TÜRK MİLLETİ BOZKURT”U YENİDEN TANIMALI VE MİLLİ SEMBOL OLARAK KULLANMALIDIR - A. İhsan ÇİÇEK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRK MİLLETİ BOZKURT”U YENİDEN TANIMALI VE MİLLİ SEMBOL OLARAK KULLANMALIDIR - A. İhsan ÇİÇEK
Tarih: 22.08.2010 > Kaç kez okundu? 3815

Paylaş


Geçmişten bugüne bazı toplulukların ve milletlerin kendilerini temsil eden bazı semboller seçtikleri bilinmektedir. Semboller çeşitlilik göstermekle birlikte, bir topluluğu veya milleti temsil eden semboller olarak özellikle hayvanlar seçildiği dikkatleri çekmektedir. Bu simgeler, genellikle damgalar, sancak veya bayraklarda yer almıştır. Bazı milletler ejderhayı, aslanı, ayıyı, parsı, horozu, kartalı milli sembol benimsemişlerdir. Türklerin kurttan türediği inancı ve bir efsaneye göre Türklerin sıkıştıkları dağın arkasından, Ergenekon”dan, bir kurdun çıkardığı düşüncesiyle milli sembol olarak BOZKURT seçilmiştir. Şu da karıştırılan bir husustur ki kurt ile BOZKURT aynı hayvan değildir. Türk tarihinde sözü edilen kurt “BOZKURT” tur.

Türklerde kurt motifine sözlü edebiyat ürünlerimizden özellikle destan ve efsanelerde rastlıyoruz. Türklerin Türeyiş efsanelerinde ve destanlarında bozkurt ana veya ata olarak karşımıza çıkar. Oğuz Kağan Destanı”nda ve hatta Oğuzların Anadolu”ya gelişleri sırasında bozkurt, ordunun önünde yol gösteren bir kılavuz olarak görülür. Ergenekon Destanı”nda, kurt Türklerin zor gününde ortaya çıkıp, yol göstererek onları kurtaran bir motif olarak işlenir. Dede Korkut Hikâyeleri”nde geçen ““Kurdun yüzü mübarektir”“ sözü kurda verilen kıymeti ortaya koymaktadır.Türkler, bozkurda böyle değer verirken, onu hiçbir zaman totemi olarak görmemiştir.Türk tarihinde, bazılarının iddia ettiği gibi totemizm yoktur.

Bozkurt” u milli sembol olarak, yeniden kullanmak, ona tapmak ve bir inanç meselesi haline getirmek demek değildir. Siyasi bir simge olarak da görülemez. Türkün tarihi mirasıdır. Türk”ün asırlardır timsalsidir. Her Türk sahip çıkmalıdır.

PEKİ, NEDEN BOZKURT?

1- Bozkurtlar, Türk”ler gibi ataerkil bir yapıdadır.(Yani ataya bağlıdırlar)

2- Bozkurtlar, Türk”ler gibi teşkilat halinde bir yaşam sürerler.

3- Bozkurt sürüsünün, Türk ailesindeki gibi bir lideri vardır ve sürü, o liderin emrinden çıkmaz.

4- Savaş şekilleri olarak benzerlik gösterirler. Bozkurt sürüsü sağdan ve soldan giden öncüler, akabinde de göbekten gelen ana kuvvetle saldırırlar. Türk”lerdeki "Hilal Taktiği" buradan gelir...

5- Bozkurtlar eşlerini kıskanırlar ( Çok sağlam bir özellik )

6- Karda yürüyen 40 bireylik bir sürüyü takip eden biri sadece 5–6 ayak izi görebilir. Çünkü sürü önde giden lider Bozkurt”un ayak izlerine basarak ilerler. 6–7 kurt bulacağınızı düşünürken koca bir sürüyle karşılaşabilirsiniz.

7-Bozkurtlar, Türk”lerde olduğu gibi özgürlüklerine düşkünlerdir. Dünyada evcilleştirilememiş tek hayvan olma unvanı "Orta Asya bozkurtlarındadır". Hayvan yakalandığında; tüm hayvanların aksine, gırtlak kısmında bulunan öd denen keseyi parçalar ve intihar eder. Esarete asla tahammülleri yoktur.

8- Tüm hayvanlarda bir yavrunun annesi ya da babası ölürse yavru da ölür. Fakat bozkurtlarda sürü hiyerarşisi buna müsaade etmez, yavrunun hem annesi hem de babası ölse dahi yavru hayatta kalır. Diğer sürü üyeleri yavruyu evlat edinir ve kendi yavruları gibi büyütürler.

9- Bir bozkurt sürüsü sadece yiyeceği kadarını avlar.

10- Bozkurtlar, yanında kuzusu olan koyuna saldırmazlar (Yavrusu olan bir hayvana saldırmazlar).







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1044
Toplam Tekil 4068965
IP 18.217.228.35






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu