Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Tarih, Kültür ve Ekonomi Çeşitlemesi - Prof. Dr. İsa Kayacan - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Tarih, Kültür ve Ekonomi Çeşitlemesi - Prof. Dr. İsa Kayacan
Tarih: 05.01.2009 > Kaç kez okundu? 3546

Paylaş


Kıbrıs’tan bana karşı ilk ses, şair-yazar ve eğitimci İlter Veziroğlu tarafından 1960’lı yılların başında geldi. Azerbaycan’dan ise, 1992 yılında yayınladığım ve 100.cü kitabım olan, “Orta Asya Türk Cumhuriyetleri” adlı kitabımla gelen dolaylı seslerdi.

Sonra, Doç. Dr. Tamilla Aliyeva Abbashanlı, Prof. Dr. Elçin İskenderzade (Hocamız Vektor Neşirler Evi’yle önemli işler görüyor), Prof. Dr. Celil Nağiyev ve giderek artan şair, yazar ve gazeteci dostlarımız sayılabiliyor. Azerbaycan çıkışlı 1500’ün üzerinde makale yazıp yayınladım. “Dünyanın neresinde Türk varsa, ellerimizi uzatmalı ve kucaklaşmalıyız” görüşümden hareket ettim ve hareket etmeye devam ediyorum.

KIBRIS ŞİİRLERİMDEN

1950’li yıllardan beri, çocukluğumuzun ilk günlerinden beri, Kıbrıs konusunun Türkiye’nin gündeminde olduğunu unutmamalı, Türk Milletinin gündeminde bir Kıbrıs ve KKTC bulunduğunu hep hatırlamalıyız.

O yıllarda, yani 1950’lili yıllarda, Türkiye’de iller itibariyle Kıbrıs konusunda mitingler yapılıyor, televizyonların olmadığı günlerde bu mitingler radyodan veriliyor, heyecan içinde ve dikkatle izleniyordu.

Kıbrıs olaylarının sıkıntı verici tarihinin 21 Aralık 1963 olduğunu kabul etmek yanlış olmaz.

1961 yılında yayınladığım “Makarios’a Açık Mektuplar-Akdeniz’in Yeni Dalgaları” (1) adlı şiir kitabımın 2. baskısı 1966 yılında yapıldı (2). Bu her iki kitapda da, Kıbrıs’a ve Kıbrıs’ta yaşayan Türk kardeşlerimize duyulan sevgi çıkışlı, Rumlara dolayısıyla Makairos’a duyulan nefret yeralıyor;



Biz ki, dünyanın dört yanında dolaşanlardanız,

Biz ki, cephelerde hep zaferle buluşanlardanız,

Biz ki, harpde cesedler sermeyi alışanlardanız,

Biz ki, dünyanın dört yanında dolaşanlardanız…



diye hatırlatmada bulunuluyordu. Bu şiirler arasında Makarios’a yazılan 7 açık mektup vardır. Birinci açık mektupta;



Hainliğin, kahpeliğin dünyada daha var mı yeri?

Şahlan kahraman Türk ordusu ve atıl, atıl ileri,

Ne çabuk da unuttunuz, bizden aldığınız dersleri,

Hazırlanmış duruyor, temiz bir milletin askerleri,

Tarih boyunca çekilmedik, çekilmeyeceğiz geri..



diye söze başlanıyor, son açık mektup da da yine Makarios’a;



Yazık, duyulmuyor sesin,

Enosistir hevesin,

Türk milleti yaşadıkça,

Kesilecek sesin…



Kararlılığı sergileniyordu. Sonra Kahraman Türk ordusu için yapılan bir başka hatırlatmada;



Bir ordu var ki, dengi yoktur cihanda,

Her şeyi var ederler az bir zamanda,

Cephelerdeki paşaların yanında,

Bir ordu var ki, dengi yoktur cihanda…denililp, Yunan ordusu’na;

Biz Mohaç ve Çaldıranlarda koşanlardanız,

Biz hürriyet diye şahlanıp coşanlardanız.



Mısralarıyla hatırlatmada bulunularak, dikkat çekiliyordu.

RUMLAR MİNARELERDEN KORKARLAR

1966 yılında önce bir gazetede röportaj olarak yayınladığım, sonra kitaplaştırdığım “Kıbrıs Semalarında Cengiz Topel’imin Yumruğu” (3) adlı kitabımda, Mustafa Salih isimli, Yüksek İhtisas Hastanesinde tedavi için yatan Kıbrıs mücahidiyle yaptığım röportajda, “Rumların Türklerden korktuğu şey nedir? soruma Mustafa Salih’in;

“Rumlar en çok minarelerimizden korkuyorlar. Minarelerin içinde ağır toplar olduğunu düşünüyorlar. Bu korkunun onlara Allah tarafından verildiği inancındayım” diye cevap verişi, beni düşündürmüş, sevindirmiştir.

***



YUNAN TEMYİZ MAHKEMESİNİN KARARI:

Türk Ordusunun Kıbrıs’a müdahalesi yasaldır.

Yunanistan Temyiz Mahkemesi 21 Mart 1979 tarihinde 2658/79 sayıyla bir karar veriyor. Karar: Türk ordusunun Kıbrıs’a müdahalesi yasaldır. Suç, Yunan subaylarına aittir, şeklinde özetleniyor.

Bu kararın, o dönemin Başbakanı Konstantin Karamanlis tarafından, “Yunanistan aleyhine kullanılabilir” gerekçesiyle kamuoyuna duyurulması yasaklanıyor. Arkasından, dava dosyaları, “çok gizli” kaydıyla kasaya konulup, saklanıyor.(4)

1976 yılında Yunanlı bir subay, 22 Temmuz 1974 tarihinde Lefkoşa üzerinde uçarken, uçağının Güney Kıbrıslıların açtıkları ateş sonucu düşüp parçalanması sonucu ölüyor. Yunan Delta nakliye uçağının içinde bulunan ve ölen oğlu için tazminat talebinde bulunuyor davacı Yunan vatandaşı.

Atina Mahkemesi 1978 yılında verdiği kararda, “Davacı davasında haklıdır. Hazineden tazminat alması gerekmektedir” diyor. Ekonomi Bakanlığı tazminatı ödememek için karara karşı çıkıyor ve temyize gidiyor.

Yunanistan Temyiz Mahkemesi kararı bozmadığı gibi, güçlendirici bir karar veriyor. 21.03.1979 tarih ve 2658/79 sayılı kararda özetle;

-“Davacı tarafından öne sürülen iddiaların gerçek olduğu, mahkememizce yapılan araştırma sonucu kanıtlandı. Zürich Antlaşmasını imzalayan taraflar, Yunanistan, Türkiye ve İngiltere-Garantör-devletler olarak, Kıbrıs’ın herhangi bir devlet ile birleşmesini ya da bölünmesini önlemek için, Kıbrıs Cumhuriyetinin güvenliğini garanti altına alıp koruyacaklarına dair taahhütte bulunmuşlardı” dedikten sonra,

1974 Temmuz ayının ilk haftasında Kıbrıs devlet Başkanı Makarios’a karşı bazı subayların darbe hazırlığı girişimi ve 102 Yunan subayının da yer aldığı darbenin gerçekleştirildiği, ağır silahlarla Başkanlık sarayına yapılan saldırıdan mucize eseri olarak Makarios’un kurtulduğu hatırlatılıyor ve;

-“Kıbrıs Anayasası, asi Yunan subayları tarafından çiğnendikten sonra Nikos Samson başa getirilmiştir. Türkiye ise 20 Temmuz 1974’de, yaratılan durum nedeniyle hukuki hakkını kullanarak Kıbrıs’a müdahalede bulunmuştur” deniliyor.

KKTC ve DENKTAŞ

Kıbrıs davasının içinde, bir çınar gibi duran, bu davanın her kademesinde yeralan Rauf Denktaş’ın hizmetleri, mücadeleleri, üzerine bir şeyler örtebilme gayreti içinde olanlar var sanki son yıllarda.(5)

Dr. Fazıl Küçükten sonra, hatta O’nunla beraber, Kıbrıs davasının her kademesinde bulunmak, mücadele etmek, ancak Rauf Denktaş’a nasip olduğu gerçeği bazı çevrelerce bilinçli olarak örtülmek kapatılmak isteniyor. Rauf Denktaş’ın önceki dönemlerde, Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde hep Kıbrıs Türkünün hakkını savunmuş ve korumuşluğu gözden uzak tutulmak isteniyor.

Gerek KKTC’de, gerek Türkiye’de bu gerçeklerin üzerine örtme çabası içinde olanlar, geçmişin sıkıntılarını yaşamamış, siyasetin şu veya bu biçimde görev verdikleridir..

O Rauf Denktaş’daki, Türkiye’de bazen “üzüldüklerini” söyleyenlere karşı, “üzdüğüme üzgünüm. Bu milletin üzülmemesi için, kendilerine daha fazla üzmemek için bildiklerimi söylemek mecburiyetindeyim. Bunu görev biliyorum” diyebilmektedir.

KAYNAKLAR:

1- Kayacan, İsa: Makarios’a Açık Mektuplar (Akdeniz’in Yeni Dalgaları) Şiirler, 1961, Kardeş Matbaası-Ankara)

2- Kayacan, İsa: Makarios’a Açık Mektuplar-Şiirler (Genişletilmiş 2. baskı, 1966, Kardeş Matbaası, Ankara)

- Kayacan, İsa: Sevgi Yumağı-Şiirler (Vektor Neşirler Evi, 2008, Azerbaycan)

3- Kayacan, İsa: Kıbrıs Semalarında Cengiz Topel’imin Yumruğu (Hatırat-Röportaj, 1966 Kardeş Matbaası, Ankara)

4- Araştırmacı, Mustafa Nevruz Sınacı’nın internet dünyasından indirdiği, “Kıbrısta esas suçlu-Şahinlerin Gafleti-Zeki Kentel, 01 Eylül 2006” dipnotlu bilgi ve belge. Kayacan İsa: Belde Gazetesi (Ankara,01.11.2006), Burdur Gazetesi (18.11.2006)

5- Kayacan İsa: Belde Gazetesi (Ankara, 10.04.2007) Anayurt Gazetesi (Ankara, 16.04.2007)





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 24
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1514
Toplam Tekil 4067648
IP 3.137.174.216






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu