Acizliğin itirafı.. - Dr. Burhan ÖZFATURA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Acizliğin itirafı.. - Dr. Burhan ÖZFATURA
Tarih: 05.02.2011 > Kaç kez okundu? 3034

Paylaş




Başbakan Yardımcısı, Sn. Ali Babacan’ın; ‘Benzinde vergi yüksek, çünkü iş adamından- doktordan vergi toplayamıyoruz’ itirafı, fevkalade yüz kızartıcıdır.



Sn. Babacan, ilave ediyor; ‘Bütün iş adamları, doktorlar, avukatlar, topu topu 2 milyar TL. gelir vergisi ödüyor. Oysa, sadece sigaradan, tıkır tıkır 15 milyar geliyor.’ Bu yüzden de, 2011 yılında, ÖTV ve KDV oranlarında, bir azalma olmayacakmış.



Demek ki, aynı çarpık tablo devam edecektir. Adil, yaygın ve katlanılabilir bir vergi düzeni için gayret gösterilmeyecektir. Vergi yükü, yine orta ve dar gelirlilerin sırtına binecektir. Zengin, daha zengin; fakir de daha fakir olmaya devam edecek; gelir dağılımındaki bozulma sürecektir. AKP, zenginlerin partisi olma hüviyetini devam ettirecektir.



1-Bu düzenin adı ‘demokrasi’ olamaz. Bu iktidarlar, hiçbir zaman muktedir olamaz.



2-Vergi verilmez, alınır. Bu, devletin bir güç göstergesidir. Bir gelişmişlik düzeyidir. Bizim iktidarlar ise, güçsüzlüğünü/ acizliğini/ başarısızlığını/ vurdumduymazlığını/ tembelliğini/ tavizkarlığını, alenen itiraf etmektedirler.



3-Elbette; her şeyi bildiğinizi zanneden, çevresinde doğru dürüst/ bilgili/ açık sözlü danışmanı olmayan yöneticiler, böyle aciz olurlar. Her şeyi oy hesabına bağlarsanız, devamlı taviz verirseniz, bu iğrenç tabloyu da devam ettirirsiniz.



Elinizdeki yetişmiş elemanlardan, üst düzeye gelmiş vergi denetim birimlerinden yararlanamazsınız.



Otomatik kontrol mekanizmalarını (hayat standardı esası, gider bildirimi, asgari vergi, vb.) kullanmayı düşünemezsiniz. Yeminli mali müşavirlerden istifade etmeyi bilemezsiniz. Lüks hayat yaşayanlardan; magazin basını malzemesi hovardalardan vb. tiplerden hesap soramazsınız.



4-Şu rezil tabloya bakınız. 2010’da, 81 ilden 69’unun bütçesi açık vermektedir. İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Ankara, bütçe gelirlerinin yüzde 80’ini sağlamaktadır. Diğerleri de, devamlı olarak, ülke kaynaklarını sömürmektedir. (Hele, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, tam anlamı ile tüketicidir. Ne vergi öderler, ne de elektrik-su parası. Hepsine yeşil kart verilir, bol bol da yardım dağıtılır.)



5-Biraz bilgi, biraz irade, biraz iyi niyetle, Türkiye’de çok ciddi adımlar atılabilir. Yeter ki, bu tavizkar, bu zengin tabakanın emrindeki, politikalardan vazgeçilsin. Milletvekilleri, ağaların/zenginlerin değil de, milletin temsilcisi olsun.



6-Muhalefete şaşıyorum. Sen-ben kavgası yapacağınıza, bu konulara ağırlık versenize. (Hele, vergicilikten gelme bir Genel Başkanı olan CHP’nin, bu konuda çok daha aktif olması gerekir. Ama, ne yazık ki, konuşmayı çok seven, devamlı olarak Genel Başkanınca tekzip edilen, Süheyl Batum gibiler; sadece boş laf üretiyorlar, darbecilere destek veriyorlar, ciddi konulara bir türlü akıl erdiremiyorlar.)



Kimse, vergideki adaletsizliği gündeme getirmiyor. Çareler, projeler üretmiyor. Mevcut, korkunç israf düzenini tenkid etmiyor. Sivil ve askeri harcamalardaki israfa, yolsuzluklara, saltanata dokundurmuyor. Alınması gereken tedbirleri dile getirmiyor. Aşırı iç ve dış borçlanmaların, astronomik faiz giderlerinin Sosyal Güvenlik sistemindeki israf ve yolsuzlukların önlenmesi konularında fikir üretmiyor.(Üretenlerin dediklerine de kulak asmıyorlar.) Yabancı (güya) yatırımcıların, yurtdışına, 8 yılda, 54 Milyar Dolar çıkarmış olmasını, muazzam ödemeler dengesi açığını umursamıyorlar. Var mı, yok mu, karşılıklı atışmalar, hakaretler, düzeysiz suçlamalar.



7-Her şeyim üzerine bahse girerim ki, Maliye Bakanlığı’ndaki bu yetişmiş elemanlardan yeterince yararlanmak, gerekli mevzuat düzenlemelerini yapmak; iktidarın da tavizkar tutumunu terketmesi şartları ile; en geç iki yılda, Türkiye’de vergi gelirleri en az iki katı artabilir. Kayıt dışı ekonomi, ciddi biçimde kayıt altına alınabilir. Vergi adaletsizliği, önemli ölçüde izale edilebilir.



Yeter ki, bilgi, niyet, dürüstlük, kararlılık hakim olsun.



Ve, ben Başbakan olsam; Sn. Babacan’ı hemen görevden alırdım. Bu acizlik itirafını sineye çekmezdim…



www.burhanozfatura.org





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 199
Toplam Tekil 4066334
IP 3.144.172.115






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu