BALKAN EĞİTİM PROJESİ - Mustafa Nevruz SINACI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BALKAN EĞİTİM PROJESİ - Mustafa Nevruz SINACI
Tarih: 05.02.2011 > Kaç kez okundu? 2943

Paylaş


Haber/makale: Mustafa Nevruz SINACI





2. BALKAN EĞİTİM PROJESİ

Milletlerin istikbali gençlik; Gençliğin istikbale / geleceğe, emin adımlarla yürüyebilmesinin şartı ‘eğitim ve öğretim’dir.

Daha açık bir anlatımla; Dünya milletler ailesi içinde istikrarla gelişme/yükselme; Atatürk’ün hedef gösterdiği: ‘muasır medeniyet seviyesine ulaşma ve aşma’ imkânı eğitimle mümkündür. Eğitim-öğretim, bilim, ilerleme, gelişme ve medeniyet aracıdır. Milletlerin yaşam biçimi ve davranış alışkanlıkları da eğitim-öğretimle şekillenir!.. Ancak bizde eğitim, özellikle yüksek öğretim halâ bir sorunlar yumağıdır ne yazık!…

ÇÖZÜM BULGARİSTAN





Ama komşu Bulgaristan meseleyi çözmüş.

Şöyle ki:

BULGARİSTAN DA ÜNİVERSİTE OKUMAK

Bulgaristan 1 Ocak 2007 tarihinde AB üyesi oldu. Uluslar arası anlaşmalar gereği, 24.07.2007 tarihinde yayımlanan YÖK tasarısı ile Bulgaristan Üniversitelerine, Avrupa Üniversiteler birliği üyesi olduklarından denklik vermesi onaylandı. Üstelik, Bulgaristan’da ÖSS, YGS, LYS ve benzeri bir sınav yok!.. Üniversiteler, Lise eğitimi sırasında alınan notlara göre yerleştirme yapmakta. Bu vesileyle; Türk Öğrencilerin de istedikleri bölümü okumalarının önünde bir engel kalmamış olmaktadır.

Bulgaristan’da 26 devlet üniversitesi var. Eğitim kalitesi dünyanın birçok ülkesinden daha iyi. Bunların çoğu her yıl yayımlanan “dünyanın en iyi 500 üniversitesi” listesinde yer almakta ve mezunlar dünyanın önde gelen şirketlerinde öncelikli (tercihli) olarak iş bulabilmektedirler.

Hızla globalleşen Dünyada, iyi bir kariyer edinebilmek için, bir hatta birkaç yabancı dili iyi bilmek ve severek yapılabilecek bir meslek sahibi olmak gerekir. Ancak ve ne yazık ki, ÖSS sınavı sebebiyle gençlerin çok azı buna sahip; Oysa Bulgaristan’dan mezun olanlar İngilizceyi ileri düzeyde öğrendiklerinden iş hayatında aranan ve öncelikle tercih edilen “yöneticiler” olarak görülmektedirler. Hiçbir sınav olmadan, yalnızca Lise veya Ön Lisans diploması ile üstelik de, çok uygun fiyatlarla, AB üyesi bir ülkede, başta Tıp, Eczacılık, Diş hekimliği ve Mühendislikler olmak üzere, istenilen her bölümde okumak mümkün.

Ayrıca, ülkemiz Meslek Yüksek Okullarından mezun öğrenciler “hiçbir sınava girmeden” Bulgaristan’da istedikleri bölüme yatay geçiş yapabilmek gibi “büyük bir imkân ve avantaja” sahip bulunmaktadırlar.. Dahası ülke üniversitelerinin çoğu, ERASMUS, SOCRATES ve Leonardo ‘eğitim programlarına’ üye olduklarından eğitimin 1 yılını da başka bir Avrupa ülkesinde görmek mümkün olmaktadır.”

Çok özgün ve çok başarılı; Güncel bir örnek:

BALKAN ÜNİVERSİTESİ

Balkan (University) Üniversitesi 2004 yılında yüksek öğrenimde Avrupa' ya açılan bir pencere olarak; Türk iş adamı Yalçın Koçak tarafından Bulgaristan’ın Şumnu ilinde kurulmuş kâr amacı gütmeyen bir eğitim/öğretim kurumudur. 2004 yılında Balkan Üniversitesi olarak dikilen çınarın dalları öğrenciler, bugün ilk mezunlar olarak iş hayatına atılmışlardır.

AB`ne 2008 yılında tam üye olan Bulgaristan`da, eğitim veren BÜ öğrencileri, meslek hayatlarına almış oldukları diplomalarla başlamışlardır. Öğrencilerin Balkan Üniversitesinden almış oldukları diplomalar; Avrupa Birliği eğitim alanı Bologna sürecine göre, Bulgaristan' da eğitim veren tüm Devlet Üniversitelerinin diplomaları da dâhil olmak üzere otomatikman, TC Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından denk sayılmaktadır. Dolayısıyla AB yolunda enerji harcayan Türkiye’nin B planı, Bulgaristan’dır.. Dolayısıyla, Yüksek Öğrenim için de, örnek (hedef) ülke Bulgaristan olmaktadır. Bulgaristan; Balkan Üniversitesi’nde yüksek öğrenim yapan evlatlarımız, nüfus, dil ve kültür yönünden ihtiyarlayan Avrupa’nın; genç-dinamik, yeterli ve yetenekli, tercihan aranan kadroları arasında yer almaktadır. Bulgaristan Varna`da eğitim verdiğimiz mühendislerimiz şimdi; Avrupa’nın büyük firma ve saygın sektörlerince aranan teknik kadroları olmuşlardır.

KÜRESEL EĞİTİM PROJESİ

Bulgaristan devlet üniversiteleri ile yabancı dilde, yabancı öğrenci okutmak üzere kurulmuş Üniversiteler arasında; “İkili eğitim işbirliği” anlaşmalarıyla “Küresel Eğitim Projesi” (KEP) adı verilen model’in birinci ayağı başarı ile tamamlanmış bulunmaktadır.

Sonuçta: ÖSYM tarafından yerleştirilemeyen ve/veya yeterli puana sahip olamayan genç öğrenciler; Balkan University olarak, Bulgaristan' da başlatılan “Avrupa dili ve Avrupa Kültürü’nde” mezun vererek, ihtiyarlayan Avrupa'nın, tercihle aranan genç kadroları olarak iş başı yapmaları mümkündür. Üstelik bu imkân bizleri kuzey komşumuz Rusya Coğrafyasına, Rusça diline ve kültürüne hâkim öğrenciler yetiştirerek, mavi akımdan dolayı ters makas olan ticaret hacmimizi lehimize dönüştürecek, profesyonel iş elemanları olmalarını teşvik etmiş ve etmeye de devam edecektir. KEP' in Kırım ayağı Projesi ve maksadı budur.

Kırım KEP' in Rus dilinde eğitim veren bir üssüdür.

Evet, genç Alemdarlar, Dünya sizi bekliyor...

Daima söylendiği gibi; “Her şey insan için’se, işte mesele budur” darısı bize!...

İlgilenen, temas kurmak isteyen ve ayrıntılı bilgi almak isteyenler için:

ÖNEMLİ "BİLGİ NOT" :: European University teknik üniversitedir.

Eğitimi kalitelidir. Avrupa Üniversiteler Birliği Üyesidir. Yök müfredatı

program eşleştirmesi yapılmış olup denklik problemi yoktur.

BALKAN ÜNİVERSİTESİ “TÜRKİYE” BÜROSU:

Adres: Halaskârgazi Cad. No: 34, Harbiye İş Merkezi Kat: 8

34367, Harbiye - İstanbul / TÜRKİYE,

Tel : +90 (212) 624 36 36 Faks: +90 (212) 624 36 36

WEB: www.balkanuniversity.eu, e.MAİL: info@balkanuniversity.eu

ANKARA "irtibat" 0312.433 82 06

Gönderen: Mustafa Nevruz SINACI, Bilinç Akademisi

BAKINIZ: http://evrenselbilinc.blogspot.com

*****





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 49
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1419
Toplam Tekil 4062810
IP 3.145.108.9






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu