Hazar'dan doğan güneş - Mete GÜRKAN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Hazar'dan doğan güneş - Mete GÜRKAN
Tarih: 06.12.2010 > Kaç kez okundu? 3411

Paylaş


meteg@interpromedya.com.tr



Geçtiğimiz hafta içinde Azerbaycan'daydık. Hem ülkenin teknoloji alanındaki en önemli fuarı Bakutel'i ziyaret ettik hem de ülkede bilişim sektörünün dinamiklerini yerinde görerek anlama şansına eriştik. Belirtmek gerekiyor, beklediğimizin çok ötesinde gelişmiş bir şehirle karşılaştık. Azerbaycan'ın ekonomik ve tüketimsel açısından değişen yüzünü Bakü şehrinde görebiliyoruz.

Hazar bölgesinin şu anda ekonomik açıdan en önemli ülkesi Azerbaycan. Nüfusu 8 milyonu aşan ülke son 5 yılda büyük gelişme gösterdi. Ülkede üç sektör öne çıkıyor. İnşaat, otomotiv ve enerji. Bakü şehrine baktığımızda Bakü'nün bölgenin Dubai'si olma yolunda olduğunu şehrin her yanını saran inşaatlardan anlayabiliyoruz. Ülkede Rusya'dakine benzer yeni bir zengin sınıfının oluştuğunu ise şehrin dört bir yanındaki lüks arabalardan anlamak mümkün.

Azerbaycan'da devlet çok güçlü. Kamu dışında büyük holdingler var ve küçük esnaflar ekonominin diğer bileşenleri. Arada bizim KOBİ ve OBİ dediğimiz segment ise henüz oluşmamış. Beklenti, küçük işletmelerin 5-6 yıl içerisinde OBİ şekline dönüşeceği. Bunun doğal bir gidişat olduğuna değiniliyor. Üretim şu an holdinglerin bünyesinde ama rekabet küçük işletmeleri de farklı bir noktaya getirecek deniyor.

Değişim Azerbaycan'da karşılığını bulan bir kelime. 2004 yılından bu yana ülkede faaliyet gösteren Uyumsoft Genel Müdürü Mehmet Önder bu durumu, Öyle hızlı değişim var ki iki ayda bir bu ülkeye geldiğinizde havalimanından şehre gelirken değişimi fark ediyorsunuz sözleriyle özetliyor. Oracle Orta Asya ve Türkiye Bölgesi Başkan Yardımcısı Gürhan Kalelioğlu ise Bakü'nün hem ticari hem de kültürel değişimi var diyor.

Ülkede bilişim pazarında en büyük alıcı kamu. Holdingler de ciddi BT yatırımları yapıyor. Ülkedeki bilişim pazarının büyüklüğüyle ilgili ise rakamlar muğlak. Pazarda yazılımların oranı yüzde 10-15 civarında. Fakat yüzde 95'e yakın lisanssız kullanım olduğu belirtiliyor. Ülkede 7,6 milyon mobil abone var. Fakat henüz katma değerli servisler verme aşamasında değil operatörler. 2011, katma değerli servislerle birlikte 3G yılı olacak gibi görünüyor. Pazarda en önemli sıkıntı nitelikli insan kaynağı. Gürhan Kalelioğlu, Burada oturmuş, kendine yeten, proje üretebilen, ciddi e-devlet projeleri çıkarabilen çözüm ortakları var. Çıkardıkları çözümler dünyanın çeşitli ülkelerinde pazarlanıyor şeklinde konuşuyor. Bir sunum hazırlayıp şirketleri davet ettiklerini ve büyük ilgi gördüklerini vurgulayan Önder'e göre bu ilgi, beklenti ve ihtiyacın fazla olduğunu gösteriyor.



Türk şirketlerine bakış iyimser ama temkinli

Ülkede Türk şirketlerine bakış açısı iki taraflı. Geçmişte ülkede projeler alıp projeyi yarıda bırakıp kaçan şirketler ve girişimciler olmuş. Bu yüzden Azeri Türkleri Anadolu Türkleriyle ilgili yoğurdu üfleyerek yiyor. Ülkeye giderken onlar bizden geride gibi abi-kardeş ilişkisi kurulacağı düşünülmemeli. Uzmanlar, Türk şirketlerine pazar dinamiklerini bilmeden pazara girmeme uyarısı yapıyor. Ülkede müşterilere çözüm üretme mantığıyla yaklaşmak lazım. Azerbaycan üstünden bölgedeki diğer ülkelere açılmanın da mümkün olduğu unutulmasın. Diğer yandan hörmet ülkede kilit bir kelime. Bu kelimenin maddi ve manevi iki boyutu var. Maddi boyutunun karşılığı ise bizdeki rüşvete denk geliyor.



Azercell CEO'su Ali Ağan:Azerbaycan basamakları çok hızlı çıkıyor

Azercell Azerbaycan'ın en önde gelen şirketlerinden. Azercell'in başında ise bir Türk var; Ali Ağan. Ağan, Azerbaycan'ın potansiyelinin çok büyük olduğunu düşünüyor. Ağan, şunları söyledi:Azerbaycan bu bölge içinde çalışması en rahat ülke diyebilirim. Azerbaycan'da nüfus yapısı sebebiyle de potansiyel büyük. Gençler teknolojiye ilgili. Girişimcilik artıyor. Mobil internet kullanımı çok hızlı ilerliyor. Ağan, one shot iş yapma mantığındansa uzun vadeli buradan sağlam bir ortak bulup çalışmanın önemine dikkat çekiyor. Dışarı açılmak isteyen yatırımcılar için Azerbaycan, Türkler için çok doğru bir seçim olacak.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1124
Toplam Tekil 4067258
IP 18.218.61.16






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu