BASIN BÜLTENİ Başbakan Ersin Tatar ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay Kapalı Maraş’ta incelemelerde bulundu - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Başbakan Ersin Tatar ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay Kapalı Maraş’ta incelemelerde bulundu
Tarih: 26.07.2019 > Kaç kez okundu? 890

Paylaş


KKTC Başbakanı Ersin Tatar ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, dün Kapalı Maraş’ta incelemelerde bulundu.

Tatar ile Özersay’ın incelemeleri sırasında Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan ve Tuğgeneral Cemal Volkan da hazır bulundu.



Guterres çözüme katkı yapmaya hazır olduğunu teyit etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Guterres’in talebi üzerine önceki gün akşam saatlerinde kendisi ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Genel Sekreter Guterres telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Kıbrıs sorununun çözümüne katkı yapmaya hazır olduğunu bir kez daha teyit etti.

Liderlerin 9 Ağustos’ta görüşecek olmasından duyduğu memnuniyeti ve görüşmenin başarılı geçmesi dileğini ileten Guterres, sonrasında Lute’un yürüttüğü referans kavramlarıyla ilgili çalışmanın tamamlanmasının yararlı olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı görüşme sırasında Kıbrıs sorununun çözümü için politik istek ve kararlılık gerektiğini belirterek Kıbrıs Türk tarafının bunu her vesileyle somut ve yapıcı bir şekilde ortaya koyduğunu hatırlattı.

BM Genel Sekreteri Guterres görüşmede, Eylül ayındaki BM Genel Kurulu çalışmaları vesilesiyle New York’ta bulunacak olan Cumhurbaşkanı Akıncı ile bir araya gelmekten memnuniyet duyacağını ifade etti.

Genel Sekreter, bunun yanında 5’li gayrı resmi bir toplantının yapılmasına giden sürecin iyi planlanması ve dikkatli bir şekilde hazırlanmasının gerekliliğini ifade ederek, BM Genel Kurul çalışmaları sonrasında iki liderle üçlü bir toplantıda bir araya gelme önerisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Akıncı, bu öneriyi olumlu değerlendirdiğini Genel Sekreter’e iletti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix'i bugün saat 11.30’da kabul ederek görüşecek.



"Lozan" mesajında Kıbrıs vurgusu



Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 96'ncı yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Mesajında Kıbrıs sorununa da vurgu yapan Erdoğan, son dönemde Doğu Akdeniz'de ve Suriye'nin kuzeyinde attığımız adımlar, milletimizin ve Kıbrıs Türklerinin hak, hukuk ve menfaatlerini koruma hususundaki hassasiyetimizi açıkça ortaya koymuştur. Örtülü veya açık hiçbir yaptırım tehdidi Türkiye'yi haklı davasından vazgeçiremeyecektir” vurgusunu yaptı.



Turizm ve Çevre Bakanı Üstel, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ile görüştü



Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Ankara’ya gerçekleştirdiği bir günlük ziyaret programı çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir araya geldi.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, yapılan açıklamada, görüşmenin çok olumlu geçtiğinin altını çizen Bakan Üstel, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getirirken, ülkenin lokomotif sektörü olan turizm sektörünün gelişmesi, sektörün önündeki sıkıntıları ve nedenleri üzerinde görüş alışverişinde bulunmak, KKTC turizmini daha ileriye götürebilmek için çalışma yöntemlerini belirlemek amacıyla, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir araya geldiklerini belirtti.

Ülke turizmini olumsuz yönde etkileyen en büyük sorunların başında, uçak biletlerindeki yüksek fiyatlar olduğuna dikkati çeken Bakan Üstel, bu anlamda, KKTC’deki sektör temsilcileri ve Bakanlık Teknik heyetleri ile yapılmış olan toplantılarda, uçak bilet fiyatlarının ucuzlatılmasına yönelik olarak ortaya çıkan önerilerin, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a aktardıklarını ve görüş alış verişinde bulunduklarını da kaydetti.

Hava ulaşımındaki bilet fiyatlarının yükselmesinin en büyük nedenleri arasında iki ülkede bulunan havaalanları vergileri olduğuna da dikkati çeken Bakan Üstel, bu noktada havaalanı vergilerinin tamamen kaldırılması yönündeki taleplerini, yapılan görüşmede ilettiklerini belirtti.

Bakan Üstel ayrıca, uçak bilet fiyatlarının belli bir seviyede tutulabilmesi için tavan fiyat uygulamasına geçilmesini de talep ettiklerini kaydetti.



DP Genel Başkanı Denktaş: “Kıbrıs Türkleri’nin haklarının ne olduğuna karar verecek merci GKRY değildir”



Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, “Adamız etrafındaki doğal kaynaklar üzerinde Kıbrıs Türklerinin de hakları bulunmaktadır. Kıbrıs Türklerinin haklarının ne olduğuna karar verecek merci Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) değildir” dedi.

Denktaş, toplumsal mutabakat ziyaretleri kapsamında TMT Mücahitler Derneği, Genç İşadamları Deneği ve Sanayi Odası ile görüştü.

Demokrat Parti’den yapılan açıklamaya göre hidrokarbon konusuna değinen Denktaş, “Uluslararası camianın bazı üyeleri kendi çıkarları uğruna GKRY ile iş birliği içerisinde Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin haklarını görmezden gelerek Doğu Akdeniz’i bir gerginlik alanına çevirmişlerdir. Bölgemizdeki sorunun çözümü diyalog ve iş birliğinden geçmektedir” ifadelerini kullandı.

Ortak Komite fikrine destek vermek ve bu konuda Kıbrıs Türk halkının düşüncelerini uluslararası camiaya duyurmak üzere yaptığı bu görüşmelerden olumlu sonuçlar alacağını belirten Denktaş, “Adamız etrafındaki doğal kaynaklar üzerinde Kıbrıs Türklerinin de hakları bulunmaktadır. Kıbrıs Türklerinin haklarının ne olduğuna karar verecek merci GKRY değildir” dedi.



Büyükelçi Özügergin: "Kıbrıs'ta AB kendini diskalifiye etti"



Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine karşı Avrupa Birliği (AB) tarafından alınan kararlara ilişkin, "AB, bu kararla Kıbrıs sorununun çözümünde olumlu rol oynama şansını yitirerek bir anlamda kendini diskalifiye etti" dedi.

Büyükelçi Özügergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'deki enerji gerilimi ve Yunanistan ile ikili ilişkileri değerlendirdi.

Özügergin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Kıbrıs'ta bir çözüm olmadan AB'ye alınmasının hata olduğunun kapalı kapılar ardında kendileri (AB) tarafından da kabul edildiğini belirterek, AB'nin bir mahkeme olmadığını, uluslararası hukuku ilgilendiren deniz alanlarının sınırlandırılması gibi bir konuda da yetkisinin bulunmadığını söyledi.

AB'nin aldığı son kararların doğru bir adım olmadığını dile getiren Özügergin, "Kalkıp da 'O bizim üyemiz. Sen değilsin. Biz üyemizin arkasındayız' demek hukuki bir pozisyon değil, siyasi bir tutumdur. AB ya uluslararası hukuku seçecek ya da üyelik, ahbaplık, ünsiyet hukukunun arkasına gizlenecek" diye konuştu.

Özügergin, bu kararla AB'nin, Türk kamuoyu nezdinde inandırıcılığını daha da zora soktuğunu vurgulayarak, "AB, Kıbrıs sorununun çözümünde olumlu rol oynama şansını yitirerek bir anlamda kendini diskalifiye etti. Bu şekilde hareket ettikten sonra ben Kıbrıs sorunu bağlamında nasıl AB'nin tarafsızlığına güvenebilirim ki?" ifadelerini kullandı.

Söz konusu kararların, Türkiye'nin kararlılığını etkilemeyeceğinin altını çizen Özügergin, "Türkiye'ye bu şekilde yaklaşılmaz. Türkiye’ye parmak sallanmaz. Biz yeni ortaya çıkmış bir ülke değiliz. Yüzyıllardır bölgemizde olup biten konusunda söz sahibi olmuşuz. Bile bile Rumların kopardığı yaygaradan etkilenip böyle bir pozisyon almaları AB’nin içinde bulunduğu stratejik görme bozukluğuna işaret ediyor" değerlendirmesini yaptı.

Özügergin, Kıbrıslı Türklerin hakları söz konusu olduğunda herhangi bir baskının Türkiye'yi yolundan alıkoyamayacağına işaret ederek, "Bunu biliyor olmaları lazım. Bu yol, Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunmak isteyenlerin yolu değil" dedi.

"Yunanistan’la ilişkiler"

Yunanistan'da erken seçimlerin ardından kurulan yeni hükümetin ikili ilişkilere etkisini de değerlendiren Özügergin, Türk-Yunan ilişkilerinde siyasi ve hukuki bazın "yapısal" sorunlar olduğunu belirterek, "Bu sorunların ikili ilişkilerimizin ilerletilmesine engel olmadığını düşünüyoruz. Aksine, ikili ilişkileri diyalog ve karşılıklı anlayış temelinde geliştirmenin sorunları ele almayı kolaylaştıracağını düşünüyoruz. Sorunlarımızı da iyi niyetle, uluslararası hukuk temelinde, iyi komşuluk çerçevesinde çözebileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

Çözüm müzakereleri ihtimali: "Henüz olumlu bir işaret yok"

Özügergin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, Ada'nın hidrokarbon kaynaklarının yönetimi için Rum tarafına ilettiği teklife ilişkin de "Yapılan önerinin peşinen reddi yerine, herkese bu teklifi bir daha dikkatlice düşünmelerini telkin ederiz. Üçüncü tarafların iş birliği modellerini içeren bu teklife Rumların tepkisini çekmemek üzere yine kapalı kapılar ardında gösterdiği ilgi de Cumhurbaşkanı Akıncı'nın hamlesinin yerinde ve zamanlıca olduğunu ortaya koymuştur." dedi.

Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin yeni müzakere ihtimalini de değerlendiren Özügergin, Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs Özel Temsilcisi Jane Holl Lute'un çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlatarak, "Bir senedir iki taraf arasında müzakere masasına oturulması için yeter şart ya da ortak vizyon var mı sorusunu yanıtlamaya çalışıyor. Şu ana kadar olumlu bir işaret gelmedi. Rum tarafının ne istediği tam olarak sabitlenene kadar tekrar masaya oturup da 50 sene daha kaybetmek doğru olmayacaktır, hele ki bu bekleyişte dezavantajlı konumda olan Kıbrıs Türkleriyse. Biz hiçbir çözüm modelini dışlamıyoruz, hiçbir çözüm modelinde de ısrar etmiyoruz" ifadelerini kullandı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 62
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1887
Toplam Tekil 4076669
IP 18.118.154.123






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu