BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Rum liderliğinin yalpalamaları çözümün önündeki en ciddi engel" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Rum liderliğinin yalpalamaları çözümün önündeki en ciddi engel"
Tarih: 15.02.2019 > Kaç kez okundu? 858

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum liderliğinin yalpalamalarının, önce kabul ettiklerinden geri adım atmasının, siyasi eşitliğin temel parametrelerini inkara yönelmesinin çözümün önündeki en ciddi engel olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, yaptığı yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Kıbrıs’ta yıllardır çözümsüz kalmış bir sorun vardır ve sorun var oldukça arayış da sürecektir. Nedeni de mevcut durumun, yani statükonun tehlikeler barındırıyor olmasıdır. Statüko, Kıbrıslı Türkleri uluslararası hukukun dışında bırakan ve özellikle genç kuşaklarımızı gelecek belirsizliği içinde yaşatan temel faktördür. Kıbrıslı Türk varlığı ve kimliği yıllar geçtikçe erozyona uğramakta, kendi vatanında özne olamama riski ile yüz yüze kalmaktadır. Öte yandan dışlanmış bulunduğu ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ sadece Rum toplumunun sahipliğinde, uluslararası tanınmış kimliği ile BM’de ve AB’de bulunmanın nimetlerinden haksız biçimde yararlanmaktadır. Bu durum böylece sürüp gidemez. Daha önce de söylediğim gibi statüko bugün en çok Kıbrıslı Türkleri mağdur etmektedir; ancak daha uzun vadede Kıbrıslı Rumların da yararına olmayacaktır. Bu sese bugün kulak vermeyenler yarın bunu yaşayarak öğreneceklerdir.”



Başbakan Erhürman TBMM Başkanı Yıldırım'ı ziyaret etti



Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım'ı ziyaret etti.

Başbakan Erhürman, Ankara temaslarına TBMM ziyaretiyle başladı. Erhürman, bu çerçevede TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ı ziyaret ederek, bir süre görüştü.

Erhürman bugün de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile görüşecek.

Başbakan Erhürman, bugün ayrıca TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’nun düzenleyeceği "6. Yılında Ombudsmanlığın Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu sempozyumun açılışında konuşma yapacak.



Erhürman, Ankara’da yaşayan Kıbrıslı Türklerle buluştu



Başbakan Tufan Erhürman, Ankara'da yaşayan Kıbrıslı Türklerle buluştu.

Başbakan Erhürman, Grand Ankara Otelde yer alan “Buluşma Toplantısı”nda, Ankara'da yaşayan vatandaşlara, Kıbrıs sorununda yaşanan son gelişmeler yanında KKTC’deki son gelişmelerle ilgili bilgiler verdi, yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerden ülkelerine yatırım ve lobicilik alanında destek istedi.

Erhürman, hükümet olarak Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Kıbrıs Türk halkının haklarını koruyan, adil bir çözüm yanında ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınması ve uluslararası alanda görünür olması için çalışacaklarını vurguladı.

Başbakan Erhürman, Kıbrıs Türk tarafının; Cumhurbaşkanı, hükümet ve muhalefet olarak sıfırdan bir müzakereye karşı olduğunu belirterek, bu konuda tüm siyasilerin renk farklılıklarına rağmen sıfırdan bir müzakere sürecine başlamaya karşı olduğunu söyledi.

Erhürman, konuşmasında, "Eğer niyet varsa sonuç odaklı, ucu bucağı belli olan bir süreçle çözüme ulaşmak için masaya otururuz ama sıfırdan müzakereye Kıbrıs Türk tarafında evet diyen kimse yoktur" dedi.

Erhürman, Annan Planı’nda bunun yapıldığını ancak şimdi müzakere masasına sonuç odaklı ucu bucağı belli olan bir süreç içinde oturmak istediklerini belirterek, topun Rum lider Anastasiades'te olduğunu, Kıbrıs Türk tarafının oynamaya hazır olduğunu, yeter ki doğru şekilde oynanmasını beklediklerini kaydetti.

Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk tarafının artık müzakere masasında zaman kaybına tahammülü olmadığını vurgulayarak, taraflar masaya oturacaksa sürecin; BM şemsiyesi altında, siyasi eşitlik temelinde, zaman dilimi içerisinde ve sonuç odaklı olması gerektiğini söyledi.



Özersay, İrlanda ve Almanya Büyükelçileriyle görüştü



İrlanda Büyükelçisi Deirdre Ni Fhalluin ve Almanya Büyükelçisi Franz Josef Krempt ile görüşen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, “Mümkün olan her platformda uluslararası aktörlerin temsilcilerine sesimizi duyurmaya ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Ayrı ayrı gerçekleştirdiği görüşmelerle ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Özersay, “Kıbrıs sorununda gelinen ve gelinemeyen noktayı ele aldık ve görüşlerimizi paylaştık. Ayrıca Brexit konusunda Avrupa Birliği’nin karşı karşıya olduğu sıkıntıları da değerlendirme fırsatı bulduk. Mümkün olan her platformda uluslararası aktörlerin temsilcilerine sesimizi duyurmaya ve çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.



Özersay, Mavroyannis ile görüştü



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile görüştü.

Özersay görüşmeyi sosyal medya hesaplarından “Uzun bir aradan sonra Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis ile yeniden görüştük. Gerçekçi yaklaşımlarla tüm ilgili taraflarla diyalog halinde olmak gerek... Çalışmaya devam” ifadeleriyle fotoğraflı olarak duyurdu.



Nami: “Doğu Akdeniz'de doğal gaz konusunda gerekli adımları atacağız"



Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, "Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatini doğal gaz konusunda diğer konularda olduğu gibi koruyacağız ve gerekli adımları atacağız." dedi.

Bakan Özdil Nami, AA muhabirine gündeme ilişkin yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi'nin Ada etrafında doğal gaz arama faaliyetlerine tek yanlı olarak devam ettiğini bildirdi.

Türkiye'nin doğal gaz ve petrol arama gemisi Fatih'in şubat ortalarında Kıbrıs açıklarında arama faaliyetlerine başlamasının daha önce Türkiye ile varılan mutabakatlar çerçevesinde olduğunu ifade eden Nami, "Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatini doğal gaz konusunda diğer konularda olduğu gibi koruyacağız ve gerekli adımları atacağız." diye konuştu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne daima enerji konusunda iş birliği çağrısı yaptıklarının altını çizen Nami, buna karşılık Rum tarafından bugüne kadar olumlu bir cevabın gelmediğini aktardı.

Nami, Güney Kıbrıs ile iş birliği arzu ettiklerini belirterek, "Bu oluşur veya oluşmaz. Biz, Türkiye Cumhuriyeti ile oluşturduğumuz stratejik politikaları mutabık kaldığımız takvim çerçevesinde uygulamaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ada etrafında çıkarılacak doğal gazda Kıbrıs Türk halkının da hakkı olduğu gerçeğini tüm dünyanın kabul ettiğine işaret eden Nami, "BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in raporuna ve ABD tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında 'Ada'nın etrafında bulunacak kaynakların mutlaka her iki halkın hakları korunarak devreye konulması gerektiğini' vurguladılar." şeklinde konuştu.

Nami, Rum lider Nikos Anastasiadis'in "Kıbrıs Türk halkının doğal gazdan gelecek haklarını çözüm olana kadar bir fonda toplanması önerisinin akla mantığa uymayan, kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığını" savunarak, "Kıbrıs'ta bir çözüm olmadan doğal gazdan gelecek gelirler eğer bir fona konulacaksa bu fona kimsenin dokunmaması gerekir. Buna, Türk tarafı gereken tepkiyi verir." değerlendirmesinde bulundu.

Nami, "Doğu Akdeniz'de çıkacak doğal gazın Avrupa'ya taşınmasının en rahat, en ekonomik, en hızlı yolu Türkiye üzerinden gitmesidir. Türkiye'de oluşmuş muazzam bir altyapı zaten var. Türkiye ile Kıbrıs arasındaki mesafe de ana karaya bağlanabilmesi için en kısa mesafedir." dedi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 43
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1431
Toplam Tekil 4076212
IP 18.219.236.62






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu