ATATÜRKÇÜLÜK: TAM BAĞIMSIZLIK İLKESİ - 2 - Prof. Dr. Cihan DURA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ATATÜRKÇÜLÜK: TAM BAĞIMSIZLIK İLKESİ - 2 - Prof. Dr. Cihan DURA
Tarih: 30.04.2010 > Kaç kez okundu? 2839

Paylaş


-Atatürkçülüğün on ilkesi Bilimcilik, Sosyal Ahlâk, Millî Egemenlik, Tam Bağımsızlık, Cumhuriyetçilik, Laiklik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik ve Devrimcilik”tir.

-Bir Atatürkçü Tam Bağımsızlık İlkesi için, hayatında hangi ortam ve koşulda olursa olsun, burada verilen öğütleri uygular. Atatürkçüler bir araya geldikleri zaman birbirlerini bu öğütler bakımından bilgilendirir, aralarında bu öğütleri konuşur, tartışır, işler ve yayar.

-Bir Atatürkçü ancak bu öğütleri uyguladığı derecede Atatürkçü”dür. Kim ki bu öğütlerin hepsini bilir, üzerinde düşünür, uygular, başkalarına ulaştırır, anlatır, açıklar, ancak o “ben tam bir Atatürkçüyüm” diyebilir.

Bu yazıda Tam Bağımsızlığın Eylem bahsine girdim. Bundan önce “Bilinçlenme” konusunu açıklamıştım.



EYLEM

2.1. - Tam bağımsızlık ülküsü kafandan, yüreğinden taşıp eyleme dönüşsün, işe dönüşsün güçlü ellerinde. Nasıl dersen, yurdumuzda ekonomik, mali, siyasal, adlî, askerî ve benzeri hiçbir kapitülasyona hayat hakkı tanımayarak. Geçmiş ve günümüzdeki hükümetlerin bağımsızlığımızı zedeleyen ya da ortadan kaldıran hiçbir karar ve antlaşmasını kabul etmeyerek. Ulusal sınırlarımız içinde tam bağımsız, yani kapitülasyonsuz bir Türkiye için çalışarak. Gerektiğinde milletinle birlikte, bütün millet bireyleri ile birlikte, bağımsızlık bayrağı etrafında toplanıp kanının son damlasına kadar savaşmaya ant içerek...

2.2.- Halkımızın bağımsızlık ve özgürlüğün mahiyetini, yüksek değerini kavraması için bütün imkânlarını seferber et. Bağımsızlık ve özgürlüklerin güvence altında olması için var gücünle çalış. Her ne pahasına olursa olsun, bağımsızlık ve özgürlüklerin ihlaline, herhangi bir koşula bağlanmasına izin verme, verdirme; her şeyi göze al bu uğurda, her şeyi yap, herkesi çağır bu kutsal göreve. Türk milletini tutsak etmek isteyen herhangi bir milletin ya da gücün de, bu arzusundan vazgeçinceye kadar amansız düşmanı ol. Eğer halkınla el ele her fedakârlığı yapmaya hazırsan ve yapabilirsen, bütün insanlık saygıyla, uysallıkla eğilecektir önünüzde.

2.3.-Türk vatanına ve bağımsızlığına göz dikenlere karşı hem askerî bakımdan, hem de onların her ümidini kıracak şekilde ekonomi, siyaset ve idare bakımından kuvvetli olmak lazımdır. Ey Türk genci, işte bir görevin de budur: Ömrün boyunca devletimizin her bakımdan kuvvetli olmasının kaygısını duy, hep bu yönde kafa yor, hep bu amaçla çalış, iş yap.

2.4.-Türk Bayrağı kutsaldır, milletimizin bağımsızlık simgesidir çünkü. Onu sev, kimseyi dokundurma ona, gerektiğinde canını ver onun için. Ancak başka milletlerin de bayrağına saygıda kusur etme.



UYGULAMA

Kavramlar

Tam Bağımsızlığın “Eylem” bahsinde karşımıza çıkan temel kavramlar şunlardır: Tam bağımsızlık ülküsü, kapitülasyon, imkân seferberliği, her bakımdan kuvvetli olmak. Bunları ne kadar iyi öğrenirsek, unutmazsak, Atatürkçülüğü o kadar kolay öğrenir, o kadar kolay anlatır, o kadar verimli işleriz.

1) TAM BAĞIMSIZLIK ÜLKÜSÜ

Bir Atatürkçü için, Atatürkçülüğün 10 ilkesinin her birinin gerçekleşmesi, uygulanması, hayata geçmesi aynı zamanda birer ülküdür. Bilim ülküsü, sosyal ahlak ülküsü, milli egemenlik ülküsü gibi… Tam bağımsızlık ilkesi de öyledir, onun gerçekleşmesi, hayatın bir parçası olması da bir ülküdür. Çünkü bir ilkenin belirlenmesi, ifade edilmesi, öğrenilmesi yeterli değildir. Onun kafalara, yüreklere yerleşmesi, ellerde eyleme dönüşmesi, yaşanması, can pahasına savunulması gerekir. İşte böyle bir duruma ulaşma düşüncesi, tam bağımsızlık ülküsüdür.

2) KAPİTÜLASYON

Tam bağımsızlığın ihlali, yabancı bir güce ödün verme anlamına gelir. Her ihlal, yabancı oluşum (ülke, ülkeler topluluğu, kuruluş,…) için bir kazançtır, ona Millet”e ait bir hakkın devridir. İşte yabancının kazandığı bu hakka kapitülasyon denir. Kapitülasyon bağımlılığın meyvesidir, tam bağımsızlığın zedelenmiş olduğunun göstergesi, kanıtıdır.

3) İMKÂN SEFERBERLİĞİ

İmkân seferberliği birey, topluluk ve Millet için söz konusu olabilir.

Atatürk ilkeleri, örneğin Bağımsızlık İlkesi yolunda imkân seferberliğinin şekillerine şu örnekler verilebilir:

-Çalışmak, gece gündüz demeden İlkeleri öğrenmek, bu alanda derinleşmek, öğrendiklerini başkalarına aktarmak, onları da bu yola teşvik etmek, mümkün olduğu kadar insanı Atatürkçülüğe, onun ilkelerine kazandırmaya çalışmak;

-Bilgisini, yeteneklerini ve her türlü kaynağını Atatürkçülük için kullanmak.

4) HER BAKIMDAN KUVVETLİ OLMAK

Sadece fizikî güç ve sayı bakımından değil bilim, teknik, ekonomi, kültür, siyaset, örgütlenme,… bakımlarından güçlü olmak.

Bu durum da hem birey hem bir topluluk ve Milletimiz bakımından söz konusudur.

Birey ve toplum olarak yukarda saydığım alanlarda zirveye ulaşmayı hedeflemeliyiz. Bunu ne ölçüde becerirsek, bağımsızlığımızı da o ölçüde güvence altına almış oluruz.

Birey olarak kuvvetli olmak örneğin şunların gerçekleşmesine bağlıdır: Sağlıklı bir beden, akıl ve iyi bir muhakeme, bilimsel birikim, geniş kültür, iyi bir tahsil, iyi bir meslek, sosyallik, örgütlenme yeteneği,…



Sorular

Aşağıdaki 6 soru üzerinde kafa yorunuz. Her birini yanıtlamaya çalışınız. uygun kaynaklara başvurunuz. Arkadaşlarınıza sorunuz, ortaklaşa yanıt arayınız, tartışınız. Bazı sorular için verdiğim ipuçlarını kullanınız.

Çabalarınızı zamana yayınız, örneğin bugün, 2 soru üzerinde, yarın diğer 2 soru üzerinde durunuz, kalan sorular için de böyle yapınız.

Soruları, yanıtları çok iyi öğreniniz. Bunu sağlamak için geri dönüşler yapınız.

1) Geçmiş ve günümüzdeki hükümetler tam bağımsızlığımızı zedeleyen ya da ortadan kaldıran kararlar almış, antlaşmalar yapmış mıdır?

-Benim yanıtım “evet”tir. Bunlara birkaç örnek vereyim:

--İsmet Paşa döneminde, 1940”ların sonunda ABD ile yapılan İkili Antlaşmalar.

--1995 Gümrük Birliği Antlaşması.

--IMF ile ilişkiler çerçevesinde alınan kararlar.

2)Halkımızın bağımsızlık ve özgürlüğün mahiyetini, yüksek değerini kavramış olduğuna inanıyor musun, neden?

-Ben inanmıyorum. Temel sebebi, Tam Bağımsızlık bilincinin, halkımıza ısrarla ve yeterli şekilde aşılanmamış, bunun bir eğitim konusu olarak görülmemiş olmasıdır. Üstelik bu ihmal giderek güçlenmiştir. Günümüzde ise tam bağımsızlık bilinci -ne yazık ki- tamamen terk edilme yolundadır.

3) Günümüzde Türk milletini tutsak etmek isteyen millet ya da güçler var mıdır? Varsa hangileridir, bu emellerini hangi davranışlarından anlıyorsun?

4)Dünya, Tam Bağımsızlığı üzerinde titreyen bir ülkenin önünde neden saygıyla eğilir?

5) Atatürk”ün, bizden başka milletlerin bayrağına da saygılı olmamızı istemesinin sebebi ne olabilir? O bu duygusunu, hayatında somut bir örnek vererek de göstermiştir. Bu yaşanmış olayı anlatır mısın?

6) Türk genci, neden dolayı ömrü boyunca devletimizin her bakımdan kuvvetli olmasının kaygısını duymalıdır?

-Çünkü Tam Bağımsızlık devletimizin yalnız askerî veya başka bir bakımdan değil, her bakımdan -altını çiziyorum- her bakımdan güçlü olmasına bağlıdır.









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1139
Toplam Tekil 4074415
IP 3.147.104.248






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu