Aytmatov - Fatih Alpaslan - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Aytmatov - Fatih Alpaslan
Tarih: 13.11.2008 > Kaç kez okundu? 5241

Paylaş


1000 yaşını aşan bir Türk şehri ve Türk Dünyasının en meşhur Türk yazarı. Tataristan’ın başşehri Kazan, Rusya Federasyonu sömürüsünde bir Türk şehridir. Cengiz Aytmatov, Sovyet tesirinde kalmış bir Türk yazarıdır. Soyadındaki –ov takısı bu tesirin olumsuz bir hatırasıdır. Kazan ve Cengiz Aytmatov, Türk Alemi için çok önemli.

Türk gençleri tarafından Aytmatov, Nobel ödülü almış Türkiyeli yazar Orhan Pamuk’tan daha çok okunuyor. Orhan Pamuk Türkiye’de tutmuyor, Aytmatov tutuyor. Aytmatov, Türk halkının arasında halktan biri olarak geziyordu ve kendini hiç yadırgamazdı, Pamuk buna cesaret bile edemez.

Aytmatov’un eserleri, gerek Amerika ve Avrupa, gerekse Çin tarafından desteklenmedi. Hatta Sovyet devri yazarı olmasına rağmen Ruslar tarafından da desteklenmedi. Büyük destekler almamasına rağmen ekmeğini taştan çıkartırcasına bütün dünyada geniş yankılar buldu. El emeği göz nuru eserleri gençler tarafından çok okunuyor. Dostoyevski yaşasaydı gerçekten kıskançlıktan ağlardı. Çünkü, Aytmatov Rus romancılığını da geride bırakan eserleri kaleme aldı. Sömürü altındaki Türk topluluklarının kendi dillerini ve kültürlerini unutmaya başladığı anda “mankurt” tiplemesiyle Türk halklarının uyanması gerektiğini belirtti. Daha nice anlatımlar, kültürel öğeler ve tiplemelerle romancılıkta yeni bir çığır oldu.

Çinlileri Türk topraklarından uzaklaştıran 751 yılı Talas Savaşı’nın geçtiği bölgede doğmuştu. Talas aymağının Şeker köyü’nde dünyaya gözlerini açan Aytmatov’un annesi Tatar Türklerinden, babası da Kırgız Türklerindendir. Annesi onu dünyaya getirdiğinde onun Tatar başşehri Kazan’da hastalanıp hayatının sona ereceğini belki hiç düşünmemişti.

2004 Nisan’ında Cengiz Aytmatov ile onun 75 yaş doğum gününü İstanbul CRR (Cemal Reşit Rey) Konser salonunda birlikte kutladık. Daha da eser yazacağını söylüyordu o zamanlar. Daha da yazdı. O gün Oljas Süleymanov, Muhtar Şahanov, Anar, İlyas Amangeldi ve diğer Türk yazarları ile de konuşma fırsatımız da olmuştu.

2008 yılında Cengiz Aytmatov aramızdan ayrılsa da bize öğüt alacağımız eserler bıraktı.

İlk Öğretmenim

Gün Olur Asra Bedel

Cengiz Han’a Küsen Bulut

Dağlar Devrildiğinde-Ebedi Nişanlı

Darağacı - Dişi kurdun Rüyaları

Fuji-Yama

Ak Gemi

Selvi Boylum Al Yazmalım

Elveda, Gülsarı!

Dağlar ve Steplerden Masallar

Cemile

Yüzyüze

Zorlu Geçit

Toprak Ana

Çocukluğum

Kızıl Elma





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1317
Toplam Tekil 4069238
IP 3.136.26.20






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu