Sosyal medyanın önemi… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Sosyal medyanın önemi… - Necdet SİVASLI
Tarih: 07.12.2018 > Kaç kez okundu? 431

Paylaş


Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İl Başkanları Toplantısı’nda eski tarz propaganda faaliyetleri yerine sosyal medyanın kullanılacağını söyleyerek yeni bir sayfa açmış bulunuyor.



Günümüzde sosyal medya hayatımızın her noktasına girmeye başladı.

Zamanla yarışta, sosyal medyanın önemi zaten tartışılmaz. Kaldı ki, seçim çalışmaları sırasında daha önce başlatılan propagandalarda hem parasal, hem çevre kirliliği hem zaman kaybı nedeni ile siyasilerin yüzünü sosyal medyaya dönemeye başlamaları da yeni bir dönemin başlangıcı olarak öne çıkıyor.

Ak Parti’nin seçim kampanyasının sosyal medyaya taşınma kararının diğer siyasi partileri de aynı noktaya çekecektir.

Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın propaganda çalışmalarında neden sosyal medyaya yüzlerini döndüklerini açıklayan açıklamasına göz atalım:

“Çok eskilerden beri yerleşmiş seçim kampanyası anlayışı vardır. Şehirlerimizin caddeleri, sokakları her yeri parti bayraklarıyla, afişlerle donatılır. Biz bununla ilgili bir düzenleme yaptık. Kimse buna riayet etmiyor. Partilerin ve adayların görünürlüğünü sağlamaya yönelik bu kampanya tarzı güç gösterisi olarak devam ettik. Günümüzde artık buna ihtiyaç yok. Bunu artık çok ilkel buluyoruz. Eski tarz kampanya yöntemleri şehirlerimiz kirleten, tepkiye yol açan bir hale geldi. Gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan kampanya yöntemini tamamen terk ediyoruz. Çevreye ve insana saygılı seçim kampanyası yürütme kararı aldık. Parti teşkilatı ve seçim koordinasyon merkezilerinin olduğu yere bayraklar asılabilir, bunun dışına görüntü kirliliğine müsaade edilmeyecek, belirtilen saatler dışında otobüs dolaştırılmayacak. Partilere ve adaylara çok ciddi, maddi ve manevi maliyet getiren, şehirlerimizi kağıda boğan israf kaleminden de kurtulmuş olacağız. Tasarrufu sadece devlette aramayalım, bu da tasarruf. Çevreci bir parti olarak bu hassasiyeti gösterme kararı aldık. AK Parti her alanda olduğu gibi siyasetin dijital boyutunda da öncü bir partidir. Bunu da ispatlayacak.”

Söz sosyal medyada açılmışken, konuyu biraz daha açalım:

Dikkat edilecek olursa dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sosyal medya önemli bir yer edinmeye başladı. İletişim Fakültelerinde sosyal medya dersleri verilmeye başlandı.

Bir anda birçok kinin ulaşabileceği sosyal medya ağları kuruldu.

Özellikle internet ortamında hizmet veren sosyal medya ağlarına olan ilginin de artmakta olduğunu görüyoruz. Sosyal yaşantımızda artık tartışılmaz bir yere gelen sosyal medya, aynı zamanda okurlarına hızlı, güvenilir ve tartışılmaz haber ve yorumların ulaştırılmasında da önemli bir ağ olarak görülüyor.

Şunu görmekteyiz:

Sosyal medya iyi kullanılabilirse her alanda çok daha etkili olabilir. Yerel seçimlerden önce siyasi propagandalarda da kullanılacak olan sosyal medyanın önemini seçim sonrası daha net görebileceğiz.

Yaşamımızın vaz geçilmez noktası haline gelen internet kullanımı, hem bir ihtiyaç, hem de eğlence gereksinimini karşılıyor. Farklı sosyal uygulamaların da, ekstra bir kazanç sağladığını görmekteyiz.

Birçok insanın geçimini sağladığı bir meslek olması da öneminin ne denli büyük olduğunu gösteriyor.

Daha da önemlisi bu kitle araçlarının ortak özelliklerinden biri ücretsiz olarak sunulmasıdır. Olumlu ve olumsuz yönlerinin olduğu gibi, bilinçli ve doğru kullanıldığı zaman faydalarının tartışmasız olduğunu da söyleyebiliriz.

Şimdi başa dönelim:

Seçim propagandaları büyük paralarla yapılıyor. Sonrasında çevre kirliliği yaşıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medyaya dönülmesi ile hem harcamalardan, hem de çevre kirliliğinden kurtulabileceğimizin altını çiziyor.

Doğal reklamın en kolay şekli, günümüzde sosyal medya araçlarını etkili şekilde kullanmaktan geçiyor.



Aynı şekilde reklam giderlerinin büyük bir bölümü sosyal medya kullanımı ile azaltmak da mümkün. Özellikle gerçeklik içeren hikâye tarzı reklamlar sosyal medya araçlarında oldukça ilgi görüyor.

Yapılan bir araştırmaya göre Küçük işletmelerin % 78’i yeni müşterileri çekmek amacıyla sosyal medyayı kullanıyor. Ayrıca, müşterilerin % 33’ü, sosyal medyayı yeni marka ürün ve hizmetlerini nasıl tanımladıklarını belirledi.

Bir başka yazımızda sosyal medya ile ilgili daha kapsamlı bir yazıyı sizlerle buluşturacağız.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1579
Bugün Tekil 33
Toplam Tekil 4063003
IP 18.221.165.246






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























8 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Ba ka dile uymaz anan n sesi, Her s z n ararsan vard r T rk esi
(Ziya G KALP)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu