“Türkiye, bölgesindeki kriz ve çalkantılara rağmen istikrarını korumakta, ekonomik ve siyasi gücünü arttırmaktadır” 10.09.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Türkiye, bölgesindeki kriz ve çalkantılara rağmen istikrarını korumakta, ekonomik ve siyasi gücünü arttırmaktadır” 10.09.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 11.09.2019 > Kaç kez okundu? 783

Paylaş


Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Ticaret Bakanı Ross ve beraberindeki heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, “Türkiye bölgesinde yaşanan tüm kriz ve çalkantılara rağmen istikrarını korumakta, ekonomik ve siyasi gücünü de artırmaktadır. Ülkemiz bugün satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 13'üncü, Avrupa'nın en büyük 5'inci ekonomisidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti.



Kabulde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şubat ayında Amerikan Türk Konseyi ve Amerikan Ticaret Odası’nın temsilcilerini kabul ettiğini anımsatarak kısa bir sürenin ardından Amerikan iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle yeniden bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.





“TÜRKİYE İLE ABD MÜŞTEREK ÇIKARLARA DAYALI KÖKLÜ BİR MÜTTEFİKLİK İLİŞKİSİNE SAHİPTİR”



Ziyareti Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğinin ilerletilmesi yönündeki çok güçlü bir irade beyanı olarak gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri ortak değerlere ve müşterek çıkarlara dayalı köklü bir müttefiklik ilişkisine sahiptir. Bu ittifak zaman zaman zorluklarla sınanmış, pek çok badire de bu arada atlatılmıştır. Ancak üstesinden geldiğimiz her sıkıntıyla müttefiklik ilişkimiz daha da perçinlenmiştir” dedi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile samimi ve güçlü bir diyaloğu bulunduğuna dikkati çekerek, bölgesel ve iki ülkeyi ilgilendiren meselelerde sürekli temas hâlinde olduklarını, ABD Başkanı Trump’ın, önümüzdeki dönemde Türkiye’ye yapacağı ziyaretle bu diyaloğu taçlandıracağına inandığını kaydetti.



“GİRİŞİMCİLERİMİZ NEREDEYSE DÜNYANIN HER ÜLKESİNDE FAALİYET GÖSTERİYOR”



Türkiye ile ABD’nin siyasi, ekonomik ve askerî alanda her seviyede güçlü ilişkiler içinde olduğunu, yapılan her görüşmenin ülkeler arasındaki iş birliğinin ilerletilmesinin her iki tarafa katkılarının bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Türkiye bölgesinde yaşanan tüm kriz ve çalkantılara rağmen istikrarını korumakta, ekonomik ve siyasi gücünü de arttırmaktadır. Ülkemiz bugün satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 13’ncü, Avrupa’nın en büyük 5’nci ekonomisidir. Girişimcilerimiz neredeyse dünyanın her ülkesinde ve bölgesinde faaliyet gösteriyor. Ülkemizde yatırım yapan kişi ve kuruluşlar bakımından da benzer bir zenginlik söz konusudur, çünkü iş yapma kolaylığı ve yatırımlar açısından da oldukça cazip bir ülkeyiz.”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ile Amerika arasında 20 milyar dolar seviyesinde seyreden ticaret hacmi gerçek potansiyelimizin oldukça altındadır. Başkan Trump’la son görüşmelerimizde ticaret hacminin önce 75 milyar dolar olarak konuşmuştuk, fakat daha sonra Osaka görüşmemizde bunun 100 milyar dolara çıkartılması konusunda kendileriyle mutabakata vardık. Bu hedefe ulaşılması yolunda somut adımlar atmaya da başladık” diye ekledi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yapılan görüşmenin de iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesine katkı sağlayacağına olan inancını dile getirerek, “Tecrübeli bir yatırımcı olan Sayın Ross’un bu işi ele alması ve gerçekten İstanbul’da ve burada yapmakta olduğu bu görüşmeler bu sürecin en iyi şekilde yürütüleceğinden benim de şüphe duymadığım bir adımdır. Dostum Trump’la serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlanması konusunu da gündeme aldık. Bu konuda ilgili bakanlarımız en yakın zamanda çalışmalara başlayacaklardır” şeklinde konuştu.



“TÜRKİYE, BÖLGESİNDE ÖNEMLİ BİR ÜRETİM VE LOJİSTİK ÜSSÜ”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de yatırım yapan, katma değer oluşturan, istihdam sağlayan Amerikalı yatırımcılara büyük önem verdiklerinin altını çizere, Türkiye’de bin 800’ün üzerinde ABD firmasının faaliyet gösterdiğini, Türkiye’deki ABD kaynaklı doğrudan yatırımların 2002-2018 yılları arasında toplam 12 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.



Türkiye’ye gelen her ABD’li yatırımcıya gereken destekleri vermeye hazır olduklarına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bölgesinde önemli bir üretim ve lojistik üssü olduğunu, Türkiye’nin bu özelliğinin değerlendirilmesinin “win win” esasına göre her iki tarafa da imkânlar kazandıracağını anlattı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin konumu sayesinde Akdeniz, Kafkaslar, Orta Asya, Avrupa ve Orta Doğu pazarlarına doğrudan erişim imkânı sağladığını ve dünyada hem Afrika’ya hem Asya’ya hem de Avrupa’ya bu derece etkin erişim imkânı sunabilen başka bir ülke bulunmadığına işaret etti.



“ULUSLARARASI YATIRIMCILAR İÇİN TÜRKİYE EN ÖNEMLİ ÇEKİM MERKEZLERİNDEN BİRİ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR”



Türkiye’nin eğitim, sağlık, ulaşım, enerji, altyapı, ihracat alanlarında son 17 yılda elde ettiği başarıları anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Etkisini giderek daha fazla hissettiren küresel ekonomik durgunluğa rağmen, Türk ekonomisi canlılığını koruyor. Uluslararası yatırımcılar için Türkiye en önemli çekim merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor. Dinamik piyasa yapımız ve küresel sisteme entegrasyon gücümüzle önümüzdeki dönemin en gözde yükselen ekonomilerinden biriyiz. Ekonomimizin sunduğu tüm bu imkânlardan Amerikalı yatırımcıların da istifade etmesini istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.



“Türkiye sadece ekonomisini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda bölgesel sorunların dünyayı etkilemesinin de önüne geçiyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün ülkemiz 3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere, dünyanın farklı ülkelerinden çeşitli statülerde 5 milyona yakın yabancıya ev sahipliği yapıyor. Suriye içerisinde güvenliğini sağlayarak ihtiyaçlarını karşıladığımız insanlarla birlikte bu rakam 9 milyonu aşıyor. Bu şekilde NATO’daki müttefiklerimiz başta olmak üzere tüm Avrupa’nın güvenliğini de biz temin ediyoruz.”



“ÜLKEMİZİN SURİYE KAYNAKLI YENİ BİR GÖÇ DALGASINI GÖĞÜSLEMESİ ARTIK MÜMKÜN DEĞİLDİR”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin Suriye kaynaklı yeni bir göç dalgasını göğüslemesi artık mümkün değildir. Son dönemde İdlib’e yönelik artan saldırılar bizi böyle bir riskle karşı karşıya getiriyor. Sığınmacı krizine kalıcı çözüm ancak Suriye içerisinde terörden arındırılmış bölgelerin tesisiyle mümkündür. Dostum Trump’ın da dediği gibi Suriye’de DEAŞ yenilgiye uğratılmıştır. Şu an hem ülkemizin hem bölgemizin hem de Suriyeli mültecilerin geri dönüşüne en büyük engel PKK ile onun uzantısı olan YPG gibi terör örgütleridir” açıklamasında bulundu.



Suriye sınırındaki güvenli bölgenin vakit kaybedilmeden oluşturulması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu hallettiğimiz anda zaten terör örgütlerine karşı mücadelemizde kolaylaşacak ve mülteciler noktasında, düzensiz göç noktasındaki sıkıntıyı da aşmış olacağız. Bu amaçla güvenli bölge çalışmalarına biz de başladık. Amerika’dan beklediğimiz, müttefikliğimize yakışır şekilde terörle mücadelemizde ve sığınmacıların huzurla evlerine dönebilecekleri güvenli bölgeler oluşturma çabalarımızda yanımızda olmalarıdır” şeklinde konuştu.



“TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİ İÇİN ATTIĞI ADIMLARA ORANTISIZ TEPKİLER VERİLMESİNİ ÜZÜNTÜYLE TAKİP EDİYORUZ”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda 50 bine varan tırla Suriye’deki terörist gruplara araç, gereç, mühimmat gönderilmesinin Türkiye’yi ciddi manada rahatsız ettiğini vurgulayarak, “Çünkü bu araç, gereç, mühimmat bunlar kime karşı kullanılıyor? Türkiye’ye karşı. Bunu kabullenmemiz de herhalde bir stratejik ortak olarak mümkün değildir. Türkiye’nin kendi güvenliği için attığı kimi adımlara orantısız tepkiler verilmesini de üzüntüyle takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.



ABD ile FETÖ’ye karşı da yakın iş birliği beklediklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu terör örgütünün başı şu anda Pensilvanya’da 400 dönümlük bir arazi içindeki bütün ekibiyle beraber orada yaşıyor ve oradan da dünyanın 160 ülkesini idare ediyor, yönlendiriyor. Ve biz bunları defaatle anlattık, hâlâ anlatıyoruz. Tüm bu konularda sizlerin ülkemize desteği bizim için çok önemlidir. İkili ticaretimizde ve karşılıklı yatırımlarımızda kat edeceğimiz mesafenin diğer alanlardaki ilişkilerimizin olumlu yönde seyrine destek olacağına da inanıyorum” dedi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl ki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ABD yetkilileriyle daha geniş çaplı bir şekilde bir araya geleceklerini anımsatarak sözlerini tamamladı.



Kaynak:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/109581/-turkiye-bolgesindeki-kriz-ve-calkantilara-ragmen-istikrarini-korumakta-ekonomik-ve-siyasi-gucunu-arttirmaktadir-





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 25
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1389
Toplam Tekil 4069310
IP 3.149.214.32






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu