Tüm dünyayı bu korku sardı. 3. Dünya Savaşı mı Başladı? - EUNEWSTURK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Tüm dünyayı bu korku sardı. 3. Dünya Savaşı mı Başladı? - EUNEWSTURK
Tarih: 24.11.2010 > Kaç kez okundu? 3131

Paylaş




Elinde nükleer silah bulunan Kuzey Kore, Güney Koreye saldırdı. Dünya diken üstünde.





Amerika'ya bile zaman zaman tehditler savuran Kuzey Kore, Güney Kore'ye saldırdı. Dünya gözünü elinde nükleer silah olduğu bilinen Kuzey Kore'ye çevirdi.



Güney Kore’ye ait adaya 200 top mermisi atan Kuzey Kore topçuları 2 askeri öldürdü 20 kişiyi yaraladı. Nükleer saldırıdan korkan Güney Kore ise cılız bir yanıt verebildi. Saldırı Kore Savaşı’ndan bu yana en büyük gerilim olarak yorumlanıyor. ABD başkanı Barak Obama "Sarsılmaz destek' açıklaması yaptı.



GÜNEY KOREDEN CILIZ KARŞILIK



Güney Kore’ye ait adaya 200 top mermisi atan Kuzey Kore topçuları 2 askeri öldürdü 20 kişiyi yaraladı. Nükleer saldırıdan korkan Güney Kore ise cılız bir yanıt verebildi. Saldırı Kore Savaşı’ndan bu yana en büyük gerilim olarak yorumlanıyor.



Dünyanın en kapalı ülkesi Kuzey Kore’nin iktidarı oğluna devretmeye hazırlanan lideri Kim Jong İl, bir kez daha nefeslerin tutulmasına sebep olan bir saldırıya imza attı. Türk askerlerinin de şehit düştüğü Kore Savaşı sonrasında BM tarafından çizilen sınırı tanımayan Kuzey Kore lideri, dün yerel saatle 14:34’te topçularına kendilerine ait olduğunu iddia ettiği Yeonpyeong Adası’nı bombalama emri verdi. Üzerlerine yağan top mermileri nedeniyle neye uğradıklarını şaşıran adanın 1300 Güney Koreli sakini kaçışırken, adada bulunan askeri üs de saldırılardan nasibini aldı. Bombalama sonrasında 2 Güney Kore askeri hayatını kaybetti, 3’ü sivil 20 kişi de yaralandı. Adada bulunan 60-70 ev de yandı.



47 YILDIR SÜREN SAVAŞ



Saldırı sonrasında hemen gizli bir yerde bulunan yeraltı sığınağında toplanan Güney Kore kabinesi, 47 yıldır barış anlaşması imzalanmadığı için resmi olarak savaş halinde bulundukları Kuzey Kore’ye karşılık verilmesi kararını aldı.



Ancak nükleer bomba sahibi Kuzey’in çatışmayı daha da tırmandırıp üzerlerine atom bombası atmasından korkan G.Kore Devlet Başkanı Li Myung-Bak, “Gereken karşılığı verin ama durumu daha da gerginleştirmeyin” talimatı verdi.



SINIR İHLALİ İDDİASI



Kuzey Kore yönetiminden yapılan açıklamada ise “sınırları ihlal eden Güney’e karşılık verildiği, 0.0001 milimetre sınır ihlali dahi olsa en acımasız yanıtın bundan sonra da verileceği” belirtildi.



Kuzey Kore’nin ortada hiçbir gerekçe yokken Güney’e saldırmasının asıl sebebi ise, batı ülkelerinin uzun zamandır kendileriyle pazarlık masasına oturmayı reddetmesi.



AÇLIK TEHLİKESİ VAR



Yıllardan beri nükleer silah programını durdurma sözü vererek batıdan gıda ve ilaç yardımı alan ve vatandaşlarını ancak bu yardımlarla besleyen Kuzey Koreliler yaklaşan kış öncesinde bir kez daha açlık tehlikesiyle karşı karşıya.



OBAMA YATAĞINDAN UYANDIRILDI



Önceki gün, yeni nükleer tesislerini Amerikan basınını da davet ederek dünyaya ilan eden Kuzey Kore ABD’den beklenmedik bir tepki aldı ve Obama yönetimi müzakere masasına dönmeyeceklerini ilan etti.



Beyaz Saray tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Obama'nın ABD'nin müttefiki Güney Kore'ye sarsılmaz desteğini yinelediği ve Kore yarımadasında barış ve güvenliği sağlamlaştırmanın öneminin altını çizdiği belirtildi.





Bu ay başında, Güney Kore'nin başkenti Seul'e yaptığı bir ziyaret sırasında, Obama, ABD'nin Seul ile olan müttefikliğinin bugün dünden daha kuvvetli olduğunu ve saldırı anında, ABD'nin tereddütsüz bir şekilde Güney Kore'yi savunacağını belirtmişti.



Obama’nın saldırıdan hemen sonra 03.30’da uyandırılarak haberdar edildiği öğrenildi. Çin ve Rusya ise iki tarafa da gerilimin tırmandırılmaması çağrısı yaptı.



GEMİSİNİDE BATIRMIŞTI



İki ülke geçtiğimiz Mart ayında bir kez daha karşı karşıya gelmişti. Güney Kore’ye ait bir savaş gemisinin batması, iki ülke arasındaki gerginliği yıllardır hiç olmadığı kadar artırdı. Çeonan gemisi, 26 Martta iki ülke arasındaki tartışmalı deniz sınırı yakınındaki Baengnyeong adası açıklarında seyrederken bir patlamayla ikiye bölündü. 55 denizci kurtulurken, 46 denizci hayatını kaybetti. Yapılan araştırma sonucunda geminin bir Kuzey Kore denizaltısından ateşlenen torpil yüzünden battığı sonucuna varıldı. Kuzey Kore ise bu olayda sorumluluğu olduğunu reddederek, kendi soruşturmasını yapmasına izin verilmesi gerektiğini belirtti. Raporun yayımlanmasının ardından Güney Kore, Kuzey’le ticari ilişkilerini askıya aldı ve sınırdan propaganda yayınlarına yeniden başladı. Meseleyi BM Güvenlik Konseyi’ne havale eden Seul, Kuzey Kore’nin kınandığı bir bildiri &ccedi l;ıkmasını sağlayamadıysa da Konsey, Pyongyang’ı açıkça suçlamadan sadece olayı kınadı. Batılı diplomatlar, Kuzey Kore’yi kınama kararı çıkmasını Çin’in engellediğini belirtiyorlar.







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 808
Toplam Tekil 4068729
IP 18.190.219.65






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.621 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu