BULGARİSTAN MÜSLÜMAN AZINLIĞININ ULUSAL VE ULUSLARARASI KAMUOYUNA ÇAĞRISI - Kader ÖZLEM - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BULGARİSTAN MÜSLÜMAN AZINLIĞININ ULUSAL VE ULUSLARARASI KAMUOYUNA ÇAĞRISI - Kader ÖZLEM
Tarih: 23.12.2010 > Kaç kez okundu? 4424

Paylaş


- Bulgaristan Müslüman azınlığı totaliter sistemin kendisi için de sona ermesini istemektedir.

- Müslüman azınlığın hür iradesiyle seçtiği Başmüftülük yönetimini geçersiz sayan ve komünist diktatörlüğün adamı Nedim Gencev'i Müslüman toplumunun dini lideri ilan eden Mayıs 2010 tarihli mahkeme kararları sonrasında Müslüman azınlığın karşılaştığı sıkıntılar giderek ağırlaşmıştır.

- Son yargı kararlarıyla totaliter-komünist rejimin Başmüftüsü Nedim Gencev'in Müslüman azınlığın iradesi hilafına zorla dini lider olarak kabul ettirilmesine çalışılmaktadır.

- Müslüman toplumun itirazlarına rağmen, komünist diktatör Jivkov'un müftüsü Gencev Müslüman toplumun kutsal mabedlerini ele geçirme ve bölge müftülüklerini ve encümenliklerini değiştirme çabalarını istihbarat, güvenlik birimlerinin ve bazen yargı organlarının yardımıyla sürdürmektedir.

- Jivkov'un müftüsü Gencev yanlıları, UNESCO'nun dünya kültürel miras listesine alınması için Bulgaristan'ın talepte bulunduğu Filibe'deki Cuma Camiini zorla ele geçirmiş olup, emniyet kuvvetlerinin göz yumması sayesinde camiyi kontrol altında tutmaktadırlar. Gencev taraftarları caminin tarihi dokusuna halel getirecek şekilde demir parmaklıklar yaptırmışlardır.

- Jivkov'un müftüsü Gencev'in taraftarları aynı senaryoyu Vidin'de de uygulamışlardır. Diğer bölgelerdeki benzer girişimler Müslüman toplumunun direnişi nedeniyle akim kalmıştır.

- Jivkov'un müftüsü Gencev'in vakıf mallarını yağmalama çabaları bunlarla sınırlı kalmamış, Tırgovişte'de Müslüman cemaatine ait 100 dönümlük orman alanını kestirmiş ve gelirini şahsi hesabına aktarmıştır.

- Başmüftülük sorununun çözümüne yönelik olarak Başbakan sayın Boyko Borisov'un düzenlemeyi vaad ettiği, adil, üçüncü tarafların gözlemciliğinde Müslüman toplumunun özgür iradesiyle dini temsilcilerini seçebileceği Ulusal Müslüman Konferansının bir an önce gerçekleştirilmesini arzu etmekteyiz.

- Hükümetin iyi niyetli gayretlerine rağmen, Gencev, Bulgaristan Müslüman azınlığının dini liderliği sorununun halli için yeni bir konferans yapılmayacağını, başkanı olduğu sözde şuranın Başmüftü seçeceğini açıklamak cüretinde bulunmuştur.

- Gencev, çeşitli vesilelerle 1984-1985 yıllarında gerçekleştirilen "zorla isim değiştirme” politikasını savunmak ve o dönemde Bulgaristan Müslümanlarının sorunsuz, huzur ve refah içinde yaşadığını iddia etmek suretiyle totaliter dönemin sadık bir hizmetkarı olduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur.

- Sayın Başbakanımızın liderliğinde hükümetimizin totaliter dönemin bakiyesi kamu görevlilerini temizleme yönündeki gayretlerini takdirle karşılıyoruz. Bu eğilimin Müslüman topluma yönelik olumlu yansımaları olmasını umut ediyoruz.







- Jivkov'un Başmüftüsünün Müslüman toplumuna zorla dini lider yapılmaya çalışılmasının Müslüman azınlık tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Müslüman toplumun hile ve desise ile ve baskı karşısında Gencev gibi bir dini lider olarak kabul edeceğini düşünenler yanılmaktadırlar.

- Din işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov gibi istihbarat kurumlarına çalıştığı evvelden beri bilinen bir bakanın görevinden istifa etmek zorunda kaldığı şartlarda, Dimitrov ile benzer profile sahip Gencev gibi eski rejim artığı bir şahsiyetin yargı mercileri ve istihbarat kurumlarınca biz Müslümanlara zorla dayatılması tezat teşkil etmektedir.

- Bulgaristan Müslüman azınlığı totaliter sistemin kendisi için de sona ermesini istemektedir.

- Bu haklı demokrasi mücadelemizde yalnız olmadığımızı, Bulgar ve uluslararası kamuoyunun da evrensel demokratik değerler için yaptığımız mücadeleye destek vereceğine inanıyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.









BAŞMÜFTÜLÜK BASIN ŞUBESİ





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 57
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 681
Toplam Tekil 4073958
IP 3.144.202.167






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu