BASIN BÜLTENİ Erhürman: “Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak gevşek federasyon yapısıyla bir sorun yaşamıyoruz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Erhürman: “Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak gevşek federasyon yapısıyla bir sorun yaşamıyoruz”
Tarih: 27.10.2018 > Kaç kez okundu? 820

Paylaş


Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk tarafının “gevşek federasyonla” sorun yaşamadığını, bunun müzakere sürecini uzatacak bir şey olmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile haftalık olağan görüşmesinin tamamlanmasının ardından basına açıklama yapan Erhürman, görüşmenin ana gündem maddesinin Kıbrıs sorunu olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bugün Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yapacağı görüşmeyi ele aldıklarını söyleyen Erhürman, Birleşmiş Milletler geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute ile yapılması beklenen görüşmeye de işaret etti.

Son günlerde gündemde olan “gevşek federasyon” konusuna da değinen Erhürman, “Bizim düşüncemiz son derece net” dedi.

Türk tarafı olarak, gerek Türkiye Cumhuriyeti gerek Cumhurbaşkanı Akıncı gerek hükümetteki tüm siyasi partilerin yönetme ilişkin uzun süredir söylediklerini, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in raporunda gördüklerini anlatan Erhürman, raporda “iyi yapılandırılmış bir süreç başlamalıdır. Ön hazırlıklar iyi yapılandırılmalıdır ve bu süreç sonuç odaklı bir süreç olmalıdır, ucu bucağı belli olmalıdır, artık ucu bucağı belli olmayan müzakereler süreci geride kalmıştır” denildiğine işaret etti.

“Dolayısıyla bizim yönteme dair söylediğimiz şey Sayın Genel Sekreter’in raporunda da yerini aldı” diyen Erhürman, bunun da, bundan sonra bir süreç başlayacaksa yönteminin aşağı yukarı belli olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Erhürman, başlayan süreçte “gevşek federasyon” meselesinin ekstra bir zaman kaybına yol açıp açmayacağıyla ilgili olarak şunları dile getirdi:

“Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak gevşek federasyon yapısıyla bir sorun yaşamıyoruz. Dolayısıyla böyle bir öneri gelecekse bu müzakere sürecini uzatacak bir şey olmaz. Bunu da niye söylüyoruz, çünkü hala içimizde bir şüphe var; Sayın Anastasiadis bunu samimiyetle yeni bir pozisyon olarak mı ortaya koyuyor yoksa acaba nasıl beceririm de bu işi daha da zamana yayar ve statükoyu korurum diye mi düşünüyor?”

Merkezi tarafı güçlendirmek isteyenin zaten Kıbrıs Rum tarafı olduğuna işaret eden Erhürman, “gevşek federasyonun” Kıbrıs Türk tarafının ne sorun yaşayacağı ne de üzerinde uzun tartışmalar yapacağı bir şey olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk tarafının tavrının net olduğunu ancak karşı tarafta aynı netliği göremediklerini anlatan Erhürman, “Merkezi yanı da güçlü olsa kurucu devletleri de güçlü olsa bileceğiz ki siyasi eşitlik olmazsa olmazdır” dedi.

Erhürman, Kıbrıs Rum tarafının duruşunun sorulması ve anlaşılması açısından bugünkü toplantının önemli olduğunu, Lute’la yapılacak olası görüşmede de bu konunun netleşeceğini kaydetti.



Spehar: “Kıbrıs’ta bir kez daha kritik bir dönemden geçildiğine tanıklık ediyoruz”



Birleşmiş Milletler günü nedeniyle, Ledra Palas’ta resepsiyon düzenlendi. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve adadaki BM Barış Gücü (UNFICYP) Şefi Elizabeth Spehar’ın evsahipliğinde düzenlenen resepsiyona Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ile bazı milletvekilleri katıldı. Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in katılmadığı resepsiyonda, Güney Kıbrıs’tan Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu ile müzakereci Andreas Mavroyannis yer aldı.

Birleşmiş Milleter (BM) sözleşmesinin yürürlüğe girmesinin 73’üncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen resepsiyonda, Elizabeth Spehar bir konuşma yaptı. BM Günü’nün, teşkilatın barış, güvenlik, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları konusundaki başarılarını hatırlamak için bir fırsat oluşturduğunu kaydeden Spehar, “Kıbrıs barış sürecinde bir kez daha kritik dönemden geçildiğine tanıklık ediyoruz” dedi.

Bir yılı aşkın bir sürenin müzakere yapılmadan geçirildiğini hatırlatan Spehar, bu durumun her iki toplumda da görüşmelerin başlayacağına yönelik umudun azalmasına yol açtığını vurguladı. Spehar, bununla birlikte, BM Genel Sekreteri’nin son raporunda kapsamlı çözüm şansının hala var olduğu sonucuna vardığını hatırlattı. Spehar, BM’nin, sonuç odaklı görüşmelerin yeniden başlaması için taraflarla temas halinde olacağı önümüzdeki günler ve haftaların bu açıdan önemli olduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve adadaki BM Barış Gücü (UNFICYP) Şefi Elizabeth Spehar Spehar, “Bu ortamda, 26 Ekim’de (bugün) liderlerin bir araya gelmeyi kararlaştırması cesaret vericidir. Müzakerelere tam bir dönüş olmasa da, yeni geçiş noktalarının açılması gibi iki toplumu ilgilendiren konularda diyalog kapısının açık tutulması için önemli bir adımdır.” dedi.

2018’deki BM Günü kutlamalarının temasının, “gençler” olarak belirlendiğini ifade eden Spehar, uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasında gençlerin önemine vurgu yaptı. Spehar, BM’nin, geleceğin liderleri olan gençleri buluşturmak için çaba harcadığını ifade etti ve iki toplumdan gençlerin ortak faaliyetlerinden örnekler verdi.

Spehar, konuşmasını “Gençler savaşın ilk kurbanlarıdır, ama aynı zamanda barışın ilk meyveleridir.” sözleriyle noktaladı.



Sivil Savunma Afet Yönetimi Ve Müdahale Tatbikatı-2018 31 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek



Sivil Savunma Afet Yönetimi ve Müdahale Tatbikatı-2018, Güzelyurt-Lefke bölgesinde 31 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında yapılacak.

Tatbikat, afet ve acil durumlarda görevleri olan Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı kadrolu personeli, Halk Örgütü personeli, KKTC Afet Yönetim Sistemi içerisinde yer alan tüm kurum ve kuruluşların yanı sıra Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne (IUSARC) üye yerel üniversitelerin arama kurtarma kulüp öğrencilerinin katılımı ile gerçekleştirilecek.

Bu yılki tatbikat senaryosunun ana kapsamını, Lefke-Gemikonağı’nın kuzeyinde deniz tabanında 7.7 büyüklüğündeki bir deprem oluşturacak.

Tatbikatın amacının, ülkedeki Afet Acil Durum Yönetim Sistemi içinde yer alan tüm kurum ve kuruluşların hazırlık seviyesini denemek, işbirliği ve koordinasyonu geliştirmek, afet ve acil durum hallerine yönelik farkındalık yaratmak, bakanlık, kurum, kuruluş arasında işbirliği ve yardımlaşmayı artırarak tespit edilecek eksikliklerin giderilmesini sağlamak olduğu belirtildi.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1186
Toplam Tekil 4067320
IP 18.191.216.163






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 3.886 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu