Ermenistan’ın Gözü de Wikileaks’te - Turkish Forum - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Ermenistan’ın Gözü de Wikileaks’te - Turkish Forum
Tarih: 01.12.2010 > Kaç kez okundu? 2970

Paylaş


Wikileaks’in açıkladığı belgeler arasında Türk-Ermeni protokolü ve Dağlık Karabağ konusundaki metinler Ermeni basınında haber ve yorumlara konu oluyor.



Wikileaks’in açıkladığı ve tüm dünyada büyük yankı uyandıran ABD belgeleri Ermeni basınında da geniş yer buldu. Ermenistan ve ABD’de yayın yapan gazete ve haber siteleri sitede yer alan belgeleri yayınlıyor ve yorumluyor.



Basında yer alan belgelerden öne çıkanların başında 20 Ocak 2010 tarihili büyükelçi James Jeffrey’in Türk dış politikasına yönelik analizi oldu.



Jeffrey analizinde Türkiye’nin dış politikda aldığı insiyatiflerin sonunu getiremediğini savunuyor. Jeffrey bu analizine örnek olarak Türk-Ermeni protokolleri ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun uzun vadeli diplomatik söylevlerini veriyor.



Dönemin Rusya Büyükelçisi William Burns ile Türk Dışişeri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında yapılan görüşme ile ilgili belgede Ermeni basınında yer buldu. Belgede Sinirlioğlu’nun Ermenistan protokolü ile Minsk Sürecinin eşzamanlı yürütülmesi konusunda ısrarcı davrandığı belirtiliyor.



‘GELECEK TEPKİLERİN ÖNÜ ALINMALI’



Bu belgeye göre Sinirlioğlu, Türk hükümetinin protokolleri uygulamaya yönelik çabalarının riske girmesinden önce AK Parti’den protokollere karşı gelebilecek ‘güçlü bir tepki’in üstesinden gelinmesi gerektiğini savunuyor. Kongre’den geçecek bir soykırım tasarısının, hükümetinin iç politika hesaplarını karıştıracağı konusunda uyarıda bulunan Türk Dışişeri Müsteşarı’na göre eğer Azerbaycan Başkanı Aliyev için kabul edilebilir bir durum yaratılırsa Türkiye de de protokolleri ilerletebilecek.



‘DEMOKLAES’İN KILICI’



Burns’ün Dağlık Karabağ sorununun bölge ülkeleri üzerinde Demokles’in Kılıcı gibi sallandığına dair yorumunun bulunduğu yazısı da Ermeni basınında yer aldı. Bu yazıda Aliyev ile görüşen Burns, Ermenistan protokollerinde yaşanacak ilerlemenin Sarkisyan’ın hareket alanını genişleteceğini belirtiyor. Metinde Dağlık karabağ sorununun en az altı hafta içinde sonuçlanması gerektiğini söyleyen Aliyev, Ermenistan protokollerinin onaylanmasının da 24 Nisan’dan sonraya erteleneceğini de öngörüyor.



‘MEDVEDEV LİDER DEĞİL’



Burns’n yazısında Aliyev’in Rusya’ya bakışı da yer alıyor. Aliyev’in Medvedev’i lider olarak görmediğinin ima ettiğni belirten Burns, Aliyev’in Putin ve Medvedev hakkındaki ‘bir tencerede iki kelle pişmez’ sözüne de gönderdiği yazıda yer veriyor.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 22
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 670
Toplam Tekil 4066804
IP 3.136.18.48






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu