‘‘KAMUSAL ALAN ve BAŞÖRTÜSÜ’’ - Prof. Dr. Yasin AKTAY - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









‘‘KAMUSAL ALAN ve BAŞÖRTÜSÜ’’ - Prof. Dr. Yasin AKTAY
Tarih: 18.01.2011 > Kaç kez okundu? 3159

Paylaş


‘‘KAMUSAL ALAN ve BAŞÖRTÜSÜ’’



Konulu beyin fırtınası gerçekleştirilecektir. Katılımlarınızı bekliyoruz.



Saygılarımızla,

Prof. Dr. Yasin AKTAY

SDE Başkanı







KONUŞMACI: Ahmet DEMİRHAN



MODERATÖR: Dr. Murat YILMAZ







KONU:



Bu çalışma son yıllarda “başörtüsü” ile ilişkilendirilmeye çalışılan “kamusal alan” kavramının, ortay çıktığı dönemden itibaren ne anlama geldiğini, nasıl tanımlandığını, eleştirilerle birlikte nasıl bir dönüşüm geçirdiğini inceliyor. Her ne kadar ortaya çıkışından itibaren çeşitli eleştirilerle içeriğinin zenginleşmesine şahit olunsa da, toplumun farklı kesimlerinin belirli bir “vasat”ta birbirleriyle iletişim ve etkileşim içinde olma vasfını hiçbir zaman kaybetmediğine dikkat çekerek, “kamusal alan”ı toplumun daha da demokratikleşmesi için toplum kesimlerinin sürece katılımlarını işaret ettiğini vurguluyor.



Türkiye’de “kamusal alan” kavramının kullanım tarzlarını kısaca değerlendiren çalışma, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, AK Parti’nin iktidara gelmesinin hemen akabinde, “kamusal alan”ı “başörtüsü” ekseninde tanımlayarak, onu devlet otoritesinin temsil edildiği bir alana çevirme girişimin anlamları üzerinde duruyor.



“Kamusal alan”ı özellikle “başörtülü”lerin “görünür” olmaya başladıkları bir “alan” olarak tanımlama çabalarına eleştirel olarak yaklaşan çalışmada, herhangi bir “din” gibi İslam’ın da bir toplumsal hareket olarak değil “kamusal din” çerçevesinde ele alınmasının “kamusal alan”ı kavramın içeriğine ve işlevine uygun bir hale sokabileceği vurgulanıyor.



Çalışma, Sezer’in müdahalesiyle dönüşen “kamusal alan” kavramının, devlet otoritesine yaslanır bir hale getirilmesi yanında, özellikle yargı bürokrasisinin toplumdaki gücünü arttırmaya dönük bir veçhesi olduğunu; siyasal partilerin kendilerini ifade etmelerinin önüne ket vurduğunu ve “başörtüsü”nü bir “hukuk problemi” haline getirdiğini ileri sürüyor.



Neticede “başörtüsü” sorunun “hukuki” yollarla çözülebileceğini; ancak bunu sağlamanın en önemli aşamasının canlı bir “kamusal alan”ın varlığı olduğunu belirtiyor.







AHMET DEMİRHAN



1966’da Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da aldı. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü bitirdi. Bir dönem gazetecilik yaptı. 2001’da yerleştiği Hollanda’dan 2007’de Türkiye’ye dönerek TOKİ’de basın danışmanı olarak çalıştı. Halen Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nde çalışıyor. Çeşitli çevirileri yanında modernlik, postmodernlik ve politik teolojiler konularında telif çalışmaları var.



DR. MURAT YILMAZ



1967 Eskişehir doğumlu. Ankara Üniversitesi SBF Kamu Yönetimi mezunu. Gazi Üniversitesi Siyasal Davranış kürsüsünde Ahmet Ağaoğlu üzerine yüksek lisans, Ankara Üniversitesi SBF’nde CHP’nin 1930- 1946 dönemi üzerine doktora tezi hazırladı. Türk siyasi hayatı ve fikir tarihi üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Yayınlanmış muhtelif kitapları ve makaleleri vardır. Verdiği Dersler: Siyaset Bilimi, Siyasi Düşünceler Tarihi, Siyaset Sosyolojisi, Türk Siyasi Tarihi, Türk Düşünce Tarihi. Kitapları: Medeniyetler Çatışması (Vadi yay), Avrasyacılık: Yeni Bir Uygarlık Yolu ( Elma yayıncılık), Liberalizm (İletişim yay), Din ve Vicdan Hürriyeti (Liberte yay), Cemil Meriç (Kültür Bakanlığı yay), Erol Güngör (Kültür Bakanlığı yay), Sabri Fehmi Ülgener (Kültür Bakanlığı yay).









TOPLANTI PROGRAMI:



Tarih : 19 Ocak 2011 Çarşamba

Saat : 14.30

Yer : SDE Konferans Salonu

LCV : Bircan KOLCU 0 312 473 80 44/45





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 50
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 1012
Toplam Tekil 4072939
IP 18.116.36.192






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu