TEKNOLOJİ CASUSLUĞU! - Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TEKNOLOJİ CASUSLUĞU! - Nurullah AYDIN
Tarih: 05.02.2011 > Kaç kez okundu? 3011

Paylaş


Her teknolojik bilgiyi elde etme, geçmişte olduğu gibi günümüzde de istihbarat örgütlerinin en önemli görevleri arasındadır….







Günümüzde ise yüksek teknoloji casusluk konusudur. Bunda da ABD, İngiltere, İsrail, Fransa ve nihayet Çin hareket haklindedir. Öylesine ki önümüzdeki dönem bir nevi ABD-Çin teknoloji casusluğunun tüm boyutlarıyla yaşanacağını gösteriyor.







Bunlardan biri de Hayalet uçak konusudur.







Çin, ABD’nin F-22 hayalet uçağının rakibi olarak kabul edilen kendi ürettiği J-20 savaş uçağının deneme uçuşunu bu ay içinde gerçekleştirmişti. ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in ziyareti esnasında gerçekleştirilen deneme uçuşu, Çin’in savaş uçağı teknolojisinde çok hızlı ilerleme kaydettiğini gözler önüne sermişti.







Çin’in resmi yayın organlarından Global Times gazetesinde yer alan haberde, Çin Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, Associated Press haber ajansının kamuoyuna duyurduğu bir haberi yalanladı. AP'nin haberine göre, Kosova Savaşı’nda görev yapan Hırvatistan Genelkurmay Başkanı, Mart 1999’da düşürülen F-117 Nighthawk uçağının parçalarını ele geçiren Çin’in, bu parçalar sayesinde hayalet uçak teknolojisini elde etmiş olabileceğini belirtmişti.







Çinli yetkili, Çin Komünist Partisi’nin çıkardığı gazeteye, “Bu haber, dış basının Çin teknolojisini lekelemek için yaptığı ilk çalışma değil. Bu tür spekülasyonlara cevap vermek yersiz” açıklamasında bulunuyor.







Çin savunma bakanlık sözcüsü Hong Lei, konu hakkında bir fikri bulunmadığını, Savunma Bakanlığı, Çin’in silahlanma çalışmalarının sadece savunma amaçlı olduğunu ifade ediyor.







Hırvat general, Çinli ajanların F-117’nin enkazından parçaları ele geçirdiğini ve Sırp müttefikleriyle istihbarat paylaşmış olabileceklerini belirtmişti. Ancak Çin’in, uçağın enkazını keşfetmiş olduğuna doğrudan ortaya koyan bir delil veya iddia ortaya konmadı.







Batılı diplomatlar, Çin’in Kosova Savaşı’nda Belgrad elçiliğinde bir istihbarat bürosu bulundurduğunu belirtti. Mayıs 1999’da ABD’nin düzenlediği bir hava saldırısında yanlışlıkla bombalara hedef olan bina, harabeye dönmüş ve olayda üç kişi ölmüştü. Çin, bu gelişmenin ardından NATO’nun hava harekatlarına karşı sert tavır almıştı.







Sırbistan hava kuvvetleri, 28 Mart 1999 günü erken saatlerde, ABD’ye ait F-117 savaş uçağını vurmuş, tarihte ilk defa bir hayalet uçak vurularak düşürülmüştü. Pentagon, bir dizi akıllı taktik ve biraz şans eseri, Rus yapımı SA-3 füzesinin uçaklarını vurduğunu belirtmişti.







AP’ye açıklama yapan emekli Amiral Davor Domazet-Loso, Çin’in, uçağın düştüğü bölgedeki çiftçilerden enkaz parçalarını satın aldığına dair istihbarat edindiklerini söylemişti.







Düşen F-117 uçağının enkazından alınan, üzerinde ABD Hava Kuvvetleri nişanı bulunan sol kanat, kokpiti örten cam kubbe, fırlatma koltuğu, pilotun başlığı ve telsiz, bugün Belgrad’daki havacılık füzesinde sergileniyor.







Belgrad merkezli Blic gazetesi ise uçağın birçok parçasının, anı olarak saklamak isteyen kişiler tarafından alındığını yazdı. 1999 yılında Belgrad’daki Askeri Teknik Enstitüsü’nün başkanı olan Milovan Azdejkovic’e göre: “Uçağın parçalarını alan sadece Çinliler değildi. Parçaları almak isteyen başkaları da bunu yaptı. Ruslar, tüm bir kanadı alıp götürdü.”







Çin’e çağ atlatan teknolojik sır. Radara tamamen yakalanmama özelliğine sahip olmasa da, tasarımı ve kaplaması, F-117’lerin tespit edilmesini çok zorlaştırıyor. Uçağın kanat ve kuyruk kısmı radar ışınlarını yansıtmadığı için, tasarımda sonradan değişikliğe gidildi.







Uzmanlar, radar ışınlarını yansıtan materyallerin ve bu ışınları soğuran dış kaplamanın, Çin’in hayalet uçak geliştirilmesinde büyük ilerleme yapmasına izin veren teknoloji olabileceğini belirtiyor.







Global Times, Çin’in hayalet uçak teknolojisini çaldığına yönelik haberlerin, B-32 bombardıman uçağının bilgilerini Çin’e kaçırmaya çalışan Noşir Gowadia’nın tutuklanmasından bir gün sonra ortaya çıktığı iddialarını da reddetti. Hindistan doğumlu Gowadia, ajanlık yaptığı suçlamasıyla ABD’de 32 yıl hapse mahkum edildi.







J-20, ABD’nin hayalet uçak sınıfında hizmet veren tek uçağı F-22 Raptor’ın rakibi olarak görülüyor. ABD, hayalet uçak teknolojisini aynı zamanda F-35 savaş uçağına da uygulamak istiyor. Diğer yandan Rusya’nın ilk deneme uçuşunu geçtiğimiz yıl yapan Sukhoi T-50 radara yakalanmayan savaş uçağının, dört yıl içinde hizmete girmesi bekleniyor.



( Associated Press'in, "China says stealth technology not from US plane).







Türkiye’de sanayi sektörü ile ilgili bakanlık, kurumlar ve kuruluşlar neyle meşgul acaba!







Günün Sözü: Refah ve kalkınma, teknolojinin elde edilmesi ve kullanılmasıyla sağlanır.













Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 42
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1130
Toplam Tekil 4075911
IP 18.221.239.148






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu