bu sistemde yargı ve yargı destek birimleri arasında fonksiyonel tam entegrasyon sağlanmıştır. UYAP’ın tam entegrasyonu ve merkezi elektronik ortamda tutulan arşivi sayesinde, doğru ve tutarlı bilgi mevzuatın tanıdığı yetkiler çerçevesinde başta hâkim ve savcılar ile yargı personeli olmak üzere tüm kullanıcıların paylaşımına açılmıştır. Kullanıcılar bu bilgilere ihtiyaç duyduklarında hızlı ve kolayca ulaşabilmekte, keza, yargı birimleri de aralarında her türlü bilgi ve belge alış verişini elektronik ortamda ve anlık denebilecek kısa sürelerde gerçekleştirmektedir. UYAP’ta bilgi ve belgelerin son hali, değişmez ve güvenli bir şekilde veritabanında saklanmakta, yetkisiz erişimlere izin verilmemektedir.Verilerin erişiminde, paylaşımında ve kullanılmasında Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve diğer mevzuatta yer alan kişisel verilerin korunmasına, özel hayatın ve soruşturmanın gizliliği ilkelerine uyulmaktadır. Bu konuda ülkemiz Anayasa’sına 12 Eylül 2010 tarihinde özel bir hüküm koyan nadir ülkelerden biri olarak öne çıkmış bulunmaktadır. UYAP ile e-Devlet hedefi çerçevesinde önemli bir adım atılmış olup kâğıt ortamında yapılan bürokratik işlemlerin ortadan kaldırılması, bilgi ve belge alışverişini anında gerçekleştirilmesiyle işlem, hizmet ve dava sürelerin kısalması mümkün olmaktadır.

Dünya ülkeleri arasında ABD de dahil olmak üzere yargı birimleri ve dış birimleri bu derece entegre hale getirmiş, bu derece ve yaygınlıkta elektronik imza kullanımı, bu büyüklükte ve yetenekte başka bir elektronik adalet sistemi yoktur. Gerçekleştirilen bu uygulamalar tamamen Türk Yargıçları ile Mühendislerinin emeklerinin bir ürünüdür. Ortaya çıkan ürünler tamamen yerli kaynaklar ile gerçekleştirilmiş olup, herhangi bir şekilde yurt dışı kredi ve kaynak kullanılmamıştır. Yazınızın son paragrafından gerçeğe aykırı olarak belirtildiği gibi ABD’nin bu uygulamaların ortaya çıkmasında herhangi dolaylı yada doğrudan bir katkısı olmamıştır. Gerçekleştirilen uygulamalar yargının daha etkin, hızlı ve şeffaf işlemesini sağlamakta olup herhangi bir siyasi düşünce, grup yada partiyi destekleme veya engelleme gibi bir fonksiyonu bulunmamaktadır. Zira UYAP bilişim sisteminin tohumlarının atıldığı 1998 yılından bu yana gelişen siyasi süreçte 10 u aşkın hükümet bu sistemin kurulum ve gelişimine destek vermişlerdir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 43
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1369
Toplam Tekil 4069290
IP 18.219.227.189






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.789 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu