GÜRCİSTAN SEÇİMLERİ - Volkan AYDEMİR - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









GÜRCİSTAN SEÇİMLERİ - Volkan AYDEMİR
Tarih: 19.02.2019 > Kaç kez okundu? 1519

Paylaş


Gürcistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Salome ZURABAŞVİLİ yıllarca Fransa Dışişlerinde üstdüzey görevlerde bulundu. Daha sonra aniden anavatanını hatırlayarak 10 yıl önce Gürcistanda kurduğu partinin başına geçti ama geçen yıla kadar vazgeçemediği Fransa vatandaşlığından çıkıp Gürcistan vatandaşı olarak seçime girip kazandı.



Fransızlar Gürcistana büyük ilgi gösteriyor. Nedenlerinden birisi Fransanın ekonomik gücü olan şarap! Evet Dünya şarap piyasasına hakim olan Fransa bu konuda Gürcistan’ın kendisini ekarte edeceğini düşünüyor ve Batum sahillerinin rekreasyon ve park çalışmasını ücretsiz inşa edip Karşılığında Gürcistan ev yapımı şarapları toplatıyordu. Şimdi bu hanım sayesinde üzüm bağlarına ve şarap üretimhanelerine hüküm edecek. Diğer bir neden Gürcistanın sınır komşusu olan Ermenistana duyulan sevgi ve sempatileri. Yani Gürcistan Ermeni politikasında Fransanın jandarması olacak! Boru hatları, BTK gibi projelerde ortak olan Gürcistan sayesinde Kafkasya’da artık Fransanın bir eli olacak. Rusya ve Türkiye bu durumda ne yapmalı? Türk dış siyaseti BTK ve boru hattı ile paydaş olduğu Gürcistana temkinli yaklaşıp Azerbaycan ve Türkiye çıkarlarını tavizsiz ve denge siyaseti ile üst seviyede tutmalı. Taraflar arasında Kazan-kazan olan ortaklık politikası devam etmeli.

Rusya AB ülkelerine temkinli yaklaşıyor, nedeni hep işgal edilme korkusu yani ABD’ye karşı zaman içinde küçük küçük kaybetme endişesi. Hakkını vermek gerekir ki; ABD dış siyaseti gerek planlama ve strateji gerekse uygulama yolları konusunda kıyas götürmez bir derinliğe ve başarıya sahip. Game in Game olan stratejilerinde toplumların algısını zamanla yönlendirerek aynı toplumu yönetebiliyorlar. Rusya bu konuda daha ilkel şekilde çalışıyor. Yani, Bilişim çağını yakalamış bir devle sanayi çağında kalmış bir devin savaşında toplum iradesini yanına alan taraf elbette kazanacaktır. Rusya bu kaybı yaşamamak için geçmişteki demir perde siyaseti ile kapalı, katı ve tavizsiz bir tutum izleyerek hemen güney batısındaki Gürcistan’a Kırım veya Ukrayna taktiği uygulayabilir.

Zira yaklaşık on yıl önceki Osetya geriliminde amerikancı tavrı unutmuş değil.

Buna karşılık AB ülkelerinin izlediği yol ise ufak ufak AB üyeliği ile Gürcistan gibi ülkeleri mental ve siyasi olarak Rusya birliğinden koparmak.

Zaman içinde hep birlikte göreceğiz..



TADEF Genel Başkanın Vekili



Volkan Aydemir.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 54
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1322
Toplam Tekil 4076103
IP 3.144.97.189






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 3.218 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu