BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, Oramiral Özbal’ı kabul etti - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, Oramiral Özbal’ı kabul etti
Tarih: 14.11.2018 > Kaç kez okundu? 870

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC’nin kuruluş yıldönümü etkinliklerine Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) temsilen katılmak üzere ülkeye gelen Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ı kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Oramiral Özbal, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya, Türkiye Genelkurmay Başkanı’nın kutlama mesajını takdim etti. Cumhurbaşkanı Akıncı da, Genelkurmay Başkanı’na iletilmek üzere teşekkür mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, kabulde yaptığı konuşmada, Rum tarafının adayı Yunanistan’a bağlamayı amaçlayan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi ve şöyle dedi:

“Önce, Kıbrıs Türk Federe Devleti, sonra 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu. 35’inci yılımızı idrak ediyoruz. Eğer Rum tarafı da makul çizgiye gelir olumlu yaklaşmaya başlarsa, onlara eşdeğer, onlara denk iki kurucu devletli federal bir ortak çatı altında, eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşamaya da kapımızı açık tutuyoruz.”





Erdoğan: “Akdeniz’de kararlıyız, bizi zora sokmayın”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikalıların, Exxon’un Kıbrıs açıklarındaki sondaj çalışması için “Oraya siz girmeyin bunun dışında ne yapacaksınız yapın” havasında olduğunu söyledi.

Erdoğan Fransa dönüşü uçakta açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’de mevcut uzlaşmazlığın, tehlikeli bir noktaya gitmemesi için sizce nasıl bir mekanizma işletilmesi lazım?” sorusu da yöneltildi. Doğu Akdeniz’de çıkarların çatıştığını söyleyen Erdoğan, “Bu konuda dostlarımıza da gerekeni söylüyoruz. ‘Bizi dara, zora sokmayın’ diyoruz.” ifadesini kullandı.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konu ile ilgili olarak çıkarlar çatışıyor muhakkak. ABD’lilerin Exxon Mobil ile Rumların müşterek bir çalışması var. ABD’liler de ‘Oraya siz girmeyin bunun dışında ne yapacaksınız yapın’ havasındalar. Biz malum önce kuzeyden başladık şu anda. Bu iş için iki sondaj gemimiz, iki sismik gemimiz olacak. Sondaj gemilerimizden biri Doğu Akdeniz’de, diğeri Karadeniz’de çalışacak. Sismikler zaten çalışıyor. Böylece kararlı bir şekilde biz bu yola devam edeceğiz. Yanlarında koruma, güvenlik olarak bütün her türlü tedbir alınmış vaziyette. Biz bu konuda dostlarımıza da gerekeni söylüyoruz. ‘Bizi dara, zora sokmayın’ diyoruz. Karşılıklı güven ancak bu şekilde tesis edilebilir. Bizim anlayışımız budur.”





Burcu: "Siyasal eşitliğin karşılığı kararlara etkin katılımdır"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs’ta BM kararlarında yer aldığı gibi federal çerçevede bulunacak çözümde sistemin tarafların eşit siyasi ortaklığı ilkesine dayanacağını kaydederek, “Sayısal eşitliğin olmadığı organlarda siyasal eşitliğin karşılığı da kararlara etkin katılımdır” dedi.

Burcu, “Bu temel gerçekliğe karşı olmak, federal çözüme ve siyasal eşitliğe karşı olmakla eş anlamlıdır. Kıbrıs Rum liderliğinin gerçekleri esas alarak bu hususları kendi toplumuyla açık yüreklilikle paylaşması dileğimizdir” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum Yönetimi Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun açıklamalarını değerlendirdi.

Burcu yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı’nın Kıbrıslı Türklerin azınlık olmayı kabul etmeyeceğini ifade eden açıklamalarına karşılık Rum Yönetimi sözcüsü Prodromos Prodromu, siyasi eşitliğin sayısal eşitlik anlamına gelmeyeceğini ifade ederek, Kıbrıslı Türklerin işleyebilir olmayan bir devlet talebinden vazgeçmeleri yönünde bir açıklamada bulundu.

Sayın Prodromos Prodromu’nun açıklamasında belirttiği gibi siyasi eşitlik elbette her federal organda sayısal eşitlik anlamında değildir. Federal organların bazılarında sayısal eşitlik olacağı gibi, bazılarında ise 2’ye 1 oranında temsiliyet olacağı genel çerçevede uzlaşılmış bir husustur. Sayısal eşitliğin olmadığı federal organlarda ve karar alma süreçlerinde Kıbrıslı Türklerin etkin katılımı söz konusudur. Yani federal yönetimde alınacak her kararda, en az bir Kıbrıslı Türkün olumlu oyunun iştiraki gerekmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın vurguladığı husus budur. Çünkü kararlara etkin katılım olmadığı takdirde, Kıbrıs Türk kurucu devletini temsilen federal organlarda yer alacak kişilerin varlığı göstermelik olur.”

“Bu vesileyle bir kez daha anımsatmak isteriz ki federasyonlar çoğunluğun azınlığı idare ettiği sistemler değildir, kararlar üniter devletlerdeki gibi basit çoğunlukla alınamaz” diyen Burcu, şunları ekledi:

“BM kararlarında da yer aldığı gibi, Kıbrıs’ta federal çerçevede bulunacak bir çözümde de sistem, tarafların eşit siyasi ortaklığı ilkesine dayanacaktır. Sayısal eşitliğin olmadığı organlarda siyasal eşitliğin karşılığı da kararlara etkin katılımdır.

Bu temel gerçekliğe karşı olmak, federal çözüme ve siyasal eşitliğe karşı olmakla eş anlamlıdır. Kıbrıs Rum liderliğinin gerçekleri esas alarak bu hususları kendi toplumuyla açık yüreklilikle paylaşması dileğimizdir.”





Başbakan Erhürman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özbal’ı kabul etti

Başbakan Tufan Erhürman, KKTC’nin 35. kuruluş yıldönümü kutlamalarında TSK’yı temsil etmek amacıyla adaya gelen Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ı kabul etti. Özbal’a KTBK Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım eşlik etti.

Başbakan Tufan Erhürman kabulde yaptığı konuşmada, KKTC’nin kuruluş yıldönümünde TSK temsilcilerini ağırlamaktan onur duyduklarını belirtti. Erhürman, Türkiye ile ilişkilerin, gerek askeri, gerekse ekonomik açıdan kendileri için her zaman yaşamsal öneme sahip olduğunu söyledi.





Özersay, konuk medya mensuplarını bilgilendirdi

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Dışişleri Bakanlığı’nda konuk medya mensuplarına dün bir brifing verdi.

Bakan Özersay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 35. Kuruluş Yıldönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde 14 farklı ülkeden ülkemize gelen 17 yabancı medya mensubunu makamında kabul ederek Kıbrıs konusuna dair son gelişmeler, hidrokarbon kaynaklarıyla ilgili Kıbrıs Türk pozisyonu ve Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Kıbrıs’taki misyonunun geleceği konularında bilgilendirdi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bilgilendirme sonrasında konuk yabancı medya mensuplarının sorularını da yanıtladı.





Bakan Özersay KTFF ve LTTFF onuruna akşam yemeği verdi

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Bakanlığının himayelerinde gerçekleşecek “Cumhuriyet Kupası 2018” organizasyonunda karşılaşacak olan Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) U 21 Karması ile Londra Türk Toplumu Futbol Federasyonu (LTTFF) U 21 Karması onuruna bir akşam yemeği verdi.

Bakan Özersay yemekte yaptığı konuşmada, hükümet olarak yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklere yönelik başlatmış oldukları proje çerçevesinde Türk gençlerinin farklı aktiviteler bağlamında ülkemizi ziyaret etmelerini her açıdan desteklediklerini ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Özersay, yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin sosyal anlamda bir araya gelerek bir dayanışma ruhu içerisinde hareket etmelerine önemli ölçüde katkı koyan kurumlardan birisi olan LTTFF yetkililerini de bugüne değin yapmış oldukları çalışmalar ile ilgili olarak kutladı.

Bakan Özersay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 35. Kuruluş Yıldönümü bağlamında yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin ülkemizde bulunmasından memnuniyet duyduğunu ve önümüzdeki dönemde de buna benzer etkinlikleri ellerinden geldiğince hükümet olarak destekleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Bakan Özersay konuşmasının ardından federasyon yetkililerine plaket takdim ederken, LTTFF yetkilileri de Özersay’a forma hediye etti.





Töre: “Sınır kapıları iki devletliliğin de zeminidir”

Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs arasında açılan gümrük kapıları ve geçişlerin iki halkın ve üçüncü ülkelerden gelen insanların yaşamlarını kolaylaştıran noktalar olduğunu kaydetti.

Töre, yaptığı yazılı açıklamada, “Birleşik Kıbrıs’a veya federasyon tezlerine ulaşılması mümkün olmazken güven sıkıntısına kısmen de olsa hizmet eden geçiş kapılarının açılması iki halkın da menfaatinedir” ifadelerine yer verdi.

Devletten devlete geçişin de en açık ifadesi olan sınır kapılarının iki devletliliğin de zemini olduğunu kaydeden Töre, sınır kapılarının açılmasının “Güney Kıbrıs” ve “Kuzey Kıbrıs” olgusunun pekişmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

Töre açıklamasında, “Rum zihniyetiyle ne yönetimi ne de denizlerdeki zenginlikleri paylaşamayacağımız anlaşılmaktadır. Zemini daha da zora sokan Rum-Yunan liderlerinin söylemleri ve yaklaşımları bizleri derin uykudan uyandırmalı ve devletimize dört elle sarılmalıyız. Atatürk’ün bağımsızlık aşkı Kıbrıs Türk halkına da ışık olmalıdır” ifadelerine yer verdi.





Dünya Basın Konseyleri Birliği 2018 Genel Kurulu başladı

Girne Lords Palace Otel’de yer alan Genel Kurul, açılış töreniyle dün başladı. Açılışta konuşan Dünya Basın Konseyleri Birliği Başkanı Doç. Dr. Şule Aker, 25 ülkeden üyeleri bulunan uluslararası bir kuruluş olan birliğin, basın özgürlüğünü yaymak, uygulamak ve güçlendirmek amacıyla çalıştığını belirterek, Genel Kurul toplantısında, internet yayıncılığının da basın etik ilkelerine uyulması konularının ele alınacağını söyledi.

Dünyanın dört bir yanında basın mensuplarının çok zor şartlarda çalıştığını anımsatan Aker, basın konseyleri arasında işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Birliğin misyonunun, demokrasilerin esas unsurlarından birisi olan ‘özgür basın’ uygulamalarını yaymak ve güçlendirmek olduğunu dile getiren Aker, medya ve basın mensuplarının görevlerini sorumlu bir şekilde, basın etik ilkelerine uyarak yerine getirmelerini ayrıca habercilikte, internet kullanımında, kontrolün sağlanması ve doğru şekilde kullanılmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Dünya Basın Konseyleri Birliği Birinci Başkan Yardımcısı Kishor Shresta da, dünyanın dört bir yanında basın örgütlerini iş ve güç birliği içinde çalışmalarının önemine dikkat çekerek, konseyin çalışmalarının bu amaç önemli katkı sağladığını kaydetti.

Dışişleri Eski Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da konuşmasında, KKTC’nin 35’inci kuruluş yıl dönümünün kutlanacağını hatırlattı. Konuşmasına İngilizce olarak devam eden Ertuğruloğlu, yabancı katılımcılara Kıbrıs sorunu ve Kıbrıs konusundaki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Ertuğruloğlu, 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni gasp eden Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Kıbrıslı Türklere eşitlik temelinde bir anlaşmaya hazır olmadığını savundu. Federasyonun toplumların, konfederasyonun ise devletlerin oluşturduğu bir yapı olduğunu söyleyerek, Kıbrıslı Türklerin, 35 yıllık bir devlete sahip olduğunu anımsatan Ertuğruloğlu, Kıbrıs Konusunda, geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğine vurgu yaptı.





“Cumhuriyet Sergisi” Cuma günü açılıyor

Yakın Doğu Üniversitesi'nin 38 Sanatçısının 103 Eserinden oluşan "Cumhuriyet Sergisi", 16 Kasım Cuma günü Kıbrıs Modern Sanat Müzesine bağlı sanat Merkezi'nde açılıyor.

“Cumhuriyet Sergisi” Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel tarafından saat 10.30’da açılacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, sergi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 35’inci kuruluş yıldönümünün kutlandığı 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında hazırlandı.





8. Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi yapılıyor

8. Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi pazar günü yapılıyor.

Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü Başkanı Argun Paralik, konuyla ilgili açıklamasında, KKTC’nin kuruluşunun 35. Yılı nedeniyle düzenlenen resmi kutlama etkinlikleri kapsamında yer alan ralliye KKTC’nin yanı sıra Türkiye ve Almanya’dan ekipler de katılacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı’nın himayesinde, Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü tarafından düzenlenen ralli saat 10.00’da Dışişleri Bakanlığı binası önünde başlayacak ve ralli sponsoru The Olive Tree Hotel’de sona erecek.

Devlet ve hükümet yetkililerinin de katılacağı yemeğin ardından rallide dereceye girenlere ödülleri verilecek.























Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1721
Toplam Tekil 4065929
IP 3.129.45.92






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu