EZBER BOZAN SİYASET ANLAYIŞI! - Prof. Dr. Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









EZBER BOZAN SİYASET ANLAYIŞI! - Prof. Dr. Nurullah AYDIN
Tarih: 10.11.2010 > Kaç kez okundu? 2968

Paylaş


Çağın özelliği ve tılsımlı sözcüğü değişim ve dönüşüm! Bu iki kavram Sovyetler Birliği’ni çökertmişti. Doğu Bloğu dağılmış Orta Asya Türk devletleri ve Kafkasya halkları bağımsızlıklarına kavuşmuştu.



Değişim geleneği ile Türkiye; ezber bozan icraatları ile ve bu değişimi, değişen dünyada parçalanma sürecine giren bir ülke olma yolunda emin adımlarla kararlığını sürdürmektedir.



Oysa; sürekli değişim içerisindeki dünya’da, Türkiye bu değişeme ayak uydurma, zorluğu çekmiş ve değişim içerisinde ki tek gelişimi yerinde durabilen bir pozisyon ile sağlayabilmişti!



Türkiye; diğer dünya ülkeleri ile kıyaslandığında, coğrafi konum olarak dünyanın can damarlarının geçtiği topraklara sahip bir ülkedir. Stratejik konumu gereği kendi iç sorunlarını çözmede rahat nefes alabilen bir iç politikaya sahip olmamakla beraber, devamlı yaptırımlara maruz kalan bir dış politika içersinde muktedir olmayan iktidarlara sahip olmuştur.



İç Politikada statükonun etkisi, dış politikada değişen güç dengelerini okuyamayanların yönetimdeki atanmışların izlediği politika ile hükümet üyelerinin izlediği politikanın uyumsuzluğu, maalesef çoğu zaman değişen dünyada gerileyen bir Türkiye izlenimi vermiştir. Bu izlenim, Türkiye için zayıf ülkelerin zayıf halkası olarak görülmüştür.



İç politikada, hak ettiğinden fazla güce sahip olanlar, hükümetler üzerinde bu güçlerini göstermeyi ihmal etmemişlerdir. Gerek yargı, gerek iş dünyası ve askeri otorite, hak ettiğinden fazlası sahip olduğu gücü, hükümetler üzerindeki etkileri ile ülkenin gelişimi içerisinde olumsuz yönde kullanmışlar.



Yaratılan, korkak, ürkek, mirasyedi ve yılgın siyaseti profili, bu güce karşı çaresiz bırakılmıştır. Ezber bozan bir Hükümet anlayışı ile iç ve dış politikada değişen dünya siyaseti içerisindeki tabloyu okuyabilen iktidar ne yazık ki oluşmamıştır. Dünyayı ve Türkiye’yi mükemmel bir şekilde okuyacak, akıllı adamlardan adeta akıllı adımlar izleyebilecek herkesin hak ettiği güce sahip olacağı, hak ettiği gücün fazlasının kendine zarar verdiğinin farkına varacak anlayışı ortaya çıkamamıştır.



Değişen dünya’da elbette siyasetin dili de farklıdır. Türkiye; AKP iktidar döneminde, bu değişimi en hızlı görüp, tabloyu okuyabilen ve tüm Dünya Ülkelerin önce bu değişimi uygulayan bir ülkenin iktidarı olamamıştır. Türkiye imajını gelişen ülkelerin güçlü halkası Türkiye yerine, zayıf ülkelerin zayıf halkası olarak değiştirmiştir.



Oysa değişen dünya siyasetinin dili, Türkiye Merkezli ve odaklı olup, Türkiyesiz bir değişim adımın atılamayacağı anlayışı değişen, dünya siyasetinin adeta ön koşu gördüğü bir koşul haline gelmiştir.



Türkiye’de değişen siyasetin dili ise dünya’da değişimin hızı ile orantılı olarak, dünya’daki değişimi belirler bir pozisyona kavuşamamıştır. Değişen Türkiye’deki siyasetin yeni dilini anlamak bir anlamda Değişen Dünyadaki Siyasetin dilini anlamaktır.



AKP dünyayı tersinden okuyor. İşbirlikçi dışarıdan hazırlanan planlara göre ülkeyi yönetmeyi yönetme gördü ve uyguladı. Halk yığınlarını ise istismarda din ögesini olabildiğince kullanıyor, istismar ediyor. Din, iman, biat algısı ile bu değişimi gelişim ile kendini bütünleştirebiliyor.



İç Politikada statüko’nun egemenliği halkla bütünleşmesinde her zaman engel olagelmiştir. Dış Politikada ise dünya siyasetini belirleyen, ekonomik gücün yaptırımları sürmüştür.



Ezber bozan siyaset anlayışı bu nedenle iktidar olamamaktadır. Yapılan reformlar dış ve iç odakların istemine göre onların yararına yapılagelmektedir..



Türkiye her zaman yönetimdeki muktedirlik, gizli odakların elindedir. Her dönem iktidarları ise yaratılan, ürkek, korkak, yılgın, mirasyedi siyasetçi profillerinin ve mensubu oldukları partinin genel başkanıdır. Ülkemizin en çileli ve sancılı kavramı olan demokrasi ise bu süreç de sadece arada, bir söz Millet de olsun o da, beş yıldan beş yıla bir defaya Statükonun tercih ettiği partiye vermek ve o koşul ile millette olsun anlayışı içerisinde olmuştur.



Ülkenin toplumsal tüm değerleri alt üst edilirken; İslam’ı, Arapçılık gibi algılayan, çağdaşlığı batıcılık gibi algılayan, Türk Kültür ve değerlerini göz ardı eden zihniyetle, geleceğe umutla bakılabilir mi?



Günün Sözü: Her insanda akıl vardır ancak birinin ki diğerinden daha hızlı çalışır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1175
Toplam Tekil 4075956
IP 3.136.26.20






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu