BASIN BÜLTENİ Özersay: “Güzelyurt’ta belirsizlik yatırımla ortadan kalkar” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay: “Güzelyurt’ta belirsizlik yatırımla ortadan kalkar”
Tarih: 24.10.2018 > Kaç kez okundu? 855

Paylaş


Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Güzelyurt’ta belirsizliğin ancak yatırımla ortadan kalkabileceğini, ekonomik ve sosyal kalkınmanın üretime verilecek destekle olacağını belirtti.

Halkın Partisi geçtiğimiz ay başlattığı “Sadece Seçimde Değil, Her Zaman Halkın İçinde” sloganıyla köy ve bölge ziyaretleri çerçevesinde Güzelyurt’ta vatandaşlarla bir araya geldi.

Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, ziyarette Kıbrıs sorunu bağlamında vatandaştan gelen “Güzelyurt verilecek mi” sorusu üzerine “Güzelyurt verildi mi, verilecek mi, veriliyor mu diye diye bu bölgemizde maalesef yıllarca belirsizlik beslendi. Verilecek-verilmeyecek tartışmasının Güzelyurt’a faydası değil zararı olur. Güzelyurt’ta belirsizlik ancak yatırımla ortadan kalkar, ekonomik ve sosyal kalkınma bu bölgemizde üretime vereceğimiz destekle olur” dedi.

HP’den yapılan açıklamaya göre, Özersay, hükümet olarak görevlerinin Güzelyurt insanına güven vermek olduğunu belirterek, “Bizim konuşmamız gereken esas konu Güzelyurt’u nasıl kalkındıracağız konusu olmalıdır. Biz hükümet olarak bu sorumluluğumuzun farkındayız” ifadelerini kullandı.

Güzelyurt ziyareti sırasında vatandaşlara konuşan Kudret Özersay şöyle dedi:

“Kıbrıs sorunu bağlamında Güzelyurt her zaman hem güneyde hem de kuzeyde bir istismar konusu oldu. Bunun üzerinden siyaset yapıldı. Benim hissiyatım şudur; biz ‘acaba Güzelyurt verilecek miydi verilmeyecek miydi, ne olacaktı, ne isteyeceklerdi’ diye konuştukça kendimizi aşağıya çekiyoruz. Özetle ihtiyacımız olan şey bu konuyu 50 sene daha konuşup ömrümüzü tüketmek değildir. Ortada bir müzakere bile yokken her konuşmada Güzelyurt verilecek-verilmeyecek konusuna takılırsak bu bize sadece zarar verir ve belirsizliği körükler. Güzelyurt insanının geleceğe bakabilmek ve belirsizlikten uzaklaşmak yönündeki beklentisini herkes dikkate almalı ve bu konuda sorumlu davranmalı, bu konuyu siyaseten istismar etmemelidir.”

“Biz önümüze bakalım, bu konuyu temcit pilavı gibi gündeme getirmek doğru değildir. Bunu yapmayalım. O zaman biz buraya nasıl kök salıp, nasıl sahip çıkacağız. Güzelyurt’a yatırımlarla sahip çıkmak gerekir” diyen Özersay, “Harita konusuna gelince, görüşmelerde altı başlıktan biridir. Bu aşamada görüşmeler olumsuz sonuçlandıktan sonra ki Cumhurbaşkanı haritayı geri çektim demesine rağmen biz halen harita konuşur, konuşulması için çaba harcarsak yersiz olur. Bu konuda ısrar edersek kimse taş taş üstüne koymaz. Ben, bu memlekette elinde haritayla gezen ve bak burayı verdiler diyerek siyaset yapan insanlar gördüm. Gezip gezip “bak burası verilecek diyerek, insanların duygularıyla oynayarak, üstelik de 50 senedir hiç sonuca ulaşmamış bir müzakere süreci varken bunun üzerinden propaganda yapmak doğru olmadığı gibi, kendisini devleti savunan insanlar olarak tanımlayanların bunu yapması da bir başka çelişkidir” dedi.

Kıbrıs Türk halkına en büyük zararı bu ve benzeri yaklaşımların vereceğini kaydeden Özersay, bu kötülüğün yapılmaması gerektiğini, Hükümete düşen görevin bakanların anlattığı projeleri hayata geçirerek, Güzelyurt’u kalkındırmak ve güçlendirmek olduğunu söyledi.

Açıklamaya göre, ekonomik sorunlarla bağlantılı çok sayıda soruya da cevap veren ve yapılan önerileri dinleyen Halkın Partisi yetkilileri bölge ve köy ziyaretlerinin devam edeceğini, sadece seçim zamanı değil, her zaman Halkın yanında olmayı sürdüreceklerini vurguladılar.





Akar: “Kıbrıs’ta oldubittiye asla müsaade etmeyeceğiz”

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Kıbrıs'ta, Ege'de ve Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye rağmen atılacak hiçbir adıma ve oldubittiye asla müsaade edilmeyecektir. Ege ve Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin yer almadığı bir projenin yaşama şansı olmadığını herkes bilmeli ve bölgeyi tehlikeye atacak provokasyondan herkes vazgeçmeli, kaçınmalıdır." dedi.

Dün bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi isteği ve kazan-kazan anlayışında olduğunu her fırsatta dile getirdiğini anlatan Akar, şunları kaydetti:

"Milletimizin bağrından çıkan ve aynı zamanda Peygamber Ocağı olarak da bilinen Silahlı Kuvvetlerimiz Ege'de, Doğu Akdeniz'de ülkemizin ve KKTC'nin hak ve menfaatlerini korumaya, Kıbrıs adasında uluslararası garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda barış ve güvenliğin teminatı olmaya devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın herkes hesabını buna göre yapsın."





Kalın: “Türkiye Doğu Akdeniz’deki haklarından vazgeçmeyecek”

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye Doğu Akdeniz’deki doğal haklarından, uluslararası hukuktan doğan haklarından hiçbir zaman vazgeçmeyecek dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kalın, “Bizim Doğu Akdeniz’de istediğimiz Kıbrıs’ın etrafındaki ekonomik bölgelerde iki tarafın da ortak menfaatlerini esas alacak bir paylaşım modelinin geliştirilmesi dedi. “Rum tarafı fiili durum yaratmak suretiyle sondaj çalışmaları yapabilirken Türk tarafının, Kıbrıs tarafının, Türkiye’nin bundan kaçınması zaten düşünülemez” şeklinde konuşan Kalın, “Türkiye Doğu Akdeniz’deki doğal haklarından, uluslararası hukuktan doğan haklarından hiçbir zaman vazgeçmeyecek” dedi.

Burada Rum tarafının şunu bilmesi lazım. Oradaki herhangi bir tasarruf, sondaj olur, başka konularla ilgili olur, Türkiye ve Kıbrıs tarafı, Kıbrıs Türkleri dikkate alınmadan, hesaba katılmadan hiçbir adımın atılması ne uluslararası hukuk açısından kabul edilebilir olacaktır ne de bizim böyle bir şeye müsaade etmemiz söz konusu olacaktır. Dolayısıyla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bizim bilimsel araştırma gemilerimiz Fatih, Barbaros ve diğerleri bu bölgede sondaj çalışmalarına devam edecekler. Bununla ilgili gerekli tedbirler de her zaman alınmıştır, alınmaya devam devam edecektir” dedi.

KKTC’de yeni bir üsle ilgili olarak da Kalın, “Böyle bir ayrı üs söz konusu değil ama orada bulunan askerlerimizin lojistik şartlarının iyileştirilmesi gibi dönem dönem yapılan birtakım güncellemeler söz konusudur. Bu rutin olarak her zaman yaptığımız bir şey “dedi.





Samani: “Akıncı, Rumların yüzleşmesini sağladı”

Cumhurbaşkanlığı Tarih ve Siyasi İşler Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın samimiyetle çözümü sağlama politikasının, tüm tarafların bir araya geldiği 5’li konferansı mümkün kıldığını, özellikle Kıbrıs Rum tarafının müzakere edilen çözümle gerçek anlamda yüzleşmesini sağladığını vurguladı.

Samani, “Cumhurbaşkanımız Akıncı’nın çözüm yönündeki ısrarlı ve samimi tutumu, ucu açık, görüşür gibi yapılan sonuçsuz ucu açık süreçler yaklaşımının sonlanmasına neden oldu, bu BM Genel Sekreteri’nin son raporunda tescillendi. İlk kez bir BM raporunda ucu açık görüşme sürecinin artık istenen bir şey olmadığı yer aldı” dedi.

Samani, “Kıbrıs Rum tarafınca tamamen başka modeller isteniyorsa, yüzleşme süreçlerini tamamlayıp bunu kendilerinin ifade etmeleri gerekir” şeklinde konuştu.

Meltem Onurkan Samani, “Nasıl bir çözümden söz edilirse edilsin, Kıbrıslı Türklerin kendi siyasi eşitliğinden taviz vermeyeceği, yetkiler merkezde veya kurucu devletlerde de olsa, eşitlik, güvenlik ve özgürlüğünü orada bulabilmelidir. Ortaklık denen de budur” dedi.





Güven Arıklı’ya “Türk Dünyası En İyi Araştırmacı Ödülü” verildi

3.Uluslararası Sosyal Bilimler kongresi Özbekistan’ın tarihi kenti Buhara’da gerçekleştirildi.

Nobel ödüllü ünlü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın açılış konuşmasını yaptığı 3. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ne Türkiye, Özbekistan, Kazakistan, Güney, Kore, Kırgızistan, Pakistan, KKTC, Makedonya ve Almanya’dan 400 akademisyenin yanında sivil toplum örgütleri ve gazeteciler katıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türk Birliği Dayanışma Derneği Başkanı ve Kıbrıs İlim Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Güven Arıklı’ya Türk dünyasındaki çalışmalarından dolayı “Türk Dünyası en iyi araştırmacı ödülü” verildi.

Dernekten yapılan açıklamaya göre ödül töreninde konuşan Arıklı, ”Güçlü Türkiye, güçlü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve güçlü Türk Birliği sloganı ile 2016’da TÜRK-BİR’i kurduk. 40 bin kilometre yol kat edip yaklaşık 12 ülkede panellere, sempozyumlara, şenliklere katılarak sunumlar yaptık ve televizyonlara, gazetelere, radyolara konuk olarak KKTC’yi anlatmak ve tanıtmak için çalışıyoruz” dedi.





Ticaret Odası, ESBA’da temsil edildi

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Yönetim Kurulu üyesi Vargın Varer, Avrupa Küçük İşletmeler İttifakı’nın (ESBA) 20’nci yıl etkinliği ve ESBA Yönetim Kurulu toplantısına katıldı.

Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, Brüksel’de Steigenberger Wiltcher’s Hotel’de yer alan 20’nci yıl yemeği etkinliğine, Avrupa Birliği (AB) kurumlarından üst düzey yetkililer, Avrupa iş dünyası temsilci kuruluşları, özel sektör ve Avrupa’dan girişimciler katıldı.

ESBA Yönetim Kurulu üyeliğini de yürütmekte olan Varer ESBA Yönetim Kurulu Toplantısı’na katılarak, KTTO’yu temsil etti. Temaslarında Varer’e KTTO Brüksel Temsilcisi Lale Şener eşlik etti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın 2010 yılından bu yana üyesi olduğu ESBA, 35 ülkeden 1 milyon kadar mikro ve küçük işletmeyi AB nezdinde temsil ediyor ve KOBİ’leri yakından ilgilendiren konulardaki AB politika ve mevzuatlarını takip ederek, lobi faaliyetleri yapıyor.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 43
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1343
Toplam Tekil 4069264
IP 3.146.65.212






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu