BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, Lute ile telefonda görüştü - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, Lute ile telefonda görüştü
Tarih: 26.07.2019 > Kaç kez okundu? 913

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute ile telefonda görüştü.

Görüşme, Lute’un kendi talebi üzerine dün akşam saatlerinde gerçekleşti.

Edilen bilgiye göre, Lute, Guterres ve diğer taraflarla yaptığı temaslar hakkında Cumhurbaşkanı Akıncı’ya bilgi verdi.

Lute, liderlerin 9 Ağustos’taki yapacakları görüşmenin olumlu geçmesi dileğinde bulundu.





Burcu: “Bizim haklarımız tek yanlı olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin insafına terk edilemez”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek yanlı olarak aldığı kararlar ve kurduğu fonlar bizim için hiçbir güvence teşkil edemez, çünkü bizim haklarımız tek yanlı olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin insafına terk edilemez.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Burcu, Rum lider Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdiği mektupla ilgili açıklama yaptı.

Burcu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıs Türk tarafını dışlayarak tek yanlı olarak sürdürmeye ısrar ettiği hidrokarbon çalışmalarının bir sonucu olarak ada etrafında yükselen tansiyonu düşürmek amacıyla Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından hidrokarbon konusunda yapılan önerinin Rum lider tarafından reddedildiğini anımsattı.

Burcu şöyle devam etti:

“Kıbrıs sorununa bilindiği gibi henüz kapsamlı bir çözüm bulunamamıştır ve bir federal yapı veya müşterek bir federal yönetim henüz yoktur. Dolayısıyla, hidrokarbonlar ve diğer doğal kaynakları ortaklaşa yöneten merkezi bir yönetim de mevcut değildir. Kapsamlı bir çözüm oluncaya kadar Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bizim de haklarımızın bulunduğu ada etrafındaki zenginlikler konusunda tek başına tasarrufta bulunma yetkisi söz konusu olamaz.

Sayın Anastasiades’in mektubundaki diğer bir yanılgısı da kendi meclisinden geçirdiği ‘hidrokarbon fonu’ kararının Kıbrıslı Türklerin haklarını gözeteceği iddiasında bulunmasıdır. Rum liderin bu iddiası hiç inandırıcı değildir. Bilinmesini isteriz ki Kıbrıslı Türkler hidrokarbon faaliyetlerinin tüm aşamalarında ve süreçlerinde söz sahibi olmalıdırlar. Bir fon kurulacaksa o da diğer hususlar gibi ele alınıp birlikte kararlaştırılması gereken bir şeydir. Cumhurbaşkanımızın önerisi de zaten ortak bir fon oluşturulması hususunu da içermekte idi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin tek yanlı olarak aldığı kararlar ve kurduğu fonlar bizim için hiçbir güvence teşkil edemez, çünkü bizim haklarımız tek yanlı olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin insafına terk edilemez.”





Başbakan Tatar, Yavuzalp’ın ölümü nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı

Başbakan Ersin Tatar, Türkiye’nin eski Lefkoşa Büyükelçilerinden Ercüment Yavuzalp’ın ölümü nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı.

Başbakan Tatar, Yavuzalp’ın ölümünü üzüntüyle öğrendiğini belirterek, “Onun Kıbrıs’ta büyükelçilik görevi yaptığı 1967-1970 yılları arasında Kıbrıs Türk Yönetimi kurulmuş, Kıbrıs Türk Halkı Rum idaresi altında yaşamak istemediğini, kendi kendini yönetmek amacında olduğunu tüm dünyaya ilan etmişti” dedi.

“Yavuzalp, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarıyken ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edilerek, egemenliğimiz, bağımsız bir devlet olarak dünyadaki yerimizi alma arzumuz net bir şekilde ortaya konulmuştur” diyen Tatar, Büyükelçi Yavuzalp’ın, Kıbrıs Türk Halkı’nın ateş çemberinden geçtiği dönemlerde görev yapmış, sevilen, saygın ve başarılı bir diplomat olduğunu vurguladı.

Tatar, Yavuzalp’a Allah’tan rahmet, yaslı ailesi, sevenleri ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, Türkiye Dışişleri Bakanlığı mensuplarına başsağlığı diledi.





Turizm ve Çevre Bakanı Üstel Ankara’ya gidiyor

Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüşmek üzere bugün Ankara’ya gidiyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Üstel günü birlik gerçekleştireceği Ankara ziyaretinde, Türkiye Cumhuriyeti Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile saat 14.00’de bir araya gelecek.

Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel’e Ankara ziyaretinde, Bakanlık Müsteşarı Mustafa Erişmen ve Bakanlık Özel Kalem Müdürü Batu Beyit eşlik edecek.





Sondaj gemilerinin Doğu Akdeniz'deki çalışmaları sürüyor

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de görev yapan sondaj gemileri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının refakatinde çalışmalarını sürdürüyor.

Millî Savunma Bakanlığı tarafından, Doğu Akdeniz'de görev yapan sondaj gemilerine refakat eden Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarına ilişkin görüntüler Twitter'dan paylaşıldı.

İnsansız hava aracından alınan görüntülere yer verilen paylaşımda, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız, Doğu Akdeniz'de sondaj çalışması yapan gemilerimize, havadan BAYRAKTAR TB-2 İHA, deniz karakol uçağı ve deniz helikopterleri, su üstünden firkateyn, korvet ve hücumbotlar, su altından denizaltılar ile sürekli ve kesintisiz refakat ediyor." ifadeleri kullanıldı.





Londra Temsilcisi Tuncalı, TC Londra Büyükelçisi Yalçın’ı ziyaret etti

KKTC’nin Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 45. yıldönümü nedeniyle Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın’ı ziyaret etti.

Temsilcikten yapılan açıklamaya göre, Tuncalı’ya, temsilcilik çalışanlarıyla Birleşik Krallık’ta yaşayan Kıbrıslı Türkleri temsilen bir heyet eşlik etti.





Tuzla Şehitleri anıldı

Larnaka’ya bağlı Tuzla’da 1956-1974 yılları arasında şehit olan 21 Tuzlalı, düzenlene törenle anıldı.

Tuzla Şehitliği’nde yer alan törende, Gazimağusa Kaymakamı Kemal Serpal, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına Merkez Komutanı Topçu Albay Erdem Atasoy, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına 4. Piyade Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Ali Koruk, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, siyasi parti temsilcileri, dernek, vakıf, kurum ve kuruluş temsilcileri tarafından şehitliğe çelenk konuldu.

Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden törende, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ile Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre konuşma yaptı.

Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, törende yaptığı konuşmada, Tuzla gibi küçük bir yerleşim yerinde 21 can verildiğini belirterek, “Bu şehitler olmasaydı, bu topraklar vatan olmazdı, direniş devam edemezdi” dedi.

Töre, “Bu toprakları, ne ABD, ne Fransa, ne İngiltere ne de Yunanistan bize bahşetmiştir. Hatta hakkımız olan her şeyi elimizden almak için Rum’un sırtını sıvazlamışlardır bu ülkeler” diye konuştu.

1974 Barış Harekatı ile “gereğinin yapıldığını” ifade edem Töre, Kıbrıs üzerindeki oyunların devam ettiğini vurguladı.

Meclis Başkan Yardımcısı Zolru Töre, “garantörlük kalksın, Türk askeri adadan gitsin” gibi söylem ve taleplerle Kıbrıs’ı Helenleştirme faaliyetinin Rum tarafında devam ettiğini söyledi.

Töre, Rum tarafının şimdi denizleri işgal etmeye çalıştığını vurgulayarak, “TC ve KKTC’nin kararlılığı sayesinde denizlerde Rum-Yuna işgali gerçekleşmeyecek, KKTC ve TC’nin hakları burada da korunacaktır” dedi.





1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı etkinliklerle kutlanacak

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın 43’üncü, efsanevi Türk Mukavemet Teşkilatı’nın 61’inci ve Kıbrıs’ın fethinin 448’inci yıl dönümü olan 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı, etkinliklerle kutlanacak.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı basın bürosundan verilen bilgiye göre, kutlama etkinlikleri yarın başlayacak ve 1 Ağustos Perşembe günü tamamlanacak.

Bu kapsamda 25 Temmuz - 1 Ağustos tarihleri arasında ülke genelindeki tüm şehitlikler halkın ziyaretine açık olacak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 1016
Toplam Tekil 4072943
IP 3.141.30.162






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu