İlhan KARAÇAY yazdı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









İlhan KARAÇAY yazdı
Tarih: 09.03.2019 > Kaç kez okundu? 958

Paylaş


Değerli Dostlar,

Mart ayı bültenine koyacağım aşağıdaki haber-yorumu, aciliyetine istinaden şimdi, çok önemli gördüğüm adreslere gönderiyorum.



İlhan KARAÇAY yazdı:



De Telegraaf Gazetesi Genel Yayın Müdürü'nün popülizm sevdası

Büyükelçimizin nezaket ziyaretini istismar etti.



Başlık: 'Erdoğan'ı ziyaret mi? Ehh, hayır teşekkür.'



Hollanda'nın en büyük gazetesi De Telegraaf'ın Genel Yayın Yönetmeni Paul Jansen, 2 mart tarihli başyazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştürme teklifini kabaca ret ettiğini iddia etti.

Yazmış olduğu bir yorumun ana konusundan çıkarak, hiç olmadık bir yerde, Lahey Büyükelçimiz ile görüşmesini anlatmaya başlayan ve Erdoğan ile görüşme teklifini ert edişini ballandıra balllandıra anlatan Paul Jansen, ABD Büyükelçiliğindeki yemekli toplantı yazısına, ''Erdoğan'ı ziyaret mi? Ehh, hayır teşekkürler' başlığını atarak popülizm yaptı. Paul Jansen yazısında, kendisine nezaket ziyaretinde bulunan Lahey Büyükelçimiz Şaban Dişli'yi de tiye alan bir tavır takındı.



Lahey Büyükelçimiz Şaban Dişli Başyazar Paul Jansen



Hollanda asıllı ABD Lahey Büyükelçisi Pete Hoekstra'nın davetine, birkaç başyazar ile birlikte katılan Paul Jansen, o toplantıda neler konuştuklarını dile getirirken, hiç olmadık bir yerde konuyu değiştirerek, Lahey Büyükelçimiz Şaban Dişli'nin kendisini ziyaretine değindi.

Paul Jansen'in kaleme aldığı başyazıyı, eski Başkonsoloslarımızdan Orhan Ertuğruloğlu'nun tercümesi ile sunuyorum:



Paul Jansen, yazısına şöyle başlamış:

''Geçtiğimiz salı günü (26 şubat), Amerika'nın Hollanda Büyükelçisi , Hollanda gazetelerinin baş editörleriyle bir yemek yedi. Yemek, Lahey'deki şık ikametgahta düzenlendi. Yüksek parmaklıkların ve korumaların uzağında, bizi çatırdayarak yanan ateşin ısıttığı sıcak bir ev ortamı bekliyordu. Duvarlarda Hollanda sanatından bir çok eser vardı.

Yemek akşamı misafir odasında samimi bir topluluk vardı. Büyükelçi ile altı baş redaktör arasında düşmanlıktan hiçbir eser yoktu. Hollanda kökenli, atmış yaşlarında cana yakın Hoekstra, bizimle her şeyi gayet samimi konuştu. "Off the record" bir görüşme olduğundan konuşulanları burada yazmıyorum. Amerikan Kongresinde uzun yıllar edindiği siyasi tecrübeyle büyükelçi şaşırtıcı derecede rahat konuşuyordu. Hollandalılar'a has dobralığını kaybetmediğinden, bu bazen diplomatik kadroda rahatsızlıklara yol açıyormuş.''



Başyazar Jansen yorumunda, ABD Büyükelçiliğinde konuşulan önemli konuları bir kenara atarak, sırf popülizm yapmak için şunları yazdı:



''Büyükelçilerle, siyaset adamlarıyla, önde gelen iş adamlarıyla görüşmek, baş editörün görevlerinin bir parçasıdır. Bu bazen zorluklara neden olur. Nitekim son olarak, otokratik siyaseti dolayısıyla gazetemizin sütunlarında düzenli olarak eleştirilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temsilcisi Türkiye Büyükelçisini kabul ettim. Bir süre sonra büyükelçi, Erdoğan ile beni görüştürebileceği anlamında bir şeyler söyledi. Ülkede o kadar gazeteci hapisteyken bu fikri pek beyenmediğimi ifade ettim. Büyükelçinin yüzü sfenks gibi oldu.''



BÜYÜKELÇİMİZ NE DEDİ:

Hollandalı yazarın, popülizm yapmak için yazdığı Erdoğan konusunu,

Lahey Büyükelçimiz Şaban Dişli'ye sordum.

Dişli bu konuda şunları söyledi: ''Siz de biliyorsunuz ki, burada göreve başladığım günden bugüne, Hollanda'daki etkili ve yetkili bir çok isimle diyalog içine girdim. Bunlardan birisini de De Telegraaf Genel Yayın Yönetmeni Paul Jansen bey ile yaptım. Paul Jansen bana, Türkiye'deki tutuklu gazetecilerden söz edince, kendisine şunları söyledim: 'Bana yönelttiğiniz bu soruyu, isterseniz direkt olarak sayın Erdoğan'a sorabilirsiniz. Size bu imkânı hazırlayabilirim. İsterseniz üç beş meslektaşınız ile birlikte sizi Ankara'da misafir edebiliriz. Uçak biletleriniz ve oteliniz tarafımızdan ayarlanabilir. Böylece, merak ettiğiniz konuları sayın Erdoğan'ın ağzından direkt duyabilirsiniz'.

Paul Jansen bana sadece teşekkür etti. Yazdıklarını görünce ben de şaşırdım doğrusu.''





Lahey Büyükelçimiz Şaban Dişli, yapmış olduğu bir nezaket ziyaretinin istismar edilişine üzüldüğünü belirtti.



ABD Büyükelçiliğindeki konuları aktarırken, hiç olmadık bir yerde, Türkiye Büyükelçisi ile görüşmesini ve Erdoğan konusunu araya sokarak gereksiz bir popülizm sevdası gösteren bu yazar için şimdi soruyorum:



Kendisine bir büyükelçi tarafından nezaket ziyareti yapılan bir Genel Yayın Müdürü, bu ziyaret sırasında iki ülkeyi yakından ilgilendirecek ve ilgi çekecek konuları kaale almayarak, sadece nazikçe yapılan bir daveti, hem de başlık olarak kullanırsa, bunda bir art niyet aranmaz mı?



Bu başyazar, bir büyükelçi ile konuşulan sosyal, ekonomik ve kültürel konuları es geçip, sadece Erdoğan odaklı popülizm yaparsa, bunda da bir art niyet aranmaz mı?



Bir başyazar, bir büyükelçi ile görüşmesini, başını ve sonunu belirtmeden, sadece bir konuya değinirse, iki ülke arasındaki dostluk yerine, düşmanlığı körüklemez mi?



Versin bakalım bu başyazar, bu soruların cevaplarını.

Yazık, hem de çok yazık...





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 581
Toplam Tekil 4068503
IP 18.226.187.24






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu