TURAN-SAM Basın Müşavirinin, Kurucu Başkanımız Dr. Elnur Hasan MİKAİL ile "ORTADOĞU" gazetesi için yaptığı röportaj - Gökhan GÖKÇEK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TURAN-SAM Basın Müşavirinin, Kurucu Başkanımız Dr. Elnur Hasan MİKAİL ile "ORTADOĞU" gazetesi için yaptığı röportaj - Gökhan GÖKÇEK
Tarih: 06.09.2010 > Kaç kez okundu? 4451

Paylaş


Gökhan GÖKÇEK: 1. "Soru sormaya başlayacak olursak; önce sizi tanıyalım?



Dr. Elnur Hasan MİKAİL: Ben 12 Eylül, 1977”de Azerbaycan”ın Başkenti Bakü”de bilim adamı ailesinde doğdum. Baba yurdum Borçalı(Bugünkü Gürcistan Sınırları içerisinde), ana Yurdum ise Şamaxı(Azerbaycan”da vilayet)”dır. 1995 yılında, yani 18 yaşımda Türkiye Cumhuriyeti”nin açtığı sınavı(TCS) kazanarak, Azerbaycan genelinde yüz bin kişinin girdiği sınavda ilk 40 kişiden biri olarak Türkiye”ye eğitim almaya geldim. Bolu”da, Abant İzzet Baysal Üniversitesi”nde Dil-Mer(TÖMER)”de 1 sene Türkiye Türkçesi hazırlığı gördükten sonra, tekrar girdiğim sınav sonrasında İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Uluslar arası İlişkiler Bölümünü kazandım. Daha sonra Selçuk Üniversitesine yatay geçiş yaptım. Selçuk Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler bölümünden 2001 yılında “Kamu Yöneticisi” ünvanıyla mezun oldum.



Aynı Üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü”nün, Uluslararası İlişkiler Bilim Dalında Yüksek Lisans(Mastır) yaparak "Uluslararası İlişkiler Uzmanı" Derecesiyle mezun oldum. "VLADİMİR PUTİN DÖNEMİ RUSYA DIŞ POLİTİKASI 2000-2003 YILLARI ARASI" konusunda Yüksek Lisans Tezi hazırladım. Azerbaycan Türkçe”sinde, Türkiye Türkçe”sinde, Rusça ve İngilizce mükemmel seviyede biliyorum.



Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Ana Bilim Dalı, "Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi" Bilim Dalı”nda Doktora yaptım. 2007 yılından beri TYB(Türkiye Yazarlar Birliği) Konya Şubesi Üyesiyim. 1997-2001 yılları arasında(Üniversite yıllarımda) Selçuk Üniversitesi - İ.İ.B.F.”nde Ülkü Ocaklarının, Dış Türkler Başkanlığı görevini yaptım.



Evliyim, Alişah isimli oğlum var.







Gökhan GÖKÇEK: 2. Turan ülküsüyle tanışmanızı bize anlatır mısınız?



Dr. Elnur Hasan MİKAİL: Turancılık mefkuresiyle Üniversite yıllarımda Ülkü Ocaklarında Dış Türkler Reisliği yaparken okuduğum Kitapların etkisinde kalarak tanıştım. Örneğin Türk Ocaklarının kurucusu Azerbaycan kökenli Türklerden Ahmet AĞAOĞLU, yine Ziya GÖKALP”ı Turancılık fikirleriyle etkileyen Azerbaycan Türkü Ali Bey HÜSEYİNZADE, Başkırt Türkü Zeki Velidi TOGAN, Kırım Türkü İsmail GASPIRALI ve diğer yazarların eserlerini okudukça ben de kendimi TURANCILIK mefkuresinin bir hissesi olarak hissettim ve Türk Birliği”nin fikir babalarının eserlerinin etkisinde kalarak, kendim de Turancılık mefkuresinin fikir babalığını yaparak bugün Türk Birliği Projesi kitabımı yayınlattırdım.







Gökhan GÖKÇEK: 3. Akademik kariyerinizin başlangıcı nasıl oldu?



Dr. Elnur Hasan MİKAİL: Ben kendimi bildim bileli, kendimi akademisyen olarak hayal etim hep. 2004”de mastır eğitimimi tamamlarken artık kendimi bilim adamı olarak görmek istediğimi etrafımda herkese söylemiştim. Hayatım ve ömrüm kütüphanelerde ve arşivlerde geçti. Düşünün ben dil açarken bile 1 yaşımda ilk defa “kitap” dediğimi babam ve annem hep bana hatırlatır…







Gökhan GÖKÇEK: 4. Kaç kitabınız var?



Dr. Elnur Hasan MİKAİL: Türkiye”de ulusal yayınevi IQ Kültür Sanat Yayıncılık”tan yayınlamış 3 adet bilimsel eserin ve Almanya”nın Libri yayınları tarafından İngilizce yayınlanmış "A New Russia: What Putin Left to Medvedev" isimli bilimsel kitabın yazarıyım.



1. Temmuz, 2007: Yeni Çarlar ve Rus Dış Politikası - Elnur Hasan MİKAİL



2. Ocak, 2008: Putin Dönemi Rusya - Elnur Hasan MİKAİL



3. Mayıs, 2008: Türk Birliği Projesi - Elnur Hasan MİKAİL



4. Ocak, 2009: A New Russia: What Putin Left to Medvedev - Elnur Hasan MİKAİL







Gökhan GÖKÇEK: 5. Bize kitaplarınızın içeriğinden bahseder misiniz?



Dr. Elnur Hasan MİKAİL: Birinci ve ikinci kitaplarım Rusya Devlet Başkanı Vladimir PUTİN”in Rus ekonomisini nasıl 400 milyar dolardan alıp 2 trilyon dolarlara yükselttiği ve Rusya”nın tüm dış borçlarını kapattığıyla ilgilidir. Putin gerçekten Rus halkı için gerçek bir çar ve Kurtarıcı olmuştur. Üçüncü kitabım kendi fikirlerimden ibaret bir eser idi Türk Birliği hakkında. Dördüncü kitabım ise Birinci ve İkinci kitaplarımın bir araya getirilip derlenmesiyle harmanlanan ve İngilizce yazdığım bir eserdi ki, Almanya”da İngilizce olarak yayınlandı Bod yayınları tarafından.



Şimdi size sırasıyla kitaplarımı tanıtacağım:



1. Temmuz, 2007: Yeni Çarlar ve Rus Dış Politikası - Elnur Hasan MİKAİL: Bu kitapta Putin Dönemi Rusya”sı hakkında geniş bilgi bulacaksınız. Bu kitap akademisyenden sıradan okuyucuya kadar herkese hitap etmektedir. Kitapta Rus Dış Politikasına yön veren kişiler ve Putin irdelenmiştir.



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin resmen göreve geldiği 2000 yılından sonra 2 defa devlet başkanlığına seçilmiştir. Rusya Anayasasına göre Putin”in görev süresi 2008”de yani gelecek yıl dolacaktır. Putin göreve geldikten bu yana Rusya Ekonomisinin makro göstergeleri yaklaşık 6 defa artmıştır. Bu da Rusya”nın petrol ihracatçısı ülke olmasına bağlıdır. Çünkü 1998”de 1 varil petrol 10$ civarındaydı, bugün petrolün varil fiyatı 60$ a dayanmıştır. Bu da ekonomisi petrole ve doğalgaz ihracatına bağımlı olarak değişkenlik gösteren Rusya”nın ekonomisine 6 kat artımla yansımıştır. Putin göreve geldikten sonra Yahudi oligarklarla vergi vermelerini isteyerek savaşa girmiştir. Serveti 8 milyar dolar olan Yahudi Khodorkovsky aynı zamanda Yukos”un başkanıydı ve vergi kaçırarak Rus ekonomisini çökertmeye çalışıyordu. Putin Khodorkovsky”yi önce uyarmış, vergi kaçırmaya devam etmemesini söylemiş, fakat netice alamayınca Khodorkovsky”yi tutuklamıştır. Putin”in diğer başarısı Çeçen savaşında kazanılan başarıdır. Ayrıca Rusya”ya 2006 yılında yabancı sermaye 3 kat artarak 30 milyar dolara ulaşmıştır. Ülkede yakaladığı istikrar ve ekonomiye getirdiği gelişmelere göre Rus halkı bugün Putin”e yeni Çar gözüyle bakmakta ve onu sevmektedir. Rus Çarı Putin”in 2008 seçimlerine kadar Anayasayı değiştirerek tekrar başkanlık koltuğuna oturması beklenmektedir.



2. Ocak, 2008: Putin Dönemi Rusya - Elnur Hasan MİKAİL: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin eski bir KGB albayı ve bu kitapta Putin”in KGB albaylığından nasıl Rusya Devlet Başkanlığına geldiği araştırılmaktadır. Putin daha 16 yaşında iken izlemiş olduğu bir filmden etkilenerek casus olmak için KGB”ye başvurmuş ve kendisine KGB”de çalışması için yüksek öğrenim alması gerektiği tavsiye edilmiştir. Bunun üzerine Sant Peterburg”da Hukuk eğitimi alan Putin son sınıftayken KGB”de işe başlamıştır. Doğu Almanya”nın Dresden şehrinde Rus istihbaratı KGB”nin teknoloji ve siyasi casusluğunu yaparken Berlin duvarının 1989 da yıkılmasıyla Rusya”ya dönmüştür. Daha sonra gösterdiği sadakat ve başarılarıyla devamlı yükselen Putin en sonunda Rusya Devlet Başkanı oldu. 2000 ve 2004 seçimlerinde Rus halkının kendisine verdiği oylarla 2 defa Devlet Başkanı oldu.



Göreve geldiği yıllarda dünya petrol fiyatlarının artmasıyla da şansı yaver giden Putin Rusya ekonomisini güçlendirdi ve Rusya”da istikrarı yakaladı. Petrolün varil fiyatının her 1 dolarlık artışı Rusya bütçesine 1 milyar dolar para pompalamaktadır. 2000 yılında Çeçen Savaşını bastırmasıyla ve gelir vergilerini artırarak Rus halkının kendisine olan güvenini kazanan Putin Dönemi Rusya”sı bu kitapta incelenmektedir. 2008 Mart”ında Rusya”da tekrar Devlet Başkanlığı seçimleri olacaktır ve Putin veliahtı olan GazProm”un başkanı Dmitri Medvedev”i desteklediğini açıklamıştır. Kendisinin Partisi olan Yedinaya Rossiya Partisi ise Duma(Rusya Parlamentosu) seçimlerini %65 lik bir oranla kazanarak Putin”in başbakanlığını garantiledi. Rus halkı Putin”i halen sevmekte ve desteklemekte görevden gitmemesi için mevcut Anayasayı değişmesini istemektedir ve bunun için mitingler düzenlemektedir. Rus halkı yeni Çarını kaybetmek istemiyor doğal olarak.



3. Mayıs, 2008: Türk Birliği Projesi - Elnur Hasan MİKAİL: Mustafa Kemal ATATÜRK Diyor ki:

"Bugün Sovyetler Birliği dostumuzdur, müttefikimizdir. Bu dostluğa ihtiyacımız vardır. Fakat yarın ne olacağını kimse bugünden kestiremez. Tıpkı Osmanlı gibi, tıpkı Avusturya-Macaristan gibi parçalanabilir, ufalanabilir. Bugün elinde sımsıkı tuttuğu milletler avuçlarından kaçabilirler. Dünya yeni bir dengeye ulaşabilir. İşte o zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir. Bizim dostumuzun idaresinde dili bir, inancı bir, özü bir kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız. Hazır olmak yalnız o günü susup beklemek değildir. Hazırlanmak lazımdır. Milletler buna nasıl hazırlanır? Manevi köprüleri sağlam tutarak. Dil bir köprüdür... inanç bir köprüdür... Tarih bir köprüdür... Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimiz içinde bütünleşmeliyiz.



4. Ocak, 2009: A New Russia: What Putin Left to Medvedev - Elnur Hasan MİKAİL: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin resmen göreve geldiği 2000 yılından sonra 2 defa devlet başkanlığına seçilmiştir. Rusya Anayasasına göre Putin”in görev süresi 2008”de dolacaktır. Putin göreve geldiği tarihten itibaren Rusya ekonomisinin makro göstergeleri yaklaşık 6 defa artmıştır. Bu da Rusya”nın petrol ihracatçısı ülke olmasına bağlıdır. Çünkü 1998”de 1 varil petrol 10 dolar civarındaydı, bugün petrolün varil fiyatı 60 dolara dayanmıştır. Bu da ekonomisi petrole ve doğalgaz ihracatına bağımlı olarak değişkenlik Rusya”nın ekonomisine 6 kat artımla yansımıştır. Putin”in başkanlığı döneminde Musevi oligarkların vergi vermelerini isteyerek savaşa girmiştir. Serveti 8 milyar dolar olan Musevi asıllı Khodorkovsky aynı zamanda Yukos”un başkanıydı ve vergi kaçırarak Rus ekonomisini çökertmeye çalışıyordu. Putin, Khodorkovsky”yi önce uyarmış, vergi kaçırmaya devam etmemesini söylemiş, fakat netice alamayınca Khodorkovsky”yi tutuklatmıştır. Yine Putin”in Rusya”sı 2006 yılında yabancı sermayeyi 3 kat artarak 30 milyar dolara ulaşmıştır. Ülkede yakaladığı istikrar ve ekonomiye getirdiği gelişmelere göre Rus halkı bugün Putin”e yeni Çar gözüyle bakmakta ve onu sevmektedir.







Gökhan GÖKÇEK: 6. Kitapları yazmanızdaki esas maksadınız neydi?"



Dr. Elnur Hasan MİKAİL: Amacım Bilime hizmetti ve fikirlerimin Türk dünyasına yayılmasıydı. Ayrıca akademik çevrelerce ismimin tanınması idi.



Allahaısmarladık,







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 55
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 808
Toplam Tekil 4074084
IP 3.133.79.70






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu