BASIN BÜLTENİ Uluçay: ‘Kapıların açılması turizm ve ekonomiye olumlu yansıyacak’ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Uluçay: ‘Kapıların açılması turizm ve ekonomiye olumlu yansıyacak’
Tarih: 08.11.2018 > Kaç kez okundu? 869

Paylaş


Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasının turizm ve ekonomiye olumlu etki yapacağını söyledi. Uluçay yaptığı açıklamada, "Bilindiği üzere Derinya ve Aplıç kapıları eş zamanlı olarak varılan uzlaşı neticesinde 12 Kasım’da açılıyor. Kapıların açılmasıyla; Aplıç kapısıyla Lefke Bölgesinde, Derinya kapısı ile Gazimağusa bölgesinde bir hareketlilik yaşanacağı gerçektir." dedi.

Uluçay, ülkedeki diğer sınır kapıları gibi açılan bu iki kapının da sadece iki toplum arasında bir güven ortamı sağlamayacağını, aynı zamanda bölgelerinde Turizm ve ticaret olanaklarının artmasına ve ekonominin canlanmasına katkı sağlayacağını belirtti.

"Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz ay içerisinde Birleşmiş Milletler Genel Sektereri ile yapmış olduğu görüşme sonrası Kıbrıs konusunda yeni bir sürecin başlamasını umut ediyoruz." diyen Meclis Başkanı Uluçay, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmalarına da değindi. Uluçay şu ifadeleri kullandı:

"Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin, ilan ettiği sözde “Münhasır Ekonomik Bölge” içerisindeki 10. Parselde 10 Kasım’dan itibaren 4 ay süreyle sondaj çalışmaları yapılacağını ilan etmesi ve Türkiye'nin de Fatih sondaj gemisi ile Akdeniz'de kendi sorumluluk alanlarında sondaj faaliyetlerine başlaması malumunuzdur. Özellikle ada etrafında bulunan doğal kaynakların ortak kullanılabilmesi ve adanın geleceğine ortak ekonomik değer olarak kazandırılabilmesi en büyük arzumuzdur. Gerek Kıbrıs Türk tarafı gerek ise Türkiye’nin birlikte istikrarlı şekilde yürüttüğü ortak politikalar çerçevesinde Kıbrıs sorununun bir çözüme ulaşması konusunda niyet ve arzumuz devam etmektedir. İki bölgeli, iki toplumlu Federal bir çerçevede oluşacak olan çözümle birlikte ekonomik değerlerin sadece ada halkına değil, bölge ülkelerine de katkı sağlamasını öngörüyoruz."

Uluçay, Akdeniz bölgesindeki istikrarın sağlanması,bölge ülkelerinin de ekonomik kazanımlarının en üst dereceye varabilmesi ve her kesimin kendi toplumları adına ekonomik yönden refaha kavuşabilmesi için, bugüne kadar yürütülen mücadeleyi, bundan sonra da kararlı şekilde sürdüreceklerini de vurguladı.



Özersay, Başçeri ile görüştü



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği görevine atanan Ali Murat Başçeri ile görüştü.

Büyükelçi Başçeri, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği görevine atanması vesilesiyle Bakan Özersay’a nezaket ziyaretinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Başçeri’ye ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Yeni Büyükleçiyle çeşitli vesilelerle önceden verimli ve uyumlu çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Bakan Özersay, yeni dönemde iki ülke arasında mevcut iyi ilişkileri daha ileriye götürüleceğine inanç belirterek, Başçeri’yi yeni üstlendiği görevinden dolayı kutladı ve başarı dileklerini iletti.

Görüşmede, Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Güneş Onar ile Özel Kalem Müdürü Sonat Altuğ da hazır bulundu.



Erdoğan: “Akdeniz’daki doğal kaynakların gasp edilmesi kabul edilemez”



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milgem Projesi’nin üçüncü gemisi TCG Burgazada’nın Deniz Kuvvetlerine teslimi ve yeni tip denizaltı Aydınreis’in ilk kaynak töreninde yaptığı konuşmada “Doğu Akdeniz’deki doğal kaynakların ülkemiz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dışlanarak adeta gasp edilmesine yönelik girişimleri kesinlikle kabul etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.



Akar: "Muhataplarımız, Ege ve Akdeniz’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yer almadığı hiçbir projenin yaşama şansı olmadığını bilmelidirler"



Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Muhataplarımız; mavi vatan denizlerimizde hukuki ve tarihi hak ve menfaatlerimizin ihlal edilmesine asla müsaade etmeyeceğimizi, Ege ve Akdeniz’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yer almadığı hiçbir projenin yaşama şansı olmadığını bilmelidirler." dedi.

Akar, MİLGEM Projesi'nin üçüncü gemisi olan TCG Burgazada'nın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim törenindeki konuşmasında, savunma sanayisinde önemli adımların atıldığını, büyük başarıların gerçekleştirildiğini belirtti.

Akar, şöyle devam etti:

Akar, Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatlerini korumadaki kararlılıklarının açık olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve Deniz Kuvvetleri unsurlarımızın hepimizin, bir bütün halinde bu tür provokasyonların tekrarına müsaade etmeyeceğimiz, hak ve menfaatlerimizin korunması için gereken her türlü adımı atacağımız da herkes tarafından bilinmelidir. Bu çerçevede Barbaros Hayrettin Paşa ve Fatih gemileri, deniz yetki alanlarımızdaki faaliyetlerine Deniz Kuvvetleri unsurlarımızın refakatinde devam etmektedir. Muhataplarımız; mavi vatan denizlerimizde hukuki ve tarihi hak ve menfaatlerimizin ihlal edilmesine asla müsaade etmeyeceğimizi, Ege ve Akdeniz’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yer almadığı hiçbir projenin yaşama şansı olmadığını bilmelidirler."



Ataoğlu, İngiltere’de



Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İngiltere’de düzenlenecek olan World Travel Market 2018 Turizm Fuarı’na katılmak üzere gittiği Londra’da temaslarda bulundu.

Ataoğlu, ilk olarak KKTC Londra Temsilciliği’ni ziyaret ederek, temsilci Oya Tuncalı ile bir araya geldi. Ataoğlu, daha sonra Londra’da faaliyet gösteren Türk basını ile toplantı gerçekleştirdi.

KKTC’ye uygulanan ambargo, direkt uçuş engeli ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin engellemelerine rağmen turizmi artıracak her türlü uluslararası etkinliğe katıldıklarını anlatan Ataoğlu, Londra’da düzenlenecek Dünya Turizm Fuarı’nda KKTC standının her yıl olduğu gibi bu yıl da en iyi şekilde temsil edileceğini söyledi.

Bakanlık olarak tanıtım etkinliklerinin yanı sıra, THY ve diğer paydaşlarla farklı destinasyonlar oluşturmak için girişimlerin artırıldığını hatırlatan Ataoğlu, “Bu girişimleri de önümüzdeki süreçte artırarak devam ettireceğiz. Amacımız; Kuzey Kıbrıs’ın önde gelen sektörlerinden biri olan turizmin en iyi seviyelere ulaşmasına imkanlar sağlamaktır” diye konuştu.

Ataoğlu, Londra’da sivil toplum kuruluşları ile de biraraya geldi.

Kıbrıs Türk Toplum Merkezi ve Kıbrıs Türk Gençlik Birliği ile görüşen Ataoğlu, ardından Türk Toplumu Futbol Federasyonu’nun düzenlediği 2018-2019 sezonu sponsorları imza törenine katıldı.





Kayıp Şahıslar Komitesi'nin dört çalışanı Kolombiya’dan “Uluslararası Adli Antropoloji Uzmanı” olarak akredite edildi



Kayıp Şahıslar Komitesi (CMP), Kuzey ve Güney Kıbrıs’tan dört antropoloğu, Latin Amerika Adli Antropoloji Yönetimi’nin (DALAF) teorik ve pratik sınavlarını başarılı bir şekilde geçmeleri dolayısıyla tebrik etti.

Komiteden yapılan yazılı açıklamada, 25 Ekim'de İstenç Engin, Emine Çetinsel, Maria-Chrystalla Kyrkimtzi ve Uyum Vehit’in, Kolombiya'dan Uluslararası Adli Antropoloji Uzmanı Sertifikası ile onaylanıp akredite edildiği kaydedildi.

Açıklamada, dünyanın en eski antropoloji federasyonu olan DALAF’ın, Adli Antropoloji Pratiği ve Antropoloji ve Adli Arkeoloji'nin uygulanmasını teşvik etmek için etik ve profesyonel kriterler belirlemeye çalışan, kâr amacı gütmeyen bir sivil birlik olduğu belirtildi.

Açıklamada söz konusu eğitimlerin antropolojistlerin adli bilimlerdeki bilimsel gelişmeler konusunda doğrudan bilgi sahibi olmalarını sağlayacağı ve Komite’nin önümüzdeki yıllarda daha çok çalışanını sertifikalandırarak personelinin bu alandaki mükemmelliğini koruyacağı da ifade edildi.



KKTC'de yaşayan Maronitler St.Geroge Kilisesi'nde ayin yaptı



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yaşayan Maronitler, St. George Kilisesi’nde ayin yaptı.

Koruçam Köyü’nde bulunan 16. yüzyıldan kalma St. George Kilisesi’ndeki ayine yaklaşık 700 kişi katıldı.

Ayinde, Rum kesiminin ana muhalefet partisi AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da hazır bulundu.

Kıbrıs Maronitleri, Ortaçağ'da Lübnan'dan dini ve siyasi çatışmalar sebebiyle kaçarak Kıbrıs'a yerleşen ve Maruni Kilisesi üyesi olan, günümüzde de varlıklarını devam ettiren bir topluluk olarak biliniyor. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre Kıbrıs'ta yaklaşık 5 bin civarı Maronit yaşıyor.

















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 44
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 814
Toplam Tekil 4068735
IP 18.222.22.244






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap